美国,加州,帕洛阿尔托,佛兰德里琪转化医学研究中心 / WRNS Studio

建筑师:WRNS Studio

地点:美国加州帕洛阿尔托

设计组:Kyle Elliott, John Ruffo, Li Kuo, George Klumb, Bryan Shiles, Lih-Chuin Loh, Cathy Barrett, Mette Shenker, Stephanie Hebert

面积:30,690 sqm

年份:2012

摄影:Bruce Damonte

承包方:Devcon Construction Inc.

结构:Universal Structural Engineers

机电:Interface Engineering

技术规范:Richard Hubble

土木工程:Steven Nakashima

景观:Interstice Architects

客户:Stanford University School of Medicine

斯坦福大学医学院新落成的转化医学研究中心由斯坦福校友佛兰德里琪夫妇捐赠,为创新、协作型跨学科临床医学和转化研究提供了舞台,象征将基础研究与临床结合的决心。这也是医学院第一个完成的项目,接下来还将把部分医疗中心建筑由分片的郊区土地利用方式转化为更加统一的以步行方式为主的校园环境。

在该研究中心从事医学研究和临床诊疗的人员以前分散在斯坦福医学院校园内的不同地点,这种情况妨碍了各个学科之间的协作。将这些人集中到同一个屋檐下,将大大有利于临床医生和研究人员共同发现对患者最有效的治疗方式。

佛兰德里琪转化医学研究中心占地30690平方英尺(约合2851.2平方米),为250名临床研究工作人员提供了工作环境,中心共包含三大组织:临床试验研究单位,支持斯坦福的许多有关人体试验的研究;癌症临床试验办公室;以及Spectrum中心,即临床和转化医学教育与研究中心,这是斯坦福大学的一个独立研究中心。

新设施主要关注癌症治疗,将相关人群集中到这一空间内,其中容纳了成人和儿科门诊;行政办公室,以及新会议室与协作空间。

斯坦福要求新建筑的风格符合医学院主校区的身份。建筑设计以现代化的方式诠释了斯坦福大学的校园本土化风格,采用了一系列相互贯通的户外空间;所选建筑材料有石头、赤土陶瓦、玻璃和木材;还采用了进深较大的拱廊和屋檐。开阔的园林将建筑物与周围环境分隔开。主入口可从街道直接步行而入,由贴挂赤土陶瓦的墙与石材覆面的拱廊围合而成,形成了一个安静的入口庭院。从二楼的阳台可俯瞰这个庭院,而这个中央空间内的室外楼梯连接起所有的楼层。从一楼的门诊部隔着遮阳帘可欣赏植被茂盛的庭院。这些公共户外区域不但为建筑使用者提供了各种用途的空间与僻静的休息区,还凸显了斯坦福的校园传统,即优雅的园林设计。楼上两层用于研究与办公室,从内部为临床试验团队量身打造。

因为这些研究团队将为各种特定的试验而组队,试验结束之后就解散,因此室内设计需要极其灵活。私人办公室被放置在任意一侧,从而创建了一个南北贯通的开放型平面布局。这种巨大而连续的区域避免出现隔离岛一样的散碎空间,在散碎的空间内团队很难解散后重新组合。除了一楼的大型会议区之外,其余每层均设有两个专门会议区。

WRNS Studio建筑事务所目前正在设计转化医学研究园区的第二座建筑,这是一座学术医疗办公大楼,将与佛兰德里琪中心在东侧比邻而居。这两座建筑将在其间围合出一片全新的开放绿地,优先对行人和自行车开放,将沿着韦尔奇路打造一个更加校园化的环境。


Architects: WRNS Studio

Location: Palo Alto, CA, United States

Design Team: Kyle Elliott, John Ruffo, Li Kuo, George Klumb, Bryan Shiles, Lih-Chuin Loh, Cathy Barrett, Mette Shenker, Stephanie Hebert

Area: 30,690 sqm

Year: 2012

Photographs: Bruce Damonte

Contractor: Devcon Construction Inc.

Structural: Universal Structural Engineers

Mep: Interface Engineering

Specifications: Richard Hubble

Civil: Steven Nakashima

Landscape: Interstice Architects

Client: Stanford University School of Medicine

The new Jill and John Freidenrich Center for Translational Research at Stanford University’s School of Medicine provides a home for innovative, collaborative, and interdisciplinary clinical and translational research. It is the first completed piece in the School of Medicine’s plan to transform some of its medical center properties from a parcel-zoned, suburban land use to a more integrated, pedestrian-focused campus.

The practitioners in this building were previously housed in multiple locations on the Stanford Medical Center campus, which hindered interdisciplinary collaboration. Bringing them together under one roof will help clinicians and researchers discover useful therapies for patients.

The 30,690-square-foot Freidenrich Center provides space for 250 staff members involved in clinical research and houses three organizations: the Clinical Trials Research Units, which supports many of Stanford’s studies involving human subjects; the Cancer Clinical Trials Office; and Spectrum, the Center for Clinical and Translational Education and Research, a Stanford independent research center.

With a primary focus on cancer treatment, the new facility will bring these groups together in space that accommodates adult and pediatric outpatient clinics; administrative offices; and new meeting and collaboration space.

The university requested that the new buildings relate to the School of Medicine’s main campus identity. The design interprets Stanford’s campus vernacular in a contemporary way with a series of connected outdoor spaces; materials such as stone, terra cotta, glass, and wood; and deep arcades and roof eaves. The generous landscape sets this building apart from its immediate neighbors. The main entry walk from the street is framed by a terra cotta panel wall and stone-covered arcade, which leads to a quiet entry courtyard. A second-floor terrace overlooks this courtyard, and outdoor stairs connect all levels of the building from this central space. Clinic spaces on the ground floor enjoy views into screened and planted view courtyards. These common outdoor areas serve as useful spaces and quiet retreats for building users while reinforcing Stanford’s tradition of elegant landscape design. The two upper floors, for research and offices, are internally organized for clinical trial teams.

Because these research teams will form for specific trials and then disband, the interiors needed to be highly flexible. Private offices are placed at either side to create an open floor plan that runs north/south through the building. This large, contiguous area avoids isolated islands of space that can be hard to reconfigure as teams change. Each floor has two dedicated conference areas, in addition to a large conference area on the ground floor.

WRNS Studio is currently designing the second building on the Translational Research Campus, an academic medical office building, which will be adjacent to the Freidenrich Center to the east. Together, these two buildings will form a new open green space between them, giving preference to pedestrians and bicycles and forming a more campus-like presence along Welch Road.