格鲁吉亚,Lazika,市政大楼 / Architects of Invention

建筑师: Architects of Invention

地点:格鲁吉亚Lazika

设计组:Niko Japaridze, Gogiko Sakvarelidze, Ivane Ksnelashvili, Dato Canava, Eka Kankava, Nika Maisuradze, David Dolidze, Eka Rekhviashvili, PM Devi Kituashvili

面积:1,500 sqm

年份:2012

摄影: NAKANIMAMASAKHLISI PHOTO LAB

外墙饰面:Reynaers Glass Systems, Fundermax Metalwel, China Granit

内墙饰面:Vitra, Eames furniture, Techo furniture, Martinilight

结构工程师:Engenuiti.com UK / Progresi.com.ge Georgia

总承包商:Atak Engineering, Anagi Ltd

电气工程师:INSTA (www.insta.ge)

承包方:Atak, Anagi, Metalwell, Reynaers, Gesko, Prolight etc

成立不长时间建筑事务所Architects of Invention在英国和格鲁吉亚均设有办事处,他们为一座目前还未建成的城市Lazika建造了一栋全新的市政大楼。之所以建立这座海事、经济和商业中心,是希望它能够成为格鲁吉亚最大的城市之一。目前Lazika的未来发展难以预测,因为具体的规划方案是由新政府决定的。

Architects of Invention建筑事务所与Engenuiti工程公司共同设计了一栋钢结构建筑,它也是黑海海岸新城市发展项目的一部分。设计的基本框架是建造公共服务大厅、婚礼礼堂和市政府办公室。该项目于2012年1月末开工,2012年9月中旬竣工。整栋建筑依照循序渐进的时间表在168天内建造完成。

建筑师解释说,这栋建筑介于建筑与雕塑之间。与以往划分为若干楼层的空间布局不同,该栋建筑是由许多体量组成的——每一个建筑体量的功能都彼此分离开来。Architects of Invention建筑事务所的共同创立者Niko Japaridze解释说:“Lazika市政大楼就如同在实体结构的垂直位移中进行直线试验。”

“这里包含一系列的浮动物体——为这座新城市建立在沼泽地上创造了条件。历史上当地的建筑是由支柱支撑的,因而这里也自然而然地留下了一些痕迹,”Japaridze说。他在设计中沿用了Yona Friedman的“浮动城市”理念作为该项目的主要关联点。

建筑师希望将该建筑打造为由单一材料制成的雕塑。悬浮的体量形成了公共空间,空间之间彼此分隔开来,组成了一个纪念馆,很明显这成了这座未来城市中全新建筑风格的风向标。在这里我们需要优先考虑的是空间而非建筑主体——我们从空旷的空间中开始建造,因为这是一个未来项目,并没有可供参考的实体建筑的痕迹。建筑师并没有从立方体中雕刻空隙空间,而是恰恰相反的设计。在这个空间中插入了建筑体量——在整个空间中每一个体量与其他体量之间的关联度都很小。例如,一根红色玻璃管(电梯)将较低的楼层与顶部的立方体体量连接在一起——因此这种转变的体验仿佛是通过红色透镜看过去一般。当你从这栋建筑旁边走过时,会感觉到空间不仅仅是固体形式,有时也会令人望而生畏。

Engenuiti公司的董事Paul Grimes这样描述了建筑结构:“结构框架是由钢制成的,运用了一系列的倾斜式钢柱,从而形成了引人注目的漂浮的上层平台。我们面临的挑战包括考虑当地的地震条件,以及运用当地的建造技能而获得描述建筑展望的代表性语句。”

基础解决方案是建造80个直径为800毫米的桩(通过旋转震动方法已经安装完毕),深度达25米。在地震活动中,由于地表中存在有机层因而需要控制桩的下陷问题,同时也要控制地面的潜在液化问题,这些都是建筑师最主要的考虑方面。

在设计中一个重要的考虑因素是在可能的情况下控制成本,同时使用当地的材料和当地的劳动力,这样可以最大化地促进当地的经济发展。在格鲁吉亚,这种情况通常会将设计方案推向混凝土结构的解决方案。然而建筑的复杂性决定了项目运用钢结构框架方案时可以得到最好的开发。

Lazika是一座在黑海海岸边建立的新城市,位于以前无人居住的沿海湿地区域。Lazika离Anaklia海滨度假区的南部只有一英里,位于阿布卡茨与格鲁吉亚边界以南3英里的区域内。“Lazika”指的是这片区域的希腊-罗马名字。2011年12月份,总统Saakashvili宣布这样一个城市的存在,2012年9月Lazika市政大楼一完工便开始建造城市。城市也与唯一的一栋建筑处于未来无法预测的状态,因为新政府来决定具体的行动方案。

这片特殊区域(Mengrelia——格鲁吉亚西部)的建筑反映出了建筑师在环境方面的考虑。这片区域的湿度很大,倾倒泥土的量也很大,因此当地人民在没有任何基础的情况下都运用传统方式在支柱上建造房屋,以便于促进在地下建造通风系统,同时也为了保持结构干燥。

建造地点几乎在现有的平均海平面上,因此客户需要了解预期到来的全球变暖,以及在下一个世纪可能会升高1米的海平面(根据气候模型推断出)所随之而来的风险。地下水位在地平面1米到1.5米以下。我们主要考虑的方面是在地震活动中,由于有机层的存在而需要控制下沉,以及控制潜在的地面液化问题。

建造区域位于高加索地区,是阿尔卑斯-喜马拉雅山脉碰撞带地震活动最频繁的地区之一。由于非洲和阿拉伯地壳构造板块与欧亚板块碰撞,从而在全球范围内形成了地震活动。以我们对该区域地质情况的了解,能合理预测抗震设计中最糟糕的地质条件之一——从E到EC8的地形剖面。地下水位在地平面下方的1米和1.5米之间。

该结构中的三个体量都在不同的层面与地面分离开来。每一个体量都具备不同的功能,也都可以实现自给自足的状态,每一个体量在街道上都有自己的入口,然而它们在内部是连在一起的。地面上的体量是主要的公共服务大厅,能够在街面上轻松进入。第二个体量可用作婚礼礼堂,可以直接通向大型平台。第三个体量悬浮在地面上20米处,包含办公空间。只有支柱和流通点接触地面。

顶部体量的立面中,其穿孔钢板覆层饰面能够实现50%的透明度,同时也为建筑体量形成了固体的建筑品质。设计中的所有元素将钢框架结构融合在一起,这种框架结构暴露在外,强调了建筑物所运用的技术以及所蕴含的创新精神。顶部体量的大小为35米见方,向下的投影呈现出了建筑物的轮廓——这是一个包含正负空间的平行四边形。

建筑师为每栋具有不同功能的建筑体量都设计了特定的外观——公共大厅是透明的,婚礼殿堂是半透明的,办公空间也是半透明的。公共大厅四面有雪白的墙壁,婚礼大厅是一个动态的体量,在这里地板、墙面和天花板都使用了相同的材料——它们呈现出的曲线将这种动态感也带入了旁边位于顶部体量下方的平台中。顶部体量是一个封闭的建筑主体,主要用于办公,但是它也在其中心部分为上空空间营造了优先感。

客户需要一个公共办公区或一个市政厅,他们可以在这里展开对未来城市的规划工作。他们也要求建造一个便民的公共服务大厅、婚礼殿堂以及可以容纳40人办公的办公区,面积大约为1500平方米。


Architects: Architects of Invention

Location: Lazika, Georgia

Team: Niko Japaridze, Gogiko Sakvarelidze, Ivane Ksnelashvili, Dato Canava, Eka Kankava, Nika Maisuradze, David Dolidze, Eka Rekhviashvili, PM Devi Kituashvili

Area: 1,500 sqm

Year: 2012

Photographs: NAKANIMAMASAKHLISI PHOTO LAB

Finish Exterior: Reynaers Glass Systems, Fundermax Metalwel, China Granit

Finish Interior: Vitra, Eames furniture, Techo furniture, Martinilight

Structural Engineer: Engenuiti.com UK / Progresi.com.ge Georgia

Main Contractors: Atak Engineering, Anagi Ltd

Electircal Engineer: INSTA (www.insta.ge)

Contractors: Atak, Anagi, Metalwell, Reynaers, Gesko, Prolight etc

The young UK-Georgia-based practice Architects of Invention has completed a new municipality building for a city which is yet to come into being – Lazika. This marine, economic and commercial centre was intended to be one of the largest cities in Georgia. Currently, Lazika’s future hangs in the balance, as the new government decides its course of action.

Architects of Invention, alongside engineers Engenuiti, designed a steel-structured building as a part of the development of a new city on the Black Sea coast. The brief was to create a Public Service Hall, a Wedding Hall and Municipal Offices. Work on the project began at the end of January, 2012, and the building was completed in mid-September, 2012. The building was constructed in 168 days with a progressive drafting schedule.

The architects explain that the building is a juxtaposition between a building and a sculpture. It is not divided into floors but is comprised of volumes – each volume of the building can function separately from the other. Architects of Invention co-founder Niko Japaridze explains: ‘Lazika Municipality is a rectilinear experiment in the vertical displacement of solid mass’.

‘This is a series of floating objects – which should set the stage for this new city on the marshlands. The local architecture was historically stilt-supported so there is natural precedent here,’ says Japaridze. He cites Yona Friedman’s ‘floating city’ as the main correlation point for this project.

The ambition of this project was to make a building as a sculpture made out of one material. The suspended volumes create public spaces, separated from each other, forming a monument, and saliently, a benchmark for the new architecture of new futuristic city. Our priority here was the void, not the mass – we began with the empty space – since this is a project of the future and there is no memory to which solid mass might refer. Instead of carving void-space from a cube, we have done the reverse. It is a void with volumes inserted – and each volume has a fragile connection to the others, via the void. For example, there is a red glass tube (the elevators) connecting the lower floors with the top cubic volume – so the experience is of transition, as though through red lens. When you navigate the building, the voids are felt more than the solid forms – it can be daunting at times.

Paul Grimes, director of Engenuiti, describes the structure: ‘The structural frame is constructed from steel, utilizing a series of raking steel columns to produce the dramatic floated upper platform. Challenges include the seismic conditions and the sympathetic employment of local skills to achiev what will be an iconic statement of architectural ambition’.

The foundation solution was for 80 piles 800mm diameter (has been installed through rotary percussion methods) and up to 25m deep. Control of settlements due to organic layers and control of potential liquefaction of the ground during a seismic event were the main concerns.

A key consideration in the design was the need to control costs where possible but also to use local materials and local labour so as to give the maximum benefit to the local economy. Normally this would push the design towards a structural concrete solution in Georgia. However the complexity of the project dictated that the project is best developed using a Structural Steel Framing Solution.

Lazika is a newly founded city on the Black Sea coast, located on previously uninhabited coastal wetlands. Lazika is located one mile to the south of the sea resort Anaklia and 3 miles south of Georgia’s border with Abkhazia. The name ‘Lazika’ refers to the Graeco-Roman name for the region. The city’s existence was announced in December, 2011 by President Saakashvili, and established upon the completion of the Lazika municipality building in September 2012. The city remains in limbo with only one building, the municipality building, having been constructed. Currently, Lazika’s future hangs in the balance, as the new government decides its course of action.

The architecture of this particular area (Mengrelia – West Georgia) reflects environmental considerations. The region has high level of humidity and dump soil, so local peoples traditionally built houses on stilts with no foundation to encourage ventilation from underneath and keep the structure dry.

The site is almost at the existing mean sea-level and hence the client needed to be aware of the risks associated with anticipated global warming and subsequent sea level rises which could be in excess of 1m during the next century (based on climate modeling). The water table is between 1 and 1.5 m below ground level. Our main concerns included the control of settlement due to organic layers and the control of potential liquefaction of the ground during a seismic event.

The Caucasus region, in which the site is located, is one of the most seismically active regions in the Alpine-Himalayan collision belt. This seismicity is driven on a global scale by the collision of the African and Arabian tectonic plates with the Eurasian plate. Based on our understanding of the regional geology it is valid to assume one of the worst ground conditions for seismic design – Ground Profile E to EC8. The water table is between 1 to 1.5 m below ground level.

The three volumes of this structure are all detached from the ground at different levels. Each of these three shapes are devoted to different functions. Each of these three volumes operates self-sufficiently and has its own entrance from the street but they are also inter-connected. The volume on the ground level is designated as the main Public Services Hall, with easy access at street level. The second volume is dedicated for use as a wedding ceremony hall with direct access to a large terrace. The third volume floats 20m above the ground and contains office spaces. Only pillars and circulation points touch the ground.

The perforated steel-sheet-cladding finishing of the facade of the top volume bring 50% transparency and lend a solid quality to the volume at the same time. The steel frame structure is integrated throughout all parts of the design and this frame is exposed to emphasise the building’s technology and spirit of innovation. The top volume have the dimensions of 35mx35m, and its downward projection describes the contours of the building – which is a parallelogram containing positive and negative space.

A specific appearance was given to each functional volume – the transparent (public hall), the semi-transparent (wedding hall), and the translucent (offices). The public hall has clear walls on all four sides. The wedding hall is a dynamic volume where floor, wall and ceiling utilises the same material – and the curve they describe brings dynamics to the adjacent terrace which lies underneath the top volume. The top volume is an enclosed mass, concentrated on the activity of office work, but it too, gives precedence to the void at its centre.

The client needed a public office or a town hall where they could start work on future city planning. They required an accessible Public Service Hall, a Wedding Hall and Offices for about 40 employees, at a size of about 1500 m2.