西班牙,玛丽完美教区礼堂 / Equipo Olivares Arquitecto

建筑师: Equipo Olivares Arquitectos

地点:西班牙Santa Cruz of Tenerife

设计团队:Javier Pérez-Alcalde Schwartz, Fernando Aguarta García

索具装配:José Floreal Martínez

摄影:José Oller

本案设计概念是将这座教区礼堂建造成未来的地下神殿,因此该建筑的建造基础有以下几个方面:

用于做礼拜的建筑的本质就是要为人们提供沉思和冥想的空间。因此,这座教区礼堂被建成了室内花园,通过毛石混凝土墙和钢筋混凝土与外界隔离。围合构件可以被理解为遮光屏。

建筑师将教区礼堂设计成用外壳围合宽敞室内空间的建筑。因此从外面看起来建筑坚硬而粗糙,而室内却充满光线(有日光照射)、芬芳(橘子花园)、神秘感(楼梯设在白墙后面)和实用性(空间布局清晰)。

教区礼堂通过一个庭院进入,后面是一条走廊,走廊背面又是另一个庭院,其中种满了攀援植物,为多功能房间提供了绿色背景。

建筑师将教区礼堂设计成能适应多种用途的灵活空间。入口处的固定体量(内侧设有木材衬层)中容纳了牧师办公室、卫生间和服务空间。其余空间通过墙体分隔。

建筑师采用了经久耐用的材料来设计教区礼堂。混凝土能抵御严寒,橘子树可以带来色彩,朝向街道的墙体就像是彩色玻璃一样光滑,木材则会为室内带来温暖的感觉。


Architects: Equipo Olivares Arquitectos

Location: Santa Cruz of Tenerife, Spain

Design Team: Javier Pérez-Alcalde Schwartz, Fernando Aguarta García

Rigger: José Floreal Martínez

Photographs: José Oller

The idea consisted to build the Parish Hall as a future underground Temple. So the building is constructed based on several aspects:

The very nature of a building intended for worship, raised the need to get spaces for contemplation and meditation. For this, the Parish Hall turns to the interior gardens, isolated from the outside by cyclopean concrete walls and reinforced concrete. The closings are understood as light screens.

We understood the Parish Hall as a shell enclosing a large interior space. And so, the outside is hard and tough while the interior is bright (the presence of daylight), aromatic (an orange garden), mystery (the staircase behind the white walls) and pragmatic (clearly arranged spaces).

The parish hall is accessed via a patio and behind it you can access a gallery. At the back, you can find another patio that is filled with climbing plants and offers a green background to the multiple rooms.

We understood the Parish Hall as a flexible surface adaptable for different uses. A fixed block at the entrance (lined with timber) contains the pastor’s office, toilets and service area. Walls separate the rest of the place.

We understood the Parish Hall from materials that could be adapted over time. The concrete will have to endure winters, the orange trees will provide color, the walls will be like stained glass toward the street, and the wood will contribute with its warmth.