英国,牛津郡 ,牛津大学萨默维尔学院学生宿舍 / Níall McLaughlin Architects

建筑师: Níall McLaughlin Architects

地点:英国牛津郡,牛津大学萨默维尔学院

面积:2,541 sqm

年份:2011

摄影: Courtesy of , Nick Kane

项目经理:PDCM Ltd

施工技术员:Gardiner & Theobald LLP (G&T)

设计顾问:Turnberry Consulting Limited

CDM协调:HCD Management Ltd

机电顾问:Hoare Lea (Oxford)

结构工程师:Price & Myers

客户:Oxford University, Somerville College

预算:£8.5 million

牛津大学在拉德克利夫医院旧楼的位置上开发了拉德克利夫天文台区。新开发项目将包括人文社会科学系的系楼。萨默维尔学院占据了建造地点的整个南部边缘地带。当原有的医院建筑被拆除之后,朝向北部的侧墙就完全暴露于萨默维尔学院面前。靠近医院旧楼建造学院意味着该学院建筑将完全背对着医院。一面几乎完全空白的立面第一次沿着建造地点的边界地区呈现出来。牛津大学与萨默维尔学院交换了土地,从而沿着边界建造了一个狭长的开发项目。这使得学院可以建造全新的学生宿舍,并将建筑重新定位为朝向牛津大学的新主要中心。

牛津大学所让出的这片土地有足够的宽度,可以容纳一间学生宿舍和一条连接通道。该区域有6米宽,175米长。建筑师无法从北侧为新建筑打造单独的入口。随着项目不断进展,学生宿舍将逐渐与萨默维尔学院现有的建筑连接在一起。它们在北侧将俯瞰着连接伍德斯托克路和沃顿街的全新通道。该项目有一个极好的机会来打造全新街道一侧的整体景观。同时我们也为萨默维尔学院建造了一个全新的北侧入口,将四方形花园与拉德克利夫天文台的狭长的景观连在一起。

这条街的设计被认为是根据佩夫斯纳对牛津大学皇后巷那如画的分散式景观做出的分析而构建的。建筑师利用建筑元素来构造景观,并消除不够开阔的景色。当你沿着街道静静徘徊时,会在每一处远景的尽头都发现小型的公共广场,而每一个广场又能开启全新的景观。当你从这座城市穿过时,建筑师利用可以形成许多微小的戏剧性场景的方式将新老建筑交织在一起。

在萨默维尔学院,学生宿舍利用悬挑的橡树窗户相互连接,亦作为对Phillip Dowson爵士的Wolfson大楼这一设计主题的当代重塑方式。悬挑的凸窗设计反映了上世纪60年代政府报告中提及的学生的孤独感。每一名学生都有自己的凸窗空间,也有判定自己在整体中所处位置的方式。这些凸窗也将为建筑的极端倾斜式景观营造一种生动感,在建筑竣工之后,沿着狭窄的小路走过时便会体会到这种生动感。远景在楼梯塔处戛然而止,这里也标志着建筑物的入口。当你沿着全新的小路前行,深深的橡木开窗布局便形成了一种多样化的感觉。从某一个角度看去,它全部是玻璃的;而换一个方位,看到的却都是木材。

建造:

快速的施工方案以及需要时时注意营造一个适于学习的安静环境,这表明首选的施工方案便是预先制造好房屋的配件。与承包商密切合作,我们设计出一种方法,是预先制造主要的结构、木材窗户、楼梯塔,以及全套浴室设备。这保证了全新的宿舍建筑能够按时完工交付,达到最高的品质标准,并对学院产生最小的破坏。

可持续发展:

建筑师将萨默维尔项目设计为一个可持续发展的项目,并以节约能源为一个关键的设计驱动力。设计团队采用的设计方法是满足设计需求,首先将设计需求压缩到最小程度,优先于整合额外的LZC能源方面的考虑,从而提供了最具有成本效益的设计方法,也减少了二氧化碳的排放量。

建筑的外围护结构是建筑师主要考虑的方面,气密性良好、U值较低是能源战略能否成功实施的最重要方面。外围护结构大部分是预制好的,这确保了其拥有很高的水准。这也使得建筑的气密性达到了非常高的标准。

选择采用地板供暖是为了在较低的流动温度中也可以进行运转,从而最大限度地利用陷到建筑物区域下方的钻孔,钻孔与90kWt的地源热泵(GSHP)相连。这提供了大约35%的热负荷峰值,几乎减少了15%的建筑能源需求。

热水负荷采用了有效的、安装在屋顶的太阳热能装置。该装置为真空管提供了24平方米的空间。计算结果表明,这将满足建筑物10%的热水供应需求,并每年减少2-3%的建筑物能源需求。另外还安装了意义重大的光伏装置,有39块单晶硅面板,共计65平方米。

所有的这些措施都对建造一栋全新的宿舍住宅帮助很大,同时也顺利地取得了BREEAM(建筑研究所环境评估法)标准的认证。


Architects: Níall McLaughlin Architects

Location: Somerville College, Oxford, Oxfordshire, UK

Area: 2,541 sqm

Year: 2011

Photographs: Courtesy of , Nick Kane

Project Manager: PDCM Ltd

Quantity Surveyor: Gardiner & Theobald LLP (G&T)

Planning Consultant: Turnberry Consulting Limited

Cdm Coordinator: HCD Management Ltd

M&E Consultant: Hoare Lea (Oxford)

Structural Engineer: Price & Myers

Client: Oxford University, Somerville College

Budget: £8.5 million

The University of Oxford is developing the Radcliffe Observatory Quarter on the site of the old Radcliffe Infirmary. The new development will contain faculty buildings for Humanities and Social Sciences. Somerville College occupies the whole southern boundary of the site. When the old hospital buildings were knocked down they exposed the north-facing flank wall to Somerville College. The proximity of older hospital buildings meant that the College had turned their buildings away from the Infirmary. An almost blank façade was exposed for the first time along the boundary of the site. The University exchanged land with the College to allow a long, narrow development along this edge. This allowed the College to build new student rooms and to re-orientate their grounds towards a major new centre for the University.

The parcel of land ceded by the University was just wide enough to allow one student room and a connecting passageway. The plot was 6m wide by 175m long. It was not possible to make individual entrances into the new building from the north. The student rooms will, over time, connect back into the existing buildings in Somerville College as the phased development of the project progresses. They will overlook a new laneway to the north, which connects Woodstock Road to Walton Street. One remarkable opportunity of this project was to make one whole side of a new street. We were also able to make a new northern entrance into Somerville College, linking their garden quadrangle to a long framed view of the Radcliffe Observatory.

The design of the street was conceived in the terms of Pevsner’s analysis of the picturesque, episodic setting of Queen’s Lane in Oxford. Building elements are used to frame and terminate short vistas. As you move along the street you reach small public squares at the end of each vista, from each square new vistas open up. This allowed us to interweave new and old buildings in a way that creates lots of small dramas as you move through the city.

The student rooms are articulated using projecting oak windows as a contemporary restatement of the themes of Sir Phillip Dowson’s Wolfson Building in Somerville College. The projecting bay was conceived as a response to a 1960’s Government Report on Student Loneliness. Each student has their own projection and way of identifying their place in the whole. The bay windows will also bring a liveliness to the extreme oblique views of the building, which you will get when you pass along the narrow laneway once it is complete. The stair towers close vistas and mark entrances. The deep oak fenestration is intended to create variety as you pass along the new laneway. From one view it is all glass, from another it is all timber reveals.

Construction:

A quick construction programme and the need to be sensitive to the quiet environment appropriate for study, indicated that prefabrication was the preferred construction methodology. Working closely with the contractor we devised a way of prefabricating the main structure, timber study windows, stair towers and used pods for the en-suite bathrooms. This ensured that the new accommodation blocks were delivered on time, to the highest quality and with minimal disruption to the college.

Sustainability:

The Somerville project was designed with sustainability and energy conservation as a key design driver. The approach adopted by the design team was one where the building demand was, in the first instance minimised, prior to the consideration of integrating additional LZC energy source, thus providing the most cost effective way in which carbon dioxide emission could be reduced.

The building envelope was of prime concern, the use of low-U values with high standards of air tightness were paramount to the success of the energy strategy. The envelope was largely pre-fabricated to ensure very high standards. This resulted in a very good building air tightness.

Under floor heating was selected to operate at lower flow temperatures to take maximum advantage of bore holes sunk under the footprint of the building, connected to a 90kWt Ground Source Heat Pump (GSHP) installation. This provided of circa 35% of the peak heating load, reducing the building energy demand by almost 15%.

The hot water load utilises a significant, roof mounted solar thermal installation. This installation provided for 24m2 of evacuated tube.  Calculations indicate that this will generate 10% of the buildings hot water demand and reduce the buildings annual energy demand by 2-3%.  Additionally a significant Photovoltaic installation was installed, 39 monoocrystaline panels, totalling 65m2 .

All of these measures helped resulted towards the new accommodation blocks gaining a ‘very good’ BREEAM status.