南非,豪登省,比勒陀利亚,自由公园二期 / GAPP + Mashabane Rose Architects + MMA

建筑师: GAPP + Mashabane Rose Architects + MMA

地点:南非豪登省比勒陀利亚

项目面积:11,000 sqm

项目年份:2011

摄影:Simon Bird

自由公园坐落在一座突出小山上,俯瞰着茨瓦内,目标是成为“国内乃至国际上的、代表人权与自由的标志性建筑”。它的使命是“提供一个具有开拓性并尊重历史遗迹的建筑,令游客能反思过去、改善现在、创造未来,建立一个统一的国家。”(1)这一使命的核心是利用历史、文化与精神,统一并建设国家。本土知识与知识体系(IKS)作为一个整体被应用在了这个项目中,其中还包括指导建筑与景观干预措施的知识。

52公顷的基地就位于比勒陀利亚市的南面,基地内有一条天然的石英岩山脊,极具生态价值,在视觉、自然和战略性方面成为城市的重要门户。

博物馆和档案馆项目

博物馆的设计概念来自传统治疗师的“愈合”花园,这种花园在北开普省库鲁曼的一个农庄中可以见到。设计概念逐步演变,创造了大巨石一样的体量,其中包含讲故事空间。

巨石设置在Salvokop山山脚,就像一块露头的岩石。建筑的墙体和屋顶都覆盖了铜板,“露头的岩石”将随着时间的推移,逐渐锈蚀成绿色,与自然景观融合在一起。

博物馆成为自由公园的主要入口,还是自由公园步行道路的起点。“巨石”将游客聚到一处,并引领他们沿着道路到达山顶的纪念碑处。

博物馆的内部空间设计具有洞穴般的品质,自然光的运用使大型体量内更具戏剧性效果,并加强了建筑“露出地面”的感觉。


Architects: GAPP + Mashabane Rose Architects + MMA

Location: Pretoria, Gauteng, South Africa

Area: 11,000 sqm

Year: 2011

Photographs: Simon Bird

Situated on a prominent “koppie” (hill) overlooking Tshwane, Freedom Park’s vision is to become “a leading national and international icon of humanity and freedom.” Its Mission is “to provide a pioneering and empowering heritage destination that challenges visitors to reflect upon our past, improve our present and build on our future as a united nation.”(1) At the core of this mission is reconciliation and nation building through the use of history, culture and spirituality. Indigenous Knowledge and Knowledge systems (IKS) are brought to bear on the project as a whole including guiding the architectural and landscape interventions.

The 52-hectare site lies immediately south of the city, comprising a natural quartzite ridge of significant ecological value and forms an important visual, natural and strategic gateway into the city.

Museum and Archives project (hap – Koi San for “The Dream”)

The concept for the museum came from a traditional healer’s ‘healing’ garden seen at a homestead in Kuruman in the Northern Cape. The concept evolved into the creating of large boulder-like volumes that contain the story-telling spaces.

The boulders are planted at the base of the Salvokop hill like a rock outcrop. With walls and roof all clad in copper sheeting, the ‘outcrop’ will, with time, rust to green and merge with the natural landscape.

The museum forms the primary entrance to Freedom Park and forms the start of the pathway journey into Freedom Park. The ‘boulders’ collect visitors and lead them along the path to the memorial at the top of the hill.

The interior spaces of the museum are designed with a cave–like quality with natural light used to dramatize the large volumes and ‘outcrop’ forms of the buildings.