法国,博索莱伊13班小学 / CAB Architects

建筑师:CAB Architects

地点:法国博索莱伊

设计组:Jean-Patrice Calori, Bita Azimi, Marc Botineau

面积:3,482 sqm

年份:2009

摄影:Serge Demailly

建筑地块位于一个斜坡上,在两条交汇的公路所形成的三角形地块之内。一条是衔接意大利与法国尼斯的“峭壁公路”,另一条是“阔饰带”路——当地的公路,沿着面向博索莱伊和摩纳哥的山坡蜿蜒而上。在地块的右边,15米的高差将两条公路分开。

在该地块原来建造了一个住房项目,以失败告终,镇政府因而收回重新建设,当时,这是最后一块批给住宅开发商的土地了,所以后来在这里建造了包括13班小学、社区中心和公共食堂在内的公共设施。

为了保护观景视野,沿着“峭壁公路”的土地使用权规定,新建筑标高不得超过10米。若是考虑到建筑后退的界限以及对建筑对齐的要求,建筑的最大占地面积就要由嵌入项目的体量来决定。

最初的竞赛设计方案将项目定位为一座三层高的紧凑建筑以及公共大操场。而我们的回应刚好相反,将几个操场叠放,形成三个互相叠加的地面层。在顶层(峭壁公路)留一个入口,可通往员工停车场,底层(“阔饰带”路)的出口方便家长接送孩子,此处由于建筑的折叠结构而形成了顶棚。由此,幼儿园、小学与食堂/社区中心这三个不同的项目彼此叠加,构成了整个项目。

建筑外形依天然斜坡而建成,保持原有的景致不受干扰。它仿佛固定于此,然后逐渐消融于地势之中,改造了当地特有的传统阶梯地形,几个操场也是迂回曲折。只有一个垂直核心是静态的,由图书馆、厨房和门房组成,就像附近矗立在斜坡上的别墅一样从地面升起。这个核心切入项目的支撑墙体与曲折的楼板之中,为两个露台打造了一个上空空间,露台可为建筑内部以及面向山坡倾斜的建筑构件引入自然光线。

项目结构全部采用钢筋混凝土。楼板边缘较厚,由凿石锤击打而成,而门房的小塔楼为混凝土构造,为露出其中的骨料,特地用风钻敲碎混凝土。

防护网为2.2米高的不锈钢网,围绕在操场四周,形成一道柔软的防护栏,起到保护孩子以及防止足球飞出去的作用。这层防护栏是透明的,让人能毫无阻碍地欣赏到周边的景色。本项目的初衷就是设计一组与“峭壁公路”相互呼应的基础设施,力图在地形与建筑之间营造亲密而融洽的关系。


Architects: CAB Architects

Location: Beausoleil, France

Design Team: Jean-Patrice Calori, Bita Azimi, Marc Botineau

Area: 3,482 sqm

Year: 2009

Photographs: Serge Demailly

The parcel is situated on a sloping terrain, within a triangle formed by the junction point of two infrastructures; the ‘Moyen Corniche’ that links Italy to Nice and a ‘Bretelle’ , a local road that winds around the hillside toward Beausoleil and Monaco. To the righthand side of the plot a 15 metres drop in height seperates the two roads.

An aborted housing project allowed the town to reclaim this parcel, at the time one of the last plots available to the developers, thus allowing the construction of a public amenity of 13 classes, a community centre and a sharted canteen.

Along the ‘moyenne Corniche’  a servitude  is imposed to new constructions to not surpass 10 in order to preserve the view toward the landscape . Once the recessions to the limits and alignments are respected, the maximum footprint is thus defined composing the volume available  in which to insert the project.

The initial competition program oriented the project towards a compact construction of three levels and a large shared playground. Our response was the inverse; to pile up playgrounds to obtain three superimposed ground levels. We placed an access from the top side (moyenne corniche) for the staff parking and an entry on the lower side (Brettelle) for the parents to drop off their children at a point sheltered under the fold of the construction. Three different programmes are superimposed, the kindergarten, primary school and canteen/communitycentre.

The profile of the building follows the slope of the natural terrain and adheres to the view servitude. It is anchored and begins to dissapear into the topography. reclaiming  the  local tradition principal of stepped terrains, the playgrounds twist and turn. Only a vertical core is static, comprising the library, the kitchen and the wardens house, emerges from the ground like the neighbouring villas posed on their sloping parcels.  Wedged between the supporting wall and the shifting plates of the project, this core creates a negative void the space for two patios that bring natural light to the elements of the programme placed in the depths of the project and those leaning inward toward the hill.

The ensemble of the structure of the project is in reinforced concrete. The rim forming the thickness of the floor plates is bush hammered and the small tower comprising the wardens house is concrete, shattered, by a Pneumatic drill to expose the agregate.

The protection barriers are formed by 2.20 m high stainless steel netting, enclosing the playgrounds and creating a soft barrier to protect the children and stop flying footballs. The transparency of this fencing projects us literally into the landscape. The projet is imagined conceived as an infrastructure conversing with the high containing walls of the moyen corniche tempting an intimate rapport between topography and construction.