西班牙,肯塞尔幼儿园 / RIPOLLTIZON

建筑师:RIPOLLTIZON

地点:西班牙巴利阿里群岛肯塞尔Avinguda de Francesca Homar i Pascual

建筑师负责人:Pep Ripoll, Juan Miguel Tizón

项目年份:2010

摄影:José Hevia

项目面积:996,05 sqm

合作者:Pablo García, Claudia Bacci, Luis Sánchez

结构工程师:Jorge Martín

建筑设备:TIIS Ingeniería

预算:1.369.167 EUR

客户:Institut d’Infraestructures i Serveis Educatius i Cultural (IBISEC)

承包商:Ferrovial

肯塞尔幼儿园是西班牙马略卡岛肯塞尔一座学校综合楼“Bartomeu Ordines”的扩建项目。新建筑由六间教室(供三到五岁儿童食用)、一间心理教室和一个带厨房的餐厅组成。

设计策略是在同一个楼层内容纳整座建筑,从而在室内与室外操场之间创造流动的关系。此外,由于需要设置从主街进入建筑的道路和一条与原有建筑相连的步行道,建筑师考虑设计一座可以穿越的建筑,将建筑本身作为一条路径。

建筑师将这条“路径”作为项目设计的出发点,设计了一条色彩丰富的之字形路线,这条路线能引起孩子们的兴趣在建筑内玩耍,同时还将不同的“教室群”和功能区组织在一起。

建筑师在设计过程中开发了一种“教室群”类型,由两间相连的教室组成,教室采用玻璃立面,门廊面向一个私密庭院,这个庭院成为教室在室外的延伸。教室群朝东,保证每间教室都能获得良好的自然采光,避免了与原有学校建筑北立面的视觉联系。

屋顶沿着之字形路线保护着这条“路径”,在街道上的主入口处抬高,像是在欢迎来客,它还引导孩子们进入教室,并在操场旁边形成了一个有顶区域。这是一个充满活力的、可以遮阳的折叠屋顶,借用了附近橘园的的颜色,为孩子们遮风挡雨,将孩子们“拥入怀抱”。


Architects: RIPOLLTIZON

Location: Avinguda de Francesca Homar i Pascual, Consell, Illes Balears, Spain

Architects In Charge: Pep Ripoll, Juan Miguel Tizón

Project Year: 2010

Photographs: José Hevia

Project Area: 996,05 sqm

Collaborators: Pablo García, Claudia Bacci, Luis Sánchez

Structural Engineer: Jorge Martín

Building Services: TIIS Ingeniería

Budget: 1.369.167 EUR

Client: Institut d’Infraestructures i Serveis Educatius i Cultural (IBISEC)

Contractors: Ferrovial

Consell Kindergarten is the extension of the School Complex “Bartomeu Ordines” in Consell, Mallorca (Spain). The new building is composed of: six classrooms (for children between 3 and 5 years old), one psychomotor classroom and a dining area including kitchen.

The design strategy intends to accommodate the whole building area in the ground floor and thus create a fluid relation between the interior and the play grounds. In addition to this, the need of creating the access to the building from the main avenue, and the need to establish a pedestrian connection with the existing building, led us considering a building to be crossed, to be traversed. The building will be a path.

We like to think on this’path’ as the starting point of the project. A colorful route in zig-zag that drives the children through the building while it organizes the different ‘classroom clusters’ and functional areas.

During the design we developed a typology of ‘classroom cluster’ that is composed by: 2 classrooms connected together that are opened with a glazed facade and a porch towards a private courtyard that serves as the outdoor extension of the classroom. The clusters are oriented east, what ensures good natural light quality for each of them, and avoids the visual relationship with the north facade of the existing school building.

A roof follows and protects the’path’ in its zig-zag route, rising to greet us at the main access from the Avenue, driving us to the classrooms, and offering us a sheltered area next to the playgrounds…  a vibrant and folded shadow roofing that covers and embraces us borrowing the colors of the orange groves nearby.