泰国,呵叻,W住宅 / IDIN Architects

建筑师: IDIN Architects

地点:泰国呵叻

设计组:Jeravej Hongsakul, Akeanan Janeium, Pongpop Narapanich

面积:202 sqm

年份:2011

摄影: Spaceshift Studio

W住宅的设计理念源于业主的设计要求,他希望这所住宅从空间与外形上都能展现出他的个性。因此,设计主题就是如何诠释主人的生活方式以及对建筑的热情。这个设计想法是从业主喜爱的活动——旅游和皮划艇运动之中获得的灵感。一条小船在河面上行驶,这样一幅画面让设计师灵机一动。河流成为小船的载体。作为一所住宅,客厅、餐厅、设备间等功能区域是卧室等私人领域的支撑。卧室就像船,河流在下方承载着它航行。这一想法最终发展成了建设目标:保持基本建筑要素原封不动,同时完全展示建筑的楼层、功能及其大环境。

建筑定位是由风向和太阳的方向决定的,建筑坐北朝南,通风好,观景视野佳,而侧面朝向西边。此外,皮划艇是一项具有挑战性的冒险运动。因此二楼的悬挑设计就是为了呈现挑战性与冒险性的特质。悬挑结构的好处是可以为一楼空地遮阳,也暗示着皮划艇运动是漂浮在水面上的。房子的顶部设计成隐藏在南卧室上方的屋顶平台,创建了一个休息区以及活动区。除了玻璃窗之外,建筑周围的木质百叶窗帘也起到了遮光以及在需要的时候保护隐私的效果。

建筑材料与用色是根据周围环境而挑选的。表皮涂层的混凝土色也应当顺应环境。地面为深灰色,将小船与代表河水的一二层区分开。此外,建筑场地位于红棕色土壤环境中,因而住宅外表着色应该限定为三种主要色调:裸露的混凝土灰色、深灰色和红棕色,这些色调才能与场地的土壤相称。

总之,w住宅设计充分考虑到了实际环境与业主的需求。这两大要素被融入整个思考和设计过程之中,既符合地点的特征,也反映了业主的喜好。


Architects: IDIN Architects

Location: Nakhon Ratchasima, Thailand

Design Team: Jeravej Hongsakul, Akeanan Janeium, Pongpop Narapanich

Area: 202 sqm

Year: 2011

Photographs: Spaceshift Studio

The design concept of W-House is derived from the requirement that the owner would like the house that expresses his character in terms of space and form. Therefore, the design subject was how to interpret the owner’s lifestyle and passion into architecture. The idea initiated by the owner’s favorite activity of traveling and kayaking. There was one picture of a boat sailing on the river that has inspired the designer. The river acts as a supporter for the boat. As a house, the function areas of living room, dining room, and service are supporters for the private areas of bedrooms. The bedrooms are like the boat which the river is supporting underneath for sailing. The idea was developed into the building orientation by maintaining the basic elements but completely reveal the story, functions and context.

The building orientation was determined by wind and sun direction in which the house face in a North South direction to get wind and for viewing, and let the side faces to the sunlight from West. In addition, Kayak is a challenging and adventurous sport. The cantilever has designed on second floor to present challenging and adventuresome. The benefit of cantilever is for shading the void on ground floor and to imply that the kayak is floating. The top of the house was designed to be a roof deck hidden above the South bedroom, creating a rest area as well as for activities. In addition to the glass window, wooden shutter covering around the house helps to shade the light and create some privacy when needed.

The materials and tone were selected by concerning the context. The color of skin coat concrete should go along with the surrounding. The ground level is black-grey to divide the boat from the river, the second floor and the ground. In addition, the site location is on the brown-red soil, the house is therefore should be limited coloring into three major colors which are uncoated concrete grey, black-grey and brown-red which the tone is matching the soil on the location.

In conclusion, W-House is designed by considering the context in two dimensions of both the location and the owner. They are brought into the process of thinking and designing, happens into a form that responsive to the location as well as the owner’s passion.