法国,Boulogne-Billancourt,长颈鹿儿童看护中心 / Hondelatte Laporte Architectes

建筑师:Hondelatte Laporte Architectes

地点:法国Boulogne-Billancourt

项目经理:Virginie Davo

项目团队:Charlotte Fagart

工程师:Studetech

客户:SAEM Val de Seine Aménagement

造价:3,744,000€

项目面积:1,450 sqm

项目年份:2012

摄影:Philippe Ruault

长颈鹿儿童看护中心位于巴黎郊区Boulogne-Billancourt塞纳区塞金河C1街区。项目包括一个60张床的儿童看护中心和一个20张床的日间托儿所。该建筑已经获得了绿色“零能耗”标签。这座公共建筑位于让•努维尔设计的“地平线”塔楼旁,处在建于20世纪70年代的Vieux pont de Sèvres小区和名为le Trapèze的新区的交界处。这个区域建筑密度很高,形成了高低错落的天际线。

为了使建筑与这里特殊的城市景观融为一体,建筑师将建筑设计为三层。朝南的操场是室内空间的延伸,独特的混凝土动物雕塑使操场别具一格。从周围的塔楼上看,露台规律的序列成为附近真正的“第五立面”。

建筑立面由白色波纹铁板制成,为野生动物雕塑提供了最小的背景。设计理念是利用孩子们的想象力使城市景观充满生气。野生动物充满了这个空间:一只长颈鹿似乎正在安静地吃着旁边公园里的树叶,一只北极熊正努力地爬上屋顶,还有一群瓢虫爬上了立面,试图爬到内庭院中。

建筑变成了故事叙述,它改变着自己的身份,凭借自己的力量成为一处景观,象征着城市丛林。动物与树木将建筑与大自然及运动联系起来。长颈鹿成为托儿所的标志,因为它在周围区域从任何角度都能看到。进入建筑要步行从长颈鹿的腿之间穿过。这些生动的动物雕塑形式和蔼可亲,让人们觉得仿佛生活在梦境里。这些有趣的梦幻般的雕塑为城镇的日常生活引入了一点点梦幻效果,使人们的生活有些许诗意。


Architects: Hondelatte Laporte Architectes

Location: Boulogne-Billancourt, France

Project Manager: Virginie Davo

Project Team: Charlotte Fagart

Engineering: Studetech

Client: SAEM Val de Seine Aménagement

Cost: 3,744,000€

Area: 1,450 sqm

Year: 2012

Photographs: Philippe Ruault

The Giraffe childcare center is located in the C1 block of the Seguin Rives de Seine district in Boulogne-Billancourt, a suburban area of Paris. The program houses a 60 bed childcare center and 20 bed day nursery. The building has been awarded the green “zéro Energie Effinergie” label. This  public building is located next to Jean Nouvel’s “Horizons” tower, at the junction between the “Vieux pont de Sèvres” neighbourhood, built in the 70’s, and the new area called “ le Trapèze”. The High density of this area gives it a rugged skyline.

To be integrated into this particular urban landscape, the building is composed of three tiers. Each of the south-facing playgrounds is in continuity with the interior spaces and is identified by a unique concrete animal sculpture. Viewed from the surrounding towers, the regular sequence of terraces offers a real « fifth facade » to the neighborhood.

The facades of the building are made out of white corrugated iron that provides a minimal background to the wild animal sculptures. The idea is to animate the urban landscape by using a child’s imagination. The wild animals appropriate the space; a giraffe appears to be peacefully eating the leaves of the trees from the neighbouring park, a polar bear tries to clamber up the steps, while a family of ladybirds climbs the façade in an attempt to reach the interior patio.

Architecture turns into storytelling. The building changes its identity and becomes a landscape in its own right, a metaphor for the urban jungle. The animals and the trees link the building to nature and motion. The giraffe has become a banner for the nursery since it is visible in the surrounding area from all angles. We walk through its legs to enter the building. Through their affable form, the lively animal sculptures invite us to live our dreams. These playful and dreamlike sculptures introduce a little bit of fantasy into the routine life of the town in order to inspire our lives with a bit of poetry.