德国,Emser Therme,巴特埃姆斯温泉浴场 / 4a Architekten

建筑师:4a Architekten

地点:德国Emser Therme(恩麦色温泉)

总建筑师: Martin Schweizer

设计组:Christian Vörmann, Swantje Hanussek

年份:2012

摄影:David Matthiessen

河畔养生——这句口号恰如其分地体现了巴特埃姆斯全新温泉浴场的中心主旨。一方面,它描述了温泉浴场如诗如画的自然环境,浴场就坐落在拉恩河边,拉恩河位于Kaiserbrücke桥和巴特埃姆斯镇中心以南的拉恩岛中间;另一方面,巴特埃姆斯温泉浴场凭借其独一无二的特色招徕八方来宾,特别是满足了客人对养生、休闲娱乐以及愉悦身心的需求:这里有温泉泳池景观、桑拿公园、养生长廊和健身大观园,全面的健康项目让你的身心都得到了充分的休养。

为了让巴特埃姆斯新温泉浴场获得空间,建筑师首先对现有的温泉浴场进行了解构分析。这样这栋全新的建筑便能够与当地的环境完美地融合在一起。新温泉浴场的规划设计也将自然环境中的典型元素运用其中。例如在浴场的设计中,一个反复出现的中心主题便是河卵石,这在拉恩河的岸边随处可见。同时河卵石也被用在了个别建筑结构、游泳池的塑造上,还以各种各样不同的方式出现在立面开口中——它在建筑内部的壁饰设计中也是非常重要的设计元素。此外,浴场中所用的材料也捕捉到了河卵石的特点,这使得设计与自然环境渐渐地融为一体。

个别建筑物的结构就像由各种形状的石头堆积而成,如同河边的卵石一样层层叠叠压在一起。浴场大厅位于石头结构的中央,非常宽敞,这也构成了整栋建筑中最大的元素。一侧的桑拿区从浴场大厅开始一直延伸至西侧区域。凭借其独特的卵石形状,这两栋容纳餐厅和商店的建筑结构也巧妙地融入到整个浴场大厅的体量之中。同样,浴场的立面设计也反映出了最重要的主题:北侧立面中的卵石状结构特别引人瞩目,它由白色的铝合金面板包裹,在建筑物的正面延伸。并不对称的缺口使得面对镇中心的建筑一侧呈现出生动活泼、赏心悦目的外观。柔和的曲线勾勒出浴场的平面布局轮廓——浴场大厅的玻璃立面均为曲线形的玻璃窗,同样延续了卵石的特点。在外部,大面积的透明玻璃表面和封闭的立面元素相辅相成,形成了温泉浴场的外观。例如,像桑拿区的翼楼、户外桑拿浴场、河上桑拿以及商店和就餐区等各种独立的建筑结构外层均为西伯利亚落叶松木板。不同材料的运用赋予不同的建筑体量以不同的外观,而周围的自然空间也展现出了浴场的特点。

大堂和宽敞的休息室拉开了在巴特埃姆斯温泉浴场休闲娱乐养生的序幕,在这里人们能够清晰地观赏到毗邻浴场大厅的景色。商店和就餐区域所用的卵石清晰地指明了入口的位置。从大堂可以通向温泉浴场内的所有活动区域。用餐区域中的鹅卵石位于休息室和浴场大厅之间的交叉点上,保证了这些区域和户外平台都能够正常使用。人们可以从温泉浴场和桑拿区分别进入通向上层健身疗养区的楼梯。从“Kaiserbad”浴场到蒸汽浴室再到传统的按摩室,客人们能够在这样一个温馨的环境中享受到一系列舒适的服务,在这里他们可以放松自己,舒服自在。整个健身区内,宽阔的玻璃窗让人们既可以感受到浴场大厅内的有趣景致,也能领略到户外那富有魅力的乡村风光。屋顶平台让客人们拥有了户外运动的体验。走廊连接着健身疗养区与休闲娱乐区,这样人们洗完澡便能够通过上层空间进入浴场大厅。同时通向“香薰室”的入口也位于此,其外形与材料的选用也能让人联想起这里的作用。看起来仿佛在房间里自由地漂浮,这也是宽敞的浴场大厅中一个引人注目的元素。

更衣室、淋浴区和桑拿浴位于一层。公开可见的连接通道沿着北侧立面延伸,淋浴区直通向浴场大厅,更衣室就像一道闸门一样阻隔在这两个区域中间。立面中大面积的透明玻璃结构让阳光洒遍整个大厅,营造出一种舒适感。蒸气浴、香薰室、不同的水池以及具有鹅卵石形截面的裸露混凝土墙的独特设计等各种结构自由排列组合,从而形成了多变生动的外观。建筑师通过选择令人感到愉快的色彩、营造各种气氛的照明以及完美搭配的材料,营造出了一种特殊的养生环境:无烟煤色的精美陶瓷、白色瓷砖铺就的水池镶嵌着大理石池边、地中海白松制成的天花板镶板、西伯利亚落叶松木条制成的墙壁镶板、表面经过涂刷的赤杨木,这些都结合在一起形成了给人以深刻印象的空间。游客可以通过更衣室或沐浴大厅进入桑拿区。一条环形路线穿过宽敞的单一层次的桑拿景观,沿着各式各样的桑拿房、开放或封闭式的休闲区以及桑拿浴室酒吧,最终来到了宽敞的桑拿花园,这里是芬兰桑拿浴室所在的区域。巴特埃姆斯温泉浴场的另一大亮点是河上桑拿,它就像拉恩河中的一块鹅卵石。这一工程预计于2013年夏季完工。宾客们通过一条人行通道到达配有桑拿设施的平台——两间带有休息室和桑拿浴室酒吧的桑拿房。这处隐蔽的河上桑拿浴场为户外休闲养生提供了完善的选择方案,为人们休息和放松提供了空间。夏季时分,户外的健身池更进一步增加了人们游泳的场所。位于地下室的行政区和员工休息室同样能够通过大厅中的楼梯进入。地下室也容纳了整栋建筑所需要的技术设施。在桑拿翼楼旁边有一条斜坡,这里连着一条公路,是到达温泉浴场的必经之路。

全新的巴特埃姆斯温泉浴场的设计呈现出特殊的美感,营造了非常舒适的氛围,成为沐浴文化与当代建筑完美结合的成功典范。毕竟,所有经验都表明,沐浴者只有身处高品质的环境氛围中,才能感觉到舒适、放松,寻找到内心的宁静。


Architects: 4a Architekten

Location: Emser Therme, Germany

Architect In Charge: Martin Schweizer

Design Team: Christian Vörmann, Swantje Hanussek

Area: 0.0 sqm

Year: 2012

Photographs: David Matthiessen

Wellness by the river – this slogan captures the central themes of the new thermal baths in Bad Ems. On the one hand, it describes the spa’s idyllic location directly on the River Lahn between the Kaiserbrücke bridge and the Lahn Island south of Bad Ems town centre; on the other hand, the Bad Ems Thermal Baths caters in particular to the health, rest and relaxation, and the well-being of its guests with its distinct character: with its thermal pool landscape, sauna park, wellness gallery and fitness panorama, it offers an all-round programme for mind and body.

In order to provide space for the new Bad Ems Thermal Baths the existing thermal baths first had to be deconstructed. This measure allowed the new building to be adapted to match perfectly the local conditions. The plan for the new thermal baths picks up on the particularly defining elements of the natural environment. For example, one central and recurrent theme in the design of the baths are the river pebbles that can also be found along the banks of the Lahn. It appears in the shaping of the individual building structures, the swimming pools and in the facade openings in a wide variety of different ways – the element of pebbles is also of central importance in the mural designs of the interior. Moreover, the materials used in the baths also capture the characteristics of pebbles, blending gently into the natural surroundings.

The individual building structures are shaped with their volume like a variety of stones that are layered and overlap like pebbles on a river bank. Located at the centre of the stone formation is the bathing hall – spacious and generously constructed, this forms the largest element. The sauna wing leads off from the bathing hall towards the west. With their distinctive pebble-like shape, the two building structures which accommodate the dining area and the shop slip into the overall volume of the bathing hall. The facade design of the baths likewise reflects the leading theme: one particular eye-catcher are the pebble-shaped sections in the north facade, which is clad in white aluminium panels and runs along the frontage. The asymmetrical apertures give the side of the structure facing toward the town centre a lively and cheerful appearance. The floor plan of the baths is also characterised by soft curves – the glass facade of the bathing hall similarly continues the characteristics of pebbles with its curved panes. On the outside, the appearance of the thermal baths is shaped by the interplay between large, transparent glass surfaces and closed facade elements. For example, the solitary structures such as the sauna wing, outdoor sauna and river sauna as well as the shop and dining area, are panelled in Siberian larch wood. This affords the different volumes a variety of appearances while bringing out the character of the baths that is informed by the surrounding natural space.

The lobby and spacious foyer, which offer a clear view of the adjoining bathing hall, are a prelude to the pleasure of bathing and wellness at the Bad Ems Thermal Baths. The pebbles used for the shop and dining area are a clear and widely visible indication of the entrance situation. The lobby leads on to all the areas of activity to be found at the baths. The location of the dining-area pebble at the point of intersection between the foyer and the bathing hall enables both these areas and an outdoor terrace to be used. A staircase leads to the wellness and fitness area on the upper floor which can also be accessed separately from the baths and sauna. From a “Kaiserbad” bath to a hammam to a conventional massage, guests can look forward to a range of attractive offers in a welcoming atmosphere where they can relax and feel comfortable. The generous glazing throughout the fitness area provides both interesting views into the bathing hall inside and attractive views out into the countryside. A roof terrace invites guests to exercise outdoors. A gallery connects along the wellness and fitness area with the relaxation area, allowing bathers to enter the bathing hall via the upper storey. Also located here is the entrance to the “Pastille” with its inhalation room, reminiscent in its shape and choice of materials of the “Emser Pastille”. Seemingly floating freely in the room, it is an attractive eye-catching feature in the spacious bathing hall.

The changing-room and shower area is located on the ground floor together with the sauna. The changing rooms form a kind of lock gate between the publicly viewable connecting passage running along the north facade, and the showers that lead directly into the bathing hall. The largely transparent composition of the facade gives the hall a friendly atmosphere that is suffused with light. The free arrangement of the structures such as the steam bath and the pastille, the different pools and the distinctive design of the exposed concrete wall with its pebble-shaped sections provide a varied and lively appearance. The special ambience of well-being is created through the choice of friendly and cheerful colours, atmospheric lighting and perfectly matched materials: Anthracite-coloured porcelain stoneware, white-tiled pools with marble pool borders, ceiling panelling made from Aleppo pine, wall panelling made from Siberian larchwood slats, and brushed alder wood combine to give an impression of space. Visitors enter the sauna area through either the changing area or the bathing hall. A circular route runs through the spacious single-level sauna landscape along the various sauna rooms, the open and enclosed relaxation areas and the sauna bar, finally leading to the spacious sauna garden where the Finnish sauna is located. Another highlight of the Bad Ems Thermal Baths is the river sauna which lies like a pebble in the River Lahn. This is due for completion in the summer of 2013. Guests can use a walkway to reach a platform with its own sauna facilities – two sauna rooms with a relaxation room and sauna bar. The secluded river sauna completes the diverse range of options available in the outdoor area and offers a space for rest and relaxation. During the summer months an outdoor exercise pool further enhances the range of bathing opportunities. The administration and staff rooms in the basement are similarly reached via a staircase in the lobby. The basement also accommodates the technical facilities for the entire building. Deliveries to the building arrive from the road via a ramp at the level of the sauna wing.

The new Bad Ems Thermal Baths is a successful example of how bathing culture and contemporary architecture can be combined by means of atmospheric design and high standards of comfort. After all, experience shows that bathers can only feel at ease, relax and find peace of mind in an atmosphere of the highest quality.