法国,坎佩尔,饮食中心 / Atelier Arcau

建筑师: Atelier Arcau

地点:法国坎佩尔

项目年份:2012

摄影: Courtesy of Atelier Arcau

新的饮食中心位于坎佩尔高地,实习生培训中心的中央,是校园内自然、主要的结构元素。它精致的形式在基地中产生了某种脆弱感。功能和地形的限制使建筑师设计了一个“长长的”项目。

155米长的单体建筑设置在一个下凹的基座上,看似不太平衡。项目夹在两个相对的立面之间:

·北面的混凝土墙将这座建筑与周围原有的建筑分隔开。立面上设置了竖直的切口,从切口处可以进入所有的部门(面包店、肉店、餐饮区)。

·南面的立面由设置随机的粗锯栗树木板构成,组成了生动的过滤构件,遮挡住后面的物资供给流线和垃圾运送通道。

这面双层墙体保护教学设施免受阳光直射。建筑体量内的天井保证了平台中心的自然采光。两个立面相接的地方是餐厅,项目围绕其旋转的入口平台地位特殊,是山谷上方的瞭望台。建筑的南北朝向、处在斜坡上的位置、选择的施工和技术手段、光线的管理和景观的仔细处理,这些都是环保设计方法的相关因素。


Architects: Atelier Arcau

Location: Quimper, France

Year: 2012

Photographs: Courtesy of Atelier Arcau

On the heights of Quimper, in the heart of Apprentice Training Centre, the new food center became the natural, main and structuring element of the campus. Its delicate inscription in the site generates a certain form of fragility. Functional and topographical constraints led us to develop a “long” project.

The 155m long monolith placed on a recessed pedestal seems to stand in a precarious balance.   The project takes place between the two opposite facades: • To the north, a concrete wall constitutes the limits of the building in relation to the existing and surrounding ones. Vertical notches punctuate the façade, which provides access to all departments (bakery, butcher, catering). • To the south, in a random rhythm, strips of chestnut boards rough sawn make a lively filter that follows and masks the flow of supplies and / or departure of the waste.

This double wall protects the teaching facilities from sun exposure. Patios dug in the volume, ensure the natural light supply in the heart of the platform.  The two facades meet by the restaurant, the access platform around which the project pivots and turns, is privileged, as a belvedere above the valley.   The location north / south, on the slope, the constructive and technical choices, the management of light and careful treatment of the landscape are the associated factors with the environmental approach.