西班牙,红墙住宅(经典回顾) / Ricardo Bofill

La Muralla Roja在西班牙语中意为“红墙”,这个房地产项目位于西班牙卡尔佩的La Manzanera开发项目之中。建筑师受地中海地区传统北非城堡外形的启发,在该建筑的设计中明确地参照了最常见的地中海阿拉伯建筑形式。建筑内外表皮那引人注目的颜色,要么与自然环境形成鲜明对照,要么进一步完善了这一纯粹的建筑形式。

这个外形如城堡一般的项目仿佛从其所在的岩石悬崖凭空生成。公共与私人空间之间的界限日增,该建筑的组织架构以其对北非城堡的重新解读,直面了这一挑战。在北非国家,城堡就是由围墙构成的典型传统建筑。该项目结构由一系列别具特色的互锁的楼梯、平台和连桥构成,是对典型北非城堡循环路线的现代化诠释,为住宅楼的全部50户公寓都提供了通道。

该项目的复杂性可扩大到公寓的划分上,共有三种户型:60平方米的工作室、80平方米的两室公寓和120平方米的三室公寓。Bofill希望以屋顶露台、日光浴室、游泳池、桑拿房等所有供居民使用的休闲空间来提升生活品质。

各种色调的红漆覆盖了建筑的外立面,突出了与景观的对比。另外,楼梯和循环路线都根据天气状况以不同色调的蓝色涂刷,从天蓝、靛蓝到蓝紫色,其目的是与天空形成对照,或者从视觉上创造出与蔚蓝天空的连续性。

对红墙最好的形容莫过于迷宫了,相当于精确的几何平面局部,以希腊十字架(四臂相等长度的十字架)为基础,而在本案中,臂长为5米。十字结构在服务塔楼相交,塔楼中设有厨房和浴室。用Taller de Arquitectura建筑师事务所的话来说就是,“平面布局的几何基础也与构成主义的理论相近,这让红墙住宅清晰再现了这一建筑学派的理论”。

建筑师: Ricardo Bofill

年份:1968

摄影: Courtesy of Ricardo Bofill


La Muralla Roja, Spanish for 'The Red Wall,' is a housing project located within the La Manzanera development in Spain's Calpe. The building makes clear references to the popular architecture of the Arab Mediterranean Area, a result of the architects' inspiration by the Mediterranean tradition of the casbah. The striking colors that cover the outer and inner facades are selected to either contrast with nature or complement its purity.

Formed like a fortress, the project appears as if it is emerging from the rocky cliffs it sits on. Its organization challenges the increasing division between public and private space through its reinterpretation of the casbah, which is the walled citadel typical of traditional architecture in North African countries. Characterized by a series of interlocking stairs, platforms, and bridges, this organization is a modern illustration of the circulation in a typical casbah, providing access to the 50 apartments that form La Muralla Roja.

The complexity of the project extends into the division of apartments, which is in three sizes: 60 sqm studios, 80 sqm two bedroom apartment, and 120 sqm three bedroom apartments. Bofill's desire to provide enhanced living is seen through with the roof terraces, solaria, a swimming pool, and a sauna, all reserved for the residents' use.

Various tones of red paint cover the exterior facade, accentuating the contrast with the landscape. Stairs and circulation surfaces, on the other hand, are treated with different tones of blue ranging from sky-blue to indigo and event violet, depending on weather the intention is to contrast with the sky or create visually continuity with it.

The Red Wall is best described as a labyrinth, corresponding to a precise geometric plan based on the typology of the Greek cross, having, in this case, arms that are five meters long. The crosses intersect at the service towers, which contain the kitchens and bathrooms. In the words of Taller de Arquitectura , "the geometric basis of the layout is also an approximation of the theories of constructivism, and makes La Muralla Roja a very clear evocation of these."

Architects: Ricardo Bofill

Year: 1968

Photographs: Courtesy of Ricardo Bofill