爱沙尼亚,塔林,Lootsi街公寓楼 / HGA (Hayashi-Grossschmidt Arhitektuur)

建筑师:HGA (Hayashi-Grossschmidt Arhitektuur)

地点:爱沙尼亚塔林

建筑师负责人:Hanno Grossschmidt, Tomomi Hayashi, Pille Heinloo

项目面积:1701.0 sqm

项目年份:2005

摄影:Kalle Veesaar, Tomomi Hayashi

塔林的这个港口仓库区在前苏联时期是禁止使用的,于20世纪90年代移交给了私营机构。现在是对历史老城周围进行重建的最佳机会。一条四车道主干道的延伸计划形成了本案三角形的基地。

建筑师看到了挑战,可以创造第一批靠近港口的生活空间,为居民提供良好的视野和清新的空气,同时为公众提供优秀的建筑和城市设计。Y形的建筑有一条中央走廊,避免了标准类型公寓楼的沿街设计,最大限度地减少了建筑基底面积。居民和街上的市民共享建筑红线内的额外空间。立面材料选择的是能使这个区域充满自然气息的材料:室外板材应用了天然木饰面,丝网印刷的拱肩玻璃印有植物图案,立面采用了能映射人们日常生活的玻璃幕墙。


Architects: HGA (Hayashi-Grossschmidt Arhitektuur)

Location: Tallinn, Estonia

Architects In Charge: Hanno Grossschmidt, Tomomi Hayashi, Pille Heinloo

Area: 1701.0 sqm

Year: 2005

Photographs: Kalle Veesaar, Tomomi Hayashi

This port and warehouse area in Tallinn, which was off-limits during the Soviet era, was given to the private sector in the 1990s. It now has the biggest opportunity for redevelopment in the vicinity of the historical Old Town. The triangular site was shaped by the planned extension of a 4-lane artery.

We saw the challenge to create one of the first living spaces close to the port, offering the residents views and air while at the same time contributing to the public architecturally and urbanistically. The Y-shape building, which has a central corridor, minimises its footprint by avoiding the street alignment of typical block-type apartment buildings. Both the residents and the public on the street share the extra room within the property line. The façade materials are chosen to bring in nature to the area: an exterior panel applied with natural wood veneer, spandrel glass silk-screened with patterns of plants, and glass curtain wall that projects the everyday life of people.