罗马尼亚,康斯坦萨,光谱住宅群 / Re-Act Now

建筑师:Re-Act Now

地点:罗马尼亚康斯坦萨

设计组:Mario Kuibus, Adela Toma, Cristina Chivu, Tudor Vasiliu, Raluca Genoiu, Claudiu Bica, Alexandru Axinte, Andreea Ionescu

面积:26000 sqm

年份:2009

摄影:Andrei Margulescu

工程:IPC Structures

电气:Ink Building

客户:Five Holding

该项目所处地理位置绝对令人惊叹:在罗马尼亚康斯坦萨的最北端,面对着罗马尼亚最受欢迎的海滨胜地马马亚,在大海与Ghiol湖之间有一片极为狭窄的陆地,陆地附近有一个被称为“渔场”的海湾,我们设计的光谱住宅群就位于其岸边的山坡上。

在这个狭窄地块的山坡上,“海岸警卫队”一般的建筑无疑成了一个非同寻常的主题。我认识到,从大海与从陆地上观察这片地块,肯定会有所不同。假如我们从陆地看去,大海宽广雄厚,气势磅礴,这时候再看海边项目附近的建筑,就肯定无法与之相提并论了。各种建造于不同时期的住宅与公寓楼高低错落,建筑品质一个低过一个,毫无个性,传达出一种贫困、悲伤、缺乏乐观态度、缺乏勇气的信息。这样的例子不胜枚举。

特色鲜明的建筑可能会让这些地方重新焕发生机,从初步的现场调研中就能显而易见地看出这一点。“警卫队”大楼的外观应该与那些低劣的建筑形成鲜明对照:若从海边走过来,你几乎会忽略那些破落的房屋,海边的新建筑应该成为该地区的主要标志,以令人无法抗拒、有趣而又迷人的姿态出现,一方面扰乱了这个缺乏重要历史与统一形象的地区的历史,而另一方面也为其打造崭新的历史。

每当漫步于海边,总能感受到建筑的透明度与隐形特质之间的有趣关系,而在海上和岸边时,又能领略到建筑的实体存在感与物质化之间的演绎,这两种情形都会让我联想到水晶。水晶的物质性让我们或者将它们当成了玻璃,或者作为这种物化建筑外观的色彩与光谱幻象之间令人赞叹不已的变幻。

在这种情况下,我们设计的13层高的“警卫队”大楼就应该成为水晶的化身,永远负责保卫海滨渔场,这一点再清楚没有了。为了从各个侧面都感受到光学幻觉效应,我们按要求为新表面增添了切面。如镜面一般的银色立面很好地表达出了隐形与变化无穷的特点。正如云彩与蓝天反射在了飞机的银色腹部,我们从陆地上感受到的建筑立面的银色表面也是如此,仿佛消失于碧海蓝天的幕布之中,将它们的存在转变成了延伸的自然景观。立面的“光谱晶体”面朝大海,为前面的描述画上了句号,让一切都显得那么不真实,让人产生幻觉与迷惑……这是一种很受欢迎的在视觉上心生恍惚的状态,而且它会停留在你的内心、感知以及各种清醒状态和潜意识之中。

如果我们同样想知道这些“特色”表象之下的内在,不妨说一下这里的公寓,在光谱立面一侧的公寓起居室及其阳台通常都面朝着大海,而在两侧面对着陆地的银色立面,这里的房间用作卧室。在我们的设计下,遵照其他国家已经确立的模式,在两个地下楼层(以及停车场)创造了一个功能强大的社区空间。在这些社区空间内,也设置了游泳池、健身区、若干私人事务大厅、洗衣房、附设小型餐厅的酒吧,及其他附属设施。

这个住宅群的设计概念不仅经过深思熟虑,还在很大程度上依赖于项目的受益方,即设计的委托方,他们希望在所有开发阶段都能竭尽全力保留属于该项目的传说。所以,建筑师们,这个世界还有希望!还会出现无数善良的委托方的!……


Architects: Re-Act Now

Location: Constanta, Romania

Design Team: Mario Kuibus, Adela Toma, Cristina Chivu, Tudor Vasiliu, Raluca Genoiu, Claudiu Bica, Alexandru Axinte, Andreea Ionescu

Area: 26000 sqm

Year: 2009

Photographs: Andrei Margulescu

Engineering: IPC Structures

Electrical: Ink Building

Client: Five Holding

In an absolutely amazing geographical setting, in a «spur» of the gulf referred to as the «Fishery», somewhere at Constanta’s northern limits towards Mamaia, where the strip of land between the sea and Ghiol lake is minimal, is  located the «Spectrum» Residential Complex, proposed by us.

In this land «spur», the placement of «sea guards» appeared as an absolutely extraordinary theme.Observing the place from the land and from the sea, I realized that the situations are somehow different. If, when looked on from the land, the sea was overwhelming in intensity and greatness, not the same thing could be said about the vicinity with the buildings on the waterfront. A mix of houses and apartment blocks built during various periods of time, one looking poorer than the other and without personality, conveying a sensation of poverty, sadness, lack of optimism, lack of courage. The list could go on…

The fact that an open «manifesto» could mean a rebirth of these places became obvious from these initial observations.The appearance of the «guards» should have been set against these aspects: coming from the waterfront, you almost failed to notice them and coming from the water, they should have become that presence of major impact, overwhelming, intriguing and fascinating, which on the one hand disturbs, but on the other creates history in a place devoid of history and identity.

This play between transparence and invisibility on the one hand, when you are walking on the waterfront, and between presence and materialization, when at sea and on the shore, made me think of crystals. Crystals are of that materiality which makes us either regard them as pieces of glass in a context, or as a sublime play of colors and spectral illusions of that materialized «something»…

What could be clearer, in this case, than the fact that our «guards» on 13 levels should have become crystal «incarnations», forever in charge of guarding the Fishery Gulf? In order for the optical illusion effect to be perceptible from all sides, additional chamfering of the newly created surfaces was required. The invisibility, the chameleonic are best conveyed by mirror-like, silvery surfaces. Just like the clouds and the sky reflect on the silvery belly of a plane, the same way the silvery surfaces of the facades that we perceive from the land, which disappear in the background with the sea and sky, turn their presence into a prolongation of the natural landscape. The «spectral crystallization» of the facades looking onto the sea ends the story about the things above, make everything appear unreal, hallucinating, filtered, illusive… It is a mental-visual trance that you welcome and which remains in your mind, in your senses, in the conscious and subconscious.

If we also want to know what these «characters» shelter, we might as well mention here the apartments the living rooms of which are provided with balconies that generally face the  sea, on the spectral facades, while on the side with silvery facades, towards the land, there are the bedrooms. A strong community space was created upon our suggestion, following models already established in other countries, on two underground levels (along with the parking lots). In the community spaces we also find a swimming pool, a fitness area, halls of private events, a laundry, a bar with a mini restaurant, appurtenances.

The concept of this complex, as a complex developed not only speculatively, is largely due tothe beneficiary, who did his best not to «ruin» the story of the project in all its development stages. Architects, the world is not lost! There still are kind-hearted beneficiaries!...