西班牙,圣加斯特德斯维尔,Walden 7(经典回顾) / Ricardo Bofill

建筑师: Ricardo Bofill

地点:西班牙圣加斯特德斯维尔

项目面积:31140.0 sqm

项目年份:1975

摄影: Courtesy of Ricardo Bofill

Walden 7项目实现了一些Ricardo Bofill最早的追求目标,解决了现代城市生活的大部分问题。Walden 7项目与Taller de Arquitectura事务所位于同一个地块上,是对一个老水泥厂的废墟进行翻新的项目。住房结构受益于Bofill最早的研究和想法:提供公共空间和公共花园,使居民能享受到提高的生活质量。

该建筑是一个14层的建筑群,公寓围绕5个庭院设置,建筑顶部有两个游泳池。除了少数几间公寓,每间公寓都能看到外部和一个内庭院。有几个楼层还有复杂的连接桥系统和入口阳台,创造了多种多样的景观和围合结构。

外立面的外观就好像是完全涂成红色的防御工事。建筑通过大型洞口向外部开放,如有几层楼高的城市窗户。庭院由于有蓝色、紫色和黄色的立面而显得活泼生动。主庭园位于建筑入口处,是供居民使用的街道和广场的延伸。

空间组织多种多样。不同组合的30平方米单元分布在一个或两个楼层上。户型从一室工作室公寓到四室公寓,种类繁多。

这个项目最有趣的是进入住宅楼不同寻常的方式。八座塔楼、七个庭院、一个模块化但缺乏系统性的网格、大量的公共空间,共同创造出一个垂直的迷宫,没有重复,也毫不单调。


Walden 7 is a project implementing some of Ricardo Bofill's earliest ambitions and addressing most of the problems of modern city life. It is located on the same lot as Taller de Arquitectura, based in the refurbished ruins of an old cement factory. The housing structure benefits from Bofill's earlier research and the idea of providing public spaces and gardens for residents to enjoy an enhanced quality of living.

The building consists of a fourteen story cluster of apartments grouped around five courtyards, on top of which are two swimming pools. With a few exceptions, each apartment looks onto both the exterior and one of the interior courtyards. At several levels there is a complex system of bridges and balconies for access, producing a fantastic variety of vistas and enclosures.

The exterior facade has the appearance of a huge fortification completely painted in red. It is opened to the exterior through large overtures such as urban windows several stories in height. The courtyards have a lively treatment because of the intense blue, violet and yellow colored facade. The main courtyard, located at the building's entrance, is an extension of the street and the plaza for the use of the inhabitants.

The organization of spaces is of wide variety. The units consist of different combinations of 30sqm units distributed over one or two floors. Dwellings range from single module studios to four module apartments.

The most interesting aspect of the project is the atypical way in which the housing block is approached. Eighteen towers, seven courtyards, a modular but unsystematic grid, and extensive public space create a vertical labyrinth with no repetitiveness or uniformity.

Architects: Ricardo Bofill

Location: Sant Just Desvern

Area: 31140.0 sqm

Year: 1975

Photographs: Courtesy of Ricardo Bofill