中国,台湾,台北市,白沙湾海滩及游客中心 / Wang Weijen Architecture

建筑师:Wang Weijen Architecture, Northern Space Design Company

地点:台湾省台北市

项目面积:5657.0 sqm

项目年份:2007

摄影: Courtesy of Wang Weijen Architecture

本案项目沿着景观地形的轮廓设计,能抵御冬季的强风、沙尘以及夏季的强烈阳光。

建筑师仔细查看了周围的环境和基准水平线,重新利用原有建筑的结构,使用倾斜板将其延伸到新的加建结构中,将建筑与周围的斜坡地面连接起来,并通过建造挡土墙降低了高差。

抵挡北风的大块倾斜屋顶板使建筑内的人可以欣赏到开阔的海景,朝南的斜坡上还可以种植自然的绿色植物;而小一点的屋顶板则谨慎地朝南开放,可以调节进入室内的自然光线。

游客可以在半室外空间活动,这里朝向大海,可以进行自然通风,为这里设计的遮阳构件和波浪起伏的屋顶不仅与地形结合在一起,还改变了景观与建筑之间传统的二元关系。


Architects: Wang Weijen Architecture, Northern Space Design Company

Location: Taipei, Taiwan

Area: 5657.0 sqm

Year: 2007

Photographs: Courtesy of Wang Weijen Architecture

Working with the contours along the landscape terrain, the design response to the strong wind and sand in winter, as well as the intense sunlight in summer.

Looking carefully into the surrounding contexts and datum levels, the design reuse the structure of an existing building, extended it through slanted slabs into the new additions, connecting the building to the sloped ground and reduces the level differences created by the retaining wall.

Large pieces of tilted roof-slabs against the north wind open up sea views for the building while allows natural greens growing in the south facing slopes, while smaller pieces of roofs carefully open up toward the south moderating natural light into the interior programs inside.

By providing shadings for the naturally ventilated semi-outdoor spaces facing the sea where visitors’ activities take place, the design with undulating rooftop not only integrates with the topography, but also changes the traditional binary relationship between landscape and architecture.