泰国,是拉差,TUKCOM信息技术商场 / Supermachine Studio

建筑师:Supermachine Studio

地点:泰国,是拉差

设计团队:Pitupong Chaowakul, Suchart Ouypornchaisakul, Santi Sarasuphab, Nuntawat Tassanasangsoon, Kasidis Puektes,Jetsada Phongwasin and Korthong Thongtaem

项目面积:1,200 sqm

摄影: Courtesy of Supermachine Studio

委托任务:Façade Renovation

高度:24 meter

TUKCOM信息技术商场随着从2000年开始的IT产品的迅速发展应运而生。1997年金融危机后经济开始复苏,市场也因此发生了巨大的变化。亚洲消费者更新IT产品已经成为一种时尚。建于20世纪90年代初的Laemtong购物商场原来出售不同的产品,后来这座建筑被改造成专门销售通讯及科技产品(电脑、手机、相机、小配件等)的购物中心,更名为TUKCOM信息技术商场。此后,新品牌不断扩大,每两年就要新建一座TUKCOM建筑。五年后,泰国已经有三座TUKCOM建筑,还有几座正在规划中。

TUKCOM作为一个汇集了所有科技小配件的商场品牌,已经在当地的大多数消费者中建立很高的声誉。他们想改变建筑的原来设计,希望新设计能反映商场里所售产品的特点。 TUKCOM作为一个品牌已经被人们铭记在心。现在,他们希望人们也能认识它的建筑。是拉差的TUKCOM是最早建成的三座TUKCOM建筑之一,建筑师采用了黑白像素立面的设计概念(另外两座分别在春武里和乌隆府)。

1200平方米的立面呈波浪形,分成765个经济的三角形像素。黑色、白色和镜面饰面的铝复合板通过随机算法计算出的结果分布。原有的广告牌采用暗红色的铝板作为框架,长度被加大,从侧立面一直延伸到正立面,标志着建筑的主入口。原有建筑的表皮有很大一部分被保留下来,但进行了翻新。是拉差的TUKCOM将作为一个原型项目,成为不久后将建成的TUKCOM的样板建筑,虽不完全一样,但作为一个品牌会有共同的特点,让人更好识别。


Architects: Supermachine Studio

Location: Sriracha, Thailand

Design Team: Pitupong Chaowakul, Suchart Ouypornchaisakul, Santi Sarasuphab, Nuntawat Tassanasangsoon, Kasidis Puektes,Jetsada Phongwasin and Korthong Thongtaem

Area: 1,200 sqm

Photographs: Courtesy of Supermachine Studio

Commission: Façade Renovation

Height: 24 meter

TUKCOM I.T. mall has been rising with the rapid evolution of information and technological products from 2000 on. The market has changed dramatically with the recovering economy from 1997 crisis. Asian consumers update their I.T. products in routine fashion. From Laemtong shopping mall built in the early 90’s for diverse product oriented, the building was then converted into a shopping center devoted to communication and technology products (computers, mobile phones, camera, gadget etc.) and renamed to TUKCOM I.T. mall. Since then the new brand has been expanding and new TUKCOM building is built one every 2 year. After 5 years, there are 3 TUKCOMs in Thailand and a few more at plan.

Once TUKCOM, as a brand of mall that gather all technological gadgets, has been established among local consumer at large, they want to facelift their original design of the building to something that reflects the characteristics of the products being sold in the mall. TUKCOM as a brand has already been something that people remember. Now they would like people to recognize its building as well. TUKCOM Sriracha is one of the first 3 buildings we came up with Black & White pixel façade concept (the other 2 are in Cholburi and Udornthani).  

  The 1,200 square meter façade is undulated and divided into 765 economical triangular pixels. The black, white and mirror finished aluminum composite panels are distributed through outs in random algorithm. Framing by the dark red aluminum panel, the existing advertisement billboard has been expanded along the side façade to the front face marking the main entrance of the building. A lot of existing building skin are still intact but refurbished. TUKCOM Sriracha is the prototype project for the new TUKCOMs that will be built in the near future, not to be exactly the same but to share certain characteristics for better recognition as a brand.