印度,新德里,瓦桑特豪尔住宅 / Vir.Mueller architects

建筑师: Vir.Mueller architects

地点:印度新德里

主管合伙人:Christine Mueller & Pankaj Vir Gupta

项目组:Harsh Vardhan Jain, Hillary Collins, Saurabh Jain, Kai Pedersen, Mansi Maheshwari, Laura Blosser, Elizabeth Shaw, Vijender Singh Rana

面积:4,100 sqm

年份:2010

摄影:Courtesy of Vir.Mueller architects

瓦桑特豪尔住宅是一栋多户住宅,其中包括两间面积均为4100平方英尺(约合381平方米)的复式公寓和位于一楼的一间单层公寓,面积为2050平方英尺(约合190.5平方米)。该项目坐落在一个人口迅速增长的社区之中,由一个混合结构体系构成——三面环绕着承重砖砌体墙(非常符合4区的抗震规范),核心为钢筋混凝土框架体系。该项目将开放的核心混凝土框架“帐篷”放在了四周由砖石砌成的“洞穴”中。因而,砌筑得严丝合缝的较为厚实的砖墙围合了卧室与浴室等较为私人的空间,而在多孔的砌体框架当中安装了中空玻璃,使南向的客厅和餐厅区域在一整天里都能得到自然光线的眷顾。这栋住宅以其主要的结构材料突出了朴素的外观。最重要的是,这种表皮无需维修,经久耐用。

Vir.Mueller建筑师事务所在施工现场设计砖墙的垒砌方式,在砖墙立面上创造出各种微妙的变化与偏移,从砖石结构之中生成了一种具有花纹的墙面。交错排列的砌体结构凸显了旁边立面上深凹的窗口;与此相反,浴室窗被一道砌体幕墙挡在了身后,提升了立面材料的雕塑潜力。由于砌体墙从东立面一直围合到南立面,为露出玻璃覆盖的混凝土框架对承重墙做出了改动。整个南立面都对着一个下沉花园,从地面一直下到地下室。混凝土边梁经过细部设计,建有滴水槽檐,滴水槽檐的薄边围住了一根不锈钢“项链”——这实际上是一根雨水收集管,收集从露台流下来的水,然后储存在地下水箱中。

室内的石灰石地板经过高度抛光,可反射光线,与裸露的砖墙形成了对比。褶皱的混凝土楼梯仿佛漂浮在双层高的公共空间里,其栏杆是由不锈钢管精心制作而成的。电气和空调设备依次安装于外墙的竖井之中,便于维护。

孩子们一天天在长大,他们不能只会玩儿平板电脑,家长还要注意培养他们的感性技能,人与家居环境中的材料之间的重要联系也许就是关键所在。在一座人口稠密、环境嘈杂的大都市里,这座建筑物采光充沛,材料质地与光影构成了丰富的图案,力求在最寻常不过的家居环境中创造奇迹。

Vir.Mueller建筑师事务所依靠当地建材与普通建筑工人建造了一座住宅,他们认为,将普通的施工方式方法放在首位,这应该是当今设计实践的基础。这座住宅成功地使人居场所与自然环境和谐相融,建筑设计在保持个性的同时,也毫无浮夸的成分。

印度的城市建设要取得成功,每个社区乃至每个街区、每条街道的建设都很重要;街道最主要的构成就是单个的住宅楼。只有每座建筑都能展现出设计灵敏度和精益求精的施工水平,我们城市中的建筑潜能才能得到最大的发挥。


Architects: Vir.Mueller architects

Location: New Delhi, India

Partners In Charge: Christine Mueller & Pankaj Vir Gupta

Project Team: Harsh Vardhan Jain, Hillary Collins, Saurabh Jain, Kai Pedersen, Mansi Maheshwari, Laura Blosser, Elizabeth Shaw, Vijender Singh Rana

Area: 4,100 sqm

Year: 2010

Photographs: Courtesy of Vir.Mueller architects

The Vasant Vihar residence has been designed as a multi-family residence, comprising of two duplex apartments of 4,100 sq. ft. each (Basement / Ground and Second / Third floors) and a single floor apartment of 2,050 sq. ft. on the first floor. Located in a rapidly densifying neighbourhood, this project incorporates a hybrid structural system - load bearing brick masonry walls (achieving an appropriate response to the Zone 4 seismic code) wrap the envelope on three sides, while a reinforced concrete frame system anchors the core. The project juxtaposes an open core concrete frame "tent", within a perimeter mass of brick "caves". Hence, the thicker brick walls with controlled apertures enclose the more private bedroom and bathrooms, while the porous frame, infilled with insulated glazing, enables the south-facing living and dining areas to be illuminated by natural light all day. The house projects an unadorned expression of its primary structural materials. Most importantly, the skin is maintenance free and permanent.

vir.mueller architects worked with the brick masons on site to create subtle shifts and offsets in the facade walls, enabling a textured surface to emerge from the brick structure itself. The deep window recesses in the elevation are highlighted by staggering the bricks in the adjacent walls; conversely, the bathroom windows are veiled in a brick screen, exaggerating the sculptural potential of the material on the facade. As the brick wraps from the east facing front facade to the south facing side, the load bearing walls transition to reveal the glass clad concrete frame. The entire south facade faces a stepped garden, descending from the ground floor to the basement. The edge beams of the concrete are detailed to create drip edges, with a thin edge that frames a "necklace" of stainless steel - this is actually a rainwater collection pipe, storing the water collected from the terrace in an underground cistern.

The limestone floors in the interior are highly polished to reflect light, contrasting against the exposed brick walls. The pleated concrete stairs, floating in the double height volume of the public rooms, have railings that are crafted in stainless steel pipe. The electrical and air-conditioning services are routed in vertical shafts located on the exterior walls, facilitating ease of maintenance.

As children are being raised to develop sensory skills in synchronicity with tablets, the vital link between the sheer physicality of human interface with material in domestic space is perhaps most critical. In the chaos of a dense and cacophonous urban metropolis, the volumes of this building - filled with light and patterned with texture and shadow - seek to create a sense of wonder even within the everyday confines of domestic space.

In creating a house with locally available materials, and crafted by regular construction workers, vir.mueller architects are asserting the primacy of regular construction means and methods as the basis of a contemporary design practice. This residence establishes the primacy of habitation in harmony with the environment, and an architecture capable of identity without bombast.

The creation of India's urban success must reflect in all neighbourhoods, on each block, and on every street; the primary constituent of the street is the individual building. Until each building demonstrates design sensitivity and construction excellence, the architectural potential of our cities shall remain unfulfilled.