泰国,桐艾府,象岛,KC格兰德度假村酒店及水疗中心 / Foundry of Space

建筑师: Foundry of Space

地点:泰国桐艾府,象岛

设计组:Makakrai Jay Suthadarat, Rinchai Chaiwarapon, Singha Ounsakul

室内设计:Alisa Tejasrisukko, Thissana Leelahapant

面积:8,000 sqm

年份:2013

摄影: Teerawat Winyarat

近年来,泰国东南部海岸的旅游市场蓬勃发展,更进一步带动了该地区酒店业与旅游业的发展。作为欧洲度假客心目中最受欢迎的海滨城市之一,位于桐艾府的象岛自然也遵循着这一趋势稳步前进。

原有的KC格兰德度假村酒店及水疗中心位于象岛最美的海滩:Had Sai Kao(白沙滩),这里近些年来一直在满负荷接待八方宾朋。为了能满足在不久的将来越来越多的订房需求,新的扩建建筑要求加建79间客房,并配以游泳池、餐厅、酒吧和日光浴甲板等设施。

KC格兰德度假村酒店及水疗中心的扩建项目位于一条倾斜道路的转角,这条路将基地切成一个三角形,距离海滩不到100米,从而使建筑师在设计上面临两大挑战:建筑物如何在一个倾斜的三角形地带扎稳脚跟?尽管距离海滩不是那么近,又该如何让客人感觉仿佛置身于海滩环境?

我们根据原有地势将建筑分为高度不同的前后两个部分,两者高差5米,充分利用前后楼之间的内部空间,同时在此设计了30米长的游泳池,以及作为空间中央焦点的3.5米高人工瀑布。在前后楼中,一层的所有客房都能直接通往游泳池,有其各自的泳池入口,显示出了靠近大海的优势。另一个位置上的优势是,在位于坡上的后楼中,大部分客房都拥有眺望大海的广阔视野,其前方的所有建筑都不构成阻碍,美景一览无余。

在较低的前楼屋顶,一个40米长的无边泳池连同泳池尽头的酒吧都给人们带来了独特的体验,在海天之间遨游于泳池的碧波之中,或是开怀畅饮,同时俯瞰Had Sai Khao的壮丽美景。无论是立面的花纹还是内部空间的设计,所有建筑元素都像是一场木制编织工艺演出中的角色,这是当地特有的一种手工艺。光与影的演绎也融入了建筑的各个角落。


Architects: Foundry of Space

Location: Koh Chang, Trad, Thailand

Design Team: Makakrai Jay Suthadarat, Rinchai Chaiwarapon, Singha Ounsakul

Interior Design: Alisa Tejasrisukko, Thissana Leelahapant

Area: 8,000 sqm

Year: 2013

Photographs: Teerawat Winyarat

In the recent years, the growing tourism market in the East coast of Thailand has resulted in even more developments in hotel and tourism-related businesses in the region. Chang Island in the province of Trad, one of the most popular beach cities among European holidaymakers, has also followed this trend steadily.

The existing KC Grande Resort & Spa, located on the most beautiful beach in the island : Had Sai Kao (White Sand Beach), has welcomed its guests in full capacity for the last couple years. To accommodate the increasing number of bookings in the near future, the new extension demands additional 79 keys with facilities including pools, a restaurant, bars and sun-bathing decks.

Situated at the corner of the inclined road that cuts the site into a triangular shape which is less than 100 meters away from the beachfront, KC Grande Resort & Spa New Extension faces two problematic challenges:  how can the building fit in a triangular site with a steady inclination? And how can the guests feel like being part of the beachfront despite the fact that they are far-off?

By splitting the building into two parts in two different levels according to the existing topography, we optimise the internal space between the 5-metre different levels of the front and the back buildings while also strategically placing a 30m-long pool and a 3.5m-high artificial waterfall as a focal point in middle of the space. On the first floor of both the lower and upper buildings, all guestrooms have direct access to the plunge pools of their own, representing the effect of being adjacent to the sea. Another advantage of locating the back building on top of the slope is that most of the guestrooms have clear view towards the sea, not being blocked by the lower building and other buildings in front.

On the rooftop level of the lower building, a 40m-long infinity-edge pool with a pool bar at the far end provides a unique experience of being at the seam line between the sky and the horizon overlooking towards Had Sai Khao Beach. The architectural elements, from the scale of the facade to the interior space of the project, are treated as the performing character of wooden weaving, a local craftsmanship. The interplay of light and shadow is subtlely articulated in various part of the building.