澳大利亚,墨尔本,南十字火车站办公大楼 / McBride Charles Ryan

建筑师:McBride Charles Ryan

地点:澳大利亚墨尔本

设计组:Rob McBride, Debbie Ryan, Drew Williamson, Andrew Hayne, Fang Cheah, Michelle James, Scott Crowe, Johanna Brunner, Angela Woda, David Fraser

面积:1,350 sqm

年份:2009

摄影: John Gollings

在粗粝的铁路车站大院环境中,南十字火车站办公大楼就挤在5号和6号月台尽头的V-Line列车铁轨岔道所构成的空间内,这是一座多功能设施,为南十字火车站大院的各类工作人员服务,支持这里的运营。屹立在流逝岁月之中的服务型建筑也能以一种务实而又低调的方式进行设计。

虽然公众无法进入,但是建筑外观暴露颇多,从许多角度都能一窥内部的活动。铁路大院的这片无人空地虽不可亲近,却也创造了一个契机:设计师将它设想为一个精美的珠宝盒,神秘的魅力在周围粗糙的环境中更显突出。为向人们提供愉悦的铁路体验,建筑格外重视公共基础设施的建设,因为公共设施的问题也就是公众最关心的问题。精美的抛光图案隐藏在坚固而又优雅的立面下,大大减少了能源消耗,专注于可持续性,没有多余的装饰。

在铁路环境下搞建设,其复杂性和成本都至关重要。设计策略是尽量减少现场施工,避免中断铁路运输,从而节省成本。这包括在施工现场之外尽可能地创造更多的建筑价值。因而采用了双层预浇混凝土系统。外立面经过浇筑,留下了有如饼干花纹的浮雕装饰,并经过抛光打磨。面板系统需要多重工艺,这在以前是从未尝试过的。以上设计从建筑美观和热学性能的角度创造了巨大的价值。室内建筑材料未经修饰暴露在外,以德国冷管空调系统与外界环境隔离。窗户经过密封处理,将自由传播的大气颗粒物和铁路环境中的烟雾隔绝在外。

该项目需要与不同的用户代表、其各自的工会代表、管理及相关部门进行磋商。所牵扯的利益方众多,为确保各方利益,建筑师需要开发一套简单而灵活的建筑框架。这样一来,随着工程的进展,其公共界面就不会受到各方复杂利益共同造成的不可避免的制约。

内部布局十分简洁,采取分区方式。这种布局必然将产生变动,正如在整个设计过程中已发生过多次改变一样。建筑内部环境简洁而功能完备,事实上这都是经过仔细斟酌的,并未给人以节俭的感觉。而且每间房间至少都要有一扇美丽而引人注目的窗户。

建筑成本经过精心核算。面板的尺寸以优化生产与节能为目标进行了调整。挑选建筑材料主要看其坚固耐用的性能,因为在这种环境中维护费用也是一笔极大的开支。外观的铜绿与周围环境中的锈迹斑斑很相称,使建筑看起来仿佛自始至终都屹立在这里,与这里的土地融为一体。这座建筑随着墨尔本天气的变化而快速发生改变。所以无论这是多么糟糕的一天,每当夕阳在最后一秒钟突然洒满房间,也会让我们觉得光阴并没有虚度。


Architects: McBride Charles Ryan

Location: Melbourne, Australia

Design Team: Rob McBride, Debbie Ryan, Drew Williamson, Andrew Hayne, Fang Cheah, Michelle James, Scott Crowe, Johanna Brunner, Angela Woda, David Fraser

Area: 1,350 sqm

Year: 2009

Photographs: John Gollings

Within the gritty rail yard environment, squeezed between a space formed by the divergence of V-Line tracks at the end of platforms 5 and 6, the Yardmasters Building is a multi-use facility for the various workers and operations associated with the Southern Cross Rail Yard. A service building that in years passed may have been treated in a pragmatic and unremarkable way.

Although inaccessible to the public, the extreme exposure of the building renders it highly visible from a number of vantages. Its inaccessibility, the no-mans land of the rail yard environment, became an opportunity: what was proposed was a jewellery box of exquisite proportions, its mystery amplified by its contrast to the grit that surrounds it. In providing delight to the rail experience, it says that public infrastructure matters and, by extension, that the public matter. The delicate polished patterning belies a robust and sophisticated façade that drastically minimizes energy consumption and takes sustainability seriously without the clip-ons.

The complexity and cost of constructing within a rail environment is significant. The strategy was to minimize on site construction, rail disruption and therefore cost. This involved providing as much architectural value off-site as possible. A double skin pre-caste concrete system was used. Within the outer ‘biscuit face’ a pattern was caste, the relief polished. The panel system required multiple processes not attempted before. They provided enormous value in terms of the buildings aesthetic and thermal performance. Exposed internal mass, insulated from the outside environment is supplemented by a chilled beam A/C system. Windows are sealed from free airborne particles and the fumes of the rail environment.

The project required consultation with representatives of the diverse users, their respective union representatives, management and relevant and associated authorities. The complexity of the stakeholder group and their multiple interests required a strategy of developing a simple flexible shell. The progress of the building, its public interface would then not be held hostage to the inevitable machinations of a complex stakeholders mix.

The internal layouts are simple and partitioned. Inevitable this will change as it did many times throughout the design process. Internally the building is robust and matter of fact, measured without appearing frugal.  For us each room was to have at least one beautiful and exotic window.

The building was carefully cost managed. Panel sizes geared towards optimizing production and minimizing energy.   Materials were chosen for their robustness – maintenance in this environment comes at too high a price.  The patina was to match the rusted charcoal of its environment, as if it had always been there or simply emerged from the ground. This building is moody, and with the Melbourne weather it changes rapidly. So no matter how bad the day was, the last minute burst of late afternoon sun reminds us that it was truly worth it.