法国,维里-夏蒂隆,51套住宅 / Margot-Duclot architectes associés

建筑师: Margot-Duclot architectes associés

地点:法国维里-夏蒂隆

面积:4870.0 sqm

年份:2010

摄影: Jean-Michel Landecy

该项目位于塞纳河与铁路、河岸及山坡之间的带状基地上,有可能会被河水淹没。这些地方不是建起了“中产阶级”豪宅,就是私家花园和公园。而在河畔矗立着一系列或质朴或华丽的住宅,这些都是自建的棚屋、老房子或违章建筑,建在工业厂房、废旧的矿床或荒地上。

城市战略

为保留这些原有住宅望向山坡的视野,并与其规模相呼应,新住宅以沿街的四幢建筑的形式出现,两个横向体量分别将住宅两两连接在一起。这两个体量重组了交通路线,宽大的窗户让阳光洒入,创造了开阔的视野。这里也能让人徜徉于塞纳河与美景之间,不仅是一条通道,更是邻里会面的场所。并且此地植被茂密,建筑仅占地块面积的40 %。

这片未经施工的自然地面有一部分留给了公寓,一部分给了社区花园,中间一条小路将两者分开。这里还将附近的学校、幼儿园与即将建成的公园连接起来。这条小路躲开了火车的噪音,以天然的收集方式来收集并吸收落在建筑上的雨水。

总体体量

将建筑体量设计为不大不小的样子,流露出了将它们建造成住宅的想法。这些三层高的住宅楼静静地在街边排成一列,规模设计合理,与该地区的漂亮别墅相近。然而在体量的后方,其解构主义的设计呼应了城市的多样性,露出了阳台和露台的位置。

既然该地区存在被洪水淹没的危险,我们就创造了一个抬高的地基,将私人花园与街道分隔开。将花园轻微抬高之后,一楼的住宅就也能享有很好的私密空间了。几条沿着街道分布的小路被栅栏隔开,让住户能够直接从各自的花园回到家中。

建筑整体给人一种高尚住宅的印象,在古老而庄严的街道边栽种着欧椴树,在马路的另一侧也能看到这一美景,令人耳目一新。

平面格局采用了流线型的分布方式,这是为了让住宅更加实用。不过,人们回家都要经过以下几个地点:室外的门厅、楼梯和在两种风景庇护下的过道,然后才能到达通往他们自己家的半私人楼层。

公寓的平面设计还包括一个转角处的起居室。巨大的隔间让这里两侧都朝阳。从入口直接能到达的地方就是厨房。其他房间都位于建筑的中央,而露台与阳台视野开阔,能看到多处风景。浴室都很宽敞。地板和窗口均为实木制成,增添了一份温暖与舒适之感。


Architects: Margot-Duclot architectes associés

Location: , France

Area: 4870.0 sqm

Year: 2010

Photographs: Jean-Michel Landecy

The project finds its place in a band, potentially flooded, between the Seine and the railroad, shores and hillsides. These are occupied by “bourgeoises” mansions, theirs gardens and parks. The riversides shows a mix of homes, modest or opulent - self-built huts, old houses, speculative operations – industrial plants or deposits expiring or abandoned.

Urban strategy To preserve the views taken by the houses on the hillsides, and respect their size, homes are grouped into four blocks along the street, served by two transversal volumes that connect them. They regroup the circulation, and their generous windows let the sun and the views in. It’s a respiration between Seine and views, not only a passage but a place for neighbors to meet. This spatial configuration also generates multiples orientations for the apartments. Finally, this implantation is also efficient - the building occupies only 40% of the parcel.

This natural ground left unconstructed is partly given to the apartments, partly to community gardens, a path separating them. It will connect the nearby school and the kindergarten to a future park to be complete soon. Sheltered from the train noise, this trail collects and absorbs rainwater from the building with a natural collector

General volume Dealings with pods as an intermediate scale, reveals the ambition to keep a domestic scale. Aligning them quietly on the street with their three floors, give them a reasonable scale, similar to the beautiful villas of the neighborhood. However, the emerging volumes on the roof depict this dream of a house. While at the rear, the deconstruction of the volumes responds to the variety of the city, revealing balconies and terraces.

The risk of flooding on the area made us create an elevated base that separates the private gardens and the street. These slightly elevated gardens offered accommodation at ground floor without sacrificing privacy. Along the street separated by a fence, small paths allow the residents to access their homes directly from their gardens.

The whole composition gives the impression of a polite residence, trying to recompose with the ancient dignity of the street materialized by the lime trees alignment that still can be seen on the other side of the road.

Distributions have been streamlined in order to gain performance. Nevertheless the people gain access to their home gradually: hall outside, staircases and walkways sheltered between two landscapes, before getting to a semi-private floor in relation to their own homes.

The apartment plans include an angle living room. Two sun exposures are offered through bays of remarkable dimensions. The kitchen is the mostly directly accessible from the entrance. Rooms are nested in the heart of the building, while terraces and balconies allow multiple views. The bathrooms are spacious. Floors, windows made of plain wood, add a touch of warmth and comfort.