意大利,Pontives,Perathoner / Bergmeister Wolf Architekten

建筑师:Bergmeister Wolf Architekten

地点:意大利Pontives

建筑师负责人:Gerd Bergmeister, Michaela Wolf

合作建筑师:Roland Decarli, Peter Reichhalter, Ana Soares, Marina Gousia

客户:Ulrich perathoner kg-sas

项目面积:2,708 sqm

项目年份:2012

摄影: Günter Richard Wett, Ulrich Egger

建筑所处区域位置独特,位于Pontives附近,所在街道从Klausen和Bozen延伸至Gröden,因此是建造木雕新建筑Perathoner的有利位置。这座新建筑应该反映出Gröden木工艺产业以及木材这种材料的悠久传统。木雕建筑内外都应该体现企业的特点:这座建筑是用于生产珍贵艺术品的。建筑应力求吸引路人驻足并引起他们的兴趣。

木雕工具尤其激发了建筑师的设计灵感,建筑师对这些工具的技术能力充满热情。因此产生的基本设计概念和设计蓝图吸收了木雕的激情。从原木块开始的基本设计概念得到了进一步发展。对木材的处理和切割成为设计的中心主题。建筑内的运动轨迹通过木材不同的面体现出来。建筑立面充满活力,建筑内的运动、不断变换的新视角和木材颜色的变化都非常明显。这是工匠们在艺术创作过程中不断改变设计而形成的。立面看起来也如此:运动,弯曲,折叠,改变。该建筑因其折叠、凹陷、切口和洞口而使人好奇。在这个交通路口将四或五个立面融合成一个单一的立面也是设计的一个核心部分。

立面是一个由三角形结构组成的自支撑折叠系统。虽然这个系统中开设了多个洞口以提供足够的光亮,但整座建筑仍然显得非常均质统一。建筑立面覆盖着木瓦,这种类型的覆盖材料与表面粗糙的木块结合使用。木瓦不规则的老化效果更突显了未完成的雕塑的设计想法。

该项目是木工艺产业的一部分,木工艺工厂位于建筑内,使建筑变成了一个经过加工的木块。到了晚上,光线通过洞口和折叠处透出来,形成一幅独特的画面。光成为整个设计概念——展示建筑内部珍贵艺术品——的一部分。


Architects: Bergmeister Wolf Architekten

Location: Pontives, Italy

Architects In Charge: Gerd Bergmeister, Michaela Wolf

Collaborator Architects: Roland Decarli, Peter Reichhalter, Ana Soares, Marina Gousia

Client: Ulrich perathoner kg-sas

Area: 2,708 sqm

Year: 2012

Photographs: Günter Richard Wett, Ulrich Egger

The estate in exceptional location – roundabout Pontives – the street leads to Gröden from Klausen and Bozen – is the obvious place for the new construction of the wood carving Perathoner. The new building should point out the long tradition of Gröden’s craft industry and the material wood. The corporate identity of wood carving should be expressed by the outside as well as inside: in this building valuable art objects are produced. The building should tempt the passers-by to stop and arouse their interest.

We were especially inspired by the wood carver’s tools and enthused about their technical abilities. So the basic idea generated and the blueprint absorbed the wood carver’s passion. Starting from a raw wooden block this basic idea was further developed. The treating of wood, the emergence of cuts become the core topic. With the facets of the wood the desired movement in architecture is expressed. The building gets the impression of a living façade, the movement, the constantly new point of views, the change of colour of the wood become clearly visible. It is part of the ongoing changes during the artistic process of the craftsman. The façade also appears like that: a movement, a bend, a fold, a change. The building arouses curiosity because of the folds, dents, cuts and openings. It was a central aspect to create just one single façade at this traffic junction , to transform the 4 or 5 facades into one.

The façade consists of a self-supporting folding system made of triangles. Within this system openings are created to give sufficient illumination. Nevertheless, a homogenous picture is created. The dress or better the cladding of the building, the façade, should be covered with shingles. This type of cover associates with the rough, unfinished surface of a wooden block. The irregular ageing of the shingles moreover strengthens the idea of an unfinished sculpture.

The project becomes part of the craft industry, which is located inside – it turns into the worked wooden block. At night the light which shines through the openings and folds creates a unique picture. The light becomes part of the whole- of the concept: the display of the valueables inside.