法国,圣艾蒂安,市政办公楼 / Manuelle Gautrand Architecture

建筑师: Manuelle Gautrand Architecture

地点:法国圣艾蒂安

项目经理:Thomas Daragon

项目研究经理:Yves Tougard

年份:2010

摄影: Vincent Fillon, Philippe Ruault

该建筑基地在法国圣艾蒂安市中心与Chateaucreux周边的新社区之间构成了一个至关重要的联络点,同时也是通往该地区的主要门户。这里还将容纳若干政府机构在此办公:地区发展署、税收机构、罗纳-阿尔卑斯大区公共土地局(Epora)、圣艾蒂安聚合区管理机构等等。同时,这座混合型建筑也配备了公共餐厅、咖啡厅、都会区旅游管理局等服务及休闲娱乐设施。

设计思路是在基地上开发一座长长的“连续体”,与附近街道相互影响。细长的结构体不但支撑结构在后方,向外部舒展,而且环抱着基地边界线,从而建立起一座低矮的、容易进入的建筑物——对外开放宽敞的庭院,并将大胆的悬挑结构抬高。其每个巨大的开间都起到了入口通道的作用:主要入口向Grüner大道的广场开放,这条大道能将行人自然而然地引领到项目地。高高的天花板不但对三大入口之中最美观、最宏伟的入口起到遮蔽的作用,还放大了这里的空间效果。其他两个大型入口使项目面向地块附近纵横交错的街道开放,也将该地区的行走路线相互联系起来。

我们希望构造体能具有连续性,这不仅反映出建筑物的设计概念为清晰而统一的城市地标建筑,也给予项目所需的灵活性。事实上,这一连续性所蕴含的原理是,构想一组“具有交流作用的建筑组件”,将各个用户管理部门合并成一个整体,根据他们的需求来发展,并与其他租户的需求保持和谐统一。建筑表面不存在断点,这样可以确保建筑物保持开放性,并且预留了扩大或减少空间的可能性。

这个项目就像一条巨大的“阿兹台克之蛇”在建筑基地上拔地而起。其外观采用了统一的材料与颜色,而下表面颜色与之不同:银色的透明表皮和明亮、不透明的鲜黄色“咽喉”。这种双重表面处理方式遵循了在整个项目中通用的简单设计思路——旨在表达出这一折叠结构的清晰度。因而黄色的底面要么成为漂浮在头顶上方的雨篷,要么成为垂直的内部墙面,以其丰富而闪亮的存在感陪伴在内部行走路线左右。挨着如此大片而华美的黄色区域,人行道和玻璃立面都增色不少,黄色区域如阳光一般为其他表面洒上了金色的光辉……这是一个结合了黄色、灰色、银色和金色的色彩纷呈的项目。


Architects: Manuelle Gautrand Architecture

Location: Saint-Etienne, France

Project Manager: Thomas Daragon

Studies Project Manager: Yves Tougard

Year: 2010

Photographs: Vincent Fillon, Philippe Ruault

The site is a vital liaison point between the centre of Saint-Etienne and the new Chateaucreux neighbourhood, to which it forms a major entranceway. It also constitutes a pole grouping several government bodies that will set up there: Regional Development Authority, Tax Services, Epora, Saint-Etienne Métropole, and so on. Service and leisure facilities will also be part of the mix: shared corporate restaurant, café, tourism bureau for the metropiltan area.

The idea is to develop a long built ‘continuum’ on the site to interact with adjacent streets. A linear construction that rears up and unfolds but also hugs the ground line to form a low accessible building - one that opens spacious courts and lifts bold overhangs. Each of its large bays serves an access route: the main portal opens to the concourse on avenue Grüner, which draws pedestrians into the project in a sliding movement. A high ceiling shelters and magnifies this entranceway, which is the finest and largest of three. The other two large ‘ports’ open the project to the streets that irrigate the lot, interconnecting pedestrian itineraries in the area.

Our desire for continuity in construction does not simply reflect the idea of building a legible and unitary urban landmark, it also provides the flexibility that the project needs. In fact, the principle behind this continuum is to imagine a set of ‘communicating parts’ that enable the user-administrations to merge into a whole, one and all, and to evolve according to their needs in harmony with those of other tenants. The absence of breaks in surfaces will ensure that things remain open-ended, with the possibility of extending or reducing space.

The project is like a large ‘Aztec serpent’ rising on the lot. Its body has three identical outer faces, and an underside that is different: a skin of silvery transparent scales and a bright yellow ‘throat’, shiny and opaque. This dual treatment of surfaces obeys a simple logic shared throughout, which aims at expressing clarity in folds. Depending on these movements, the yellow underside is either a floating canopy or an interior vertical wall, accompanying internal pedestrian movements with its rich luminous presence. The nearness of so much gorgeous yellow brightens up pavements and glazed elevations, casting golden washes over them like sunlight…This is a project that is about bringing together yellow and grey, silver and gold.