中国,广州,珠江啤酒厂景观 / Atelier cnS

建筑师: Atelier cnS

地点:中国广州

项目面积:25,000 sqm

项目年份:2010

摄影:Courtesy of Atelier cnS

为迎接亚运会,需要对珠江沿岸的景观进行改造。举办亚运会开幕式的海心沙岛对面的珠江啤酒厂成为此次改造的重点。改造包括两部分:一是美化珠江啤酒厂一带的城市景观,二是创造一个城市活动公共空间。

设计干预措施始于使建筑成为地标的想法。由于珠江沿岸的建筑有严格的限高要求,因此要降低结构体量。设计提案还包括沿珠江建造一个公共广场,为城市活动提供空间。最终采用的设计方案不仅遵循了这些想法,还与珠江的潮汐相适应,具有随设定参数而定的形式逻辑特点。这一构造系统成功地降低了结构体量,为公共活动和未来的商业活动提供了另一个空间。

项目施工的重点是使景观与建筑、材料的功能与形式相互融合。另一个重点是低成本施工,包括使用当地材料。最终建成的建筑是对不同材料及其结合方式进行各种试验与测试的结果。


Architects: Atelier cnS

Location: Guangzhou, China

Architect: Atelier cnS

Area: 25,000 sqm

Year: 2010

Photographs: Courtesy of Atelier cnS

For the preparation of Asian Games, landscape rearrangement was needed for the sides of the Pearl River. Pearl River Beer Factory has been the main focus of this rearrangement, which is located just opposite the Haixinsha Island, where the Asian Games Commencement Ceremony took place. This rearrangement consisted of 2 parts: firstly to beautify the urban landscape along the Pearl River Beer Factory, and secondly to create a public space for activity within the city.

The design intervention starts from the intent for the architecture to be a landmark. Due to the strict height constraints of the architecture along the Pearl River, the amount of construction needed to be reduced. A public square is proposed in the area along the Pearl River, so as to create a space for activity within the city. Thus, the final design solution that was adopted is not only in line with these ideas, but also corresponded to the tides of the Pearl River and possessed formal logic features of the stated parameterization. This formation system successfully reduced the construction amount and created an alternative activity space for the public and future commercial activities.

With regard to the construction of the project, a focus was put on the the combination of landscape and architecture, and the functionality of each material and their forms. There was also a focus on cost-effective construction that comprised local materials, and the final architecture was a result of various experiments and tests made upon the materials and how they were put together.