中国,广州,国际金融中心 / Wilkinson Eyre Architects

建筑师:Wilkinson Eyre Architects

地点:中国广州

结构工程师:Arup

酒店运营商:Four Seasons

酒店设计:Hirsch Bedner Associates

面积:448 371 sqm

年份:2010

摄影:Christian Richters, Jonathan Leijonhufvud, Will Pryce

国际酒店经营公司广州四季酒店在中国广州国际金融中心顶部打造了一家占据33个楼层的五星级豪华酒店,此举标志着由英国威尔金森·艾尔建筑师事务所和奥雅纳工程公司合作设计、备受赞誉的440米摩天大楼终于竣工了。

广州四季酒店高踞国际金融中心主塔楼顶部,在103层的高度俯瞰着珠江,是入驻新广州国际金融中心规模排名前三位的公司之一。344间豪华客房和套房围绕壮观的全高中庭而设,其高度甚至超越了伦敦的圣保罗大教堂和纽约的自由女神像,在广州市的现代和宽敞酒店客房中首屈一指,更可饱览无与伦比的珠江美景。

室内设计师Hirsch Bedner Associates(HBA)事务所与威尔金森·艾尔建筑师事务所通力合作。大楼的全高玻璃窗让空间光线充足,为酒店的时尚餐厅、酒吧和客房打造了非凡的全景视野。中庭阳台由威尔金森·艾尔建筑师事务所匠心独运设计而成,从中庭中望去,这里让人不禁想起了建筑的菱形斜肋钢构架结构。在夜间,新潮的照明设计尤其强调了这一特色,其不失艺术氛围地点亮了整个中庭的所有围栏。

酒店客人进入酒店的一楼大堂,乘坐专门的快速电梯到达70楼的空中大堂,这里得益于珠江畔的醉人美景和高耸的中庭,有着得天独厚的地理优势。这个空间洒满了日光,光线来自于酒店客人头顶上方浮动的引人注目的屋顶采光天窗。再也没有哪里能比100楼的餐厅和99楼的酒吧及行政俱乐部酒廊更予人以身处高空的感觉了。在中庭还悬挑了一段楼梯,连接着这两个楼层。

在整个酒店里,经过精心策划,处处都是当代国际艺术名家的绘画、版画和雕塑,凸显了HBA事务所时尚而现代派的室内设计成果,亦为威尔金森·艾尔建筑师事务所那令人瞩目的建筑设计锦上添花。酒店提供设施齐全的水疗中心、健身中心和泳池,在这里可以欣赏到下方壮观的市容。客人可以从100楼的餐厅欣赏这些美景,就餐场所种类丰富,其中包括日式、粤式和海鲜餐厅,以及一家意大利咖啡馆。三个正式的宴会厅为婚礼、社交场合和会议提供了超过3500平方米的活动空间。

威尔金森·艾尔建筑师事务所于2004年在一次国际设计竞赛中被选中设计440米高的广州国际金融中心。这栋大楼外形简洁、优雅,标志着广州珠江新城的主轴,连接了珠江以北和以南的商业区。其三角形的平面布局能最大化地让人欣赏到珠江三角洲的美景,同时也响应了高效的内部空间布局和优秀的环保性能的需要。大楼共有103层,功能多样,包括写字楼、豪华酒店和顶层观光区。在大楼内部,办公楼层位于酒店下方。主要大堂通过自动扶梯连接着位于大厦地下楼层的辅助办公大堂,从而为通往地下零售设施和地铁站提供了通道。在地上部分,大楼连接着坚固厚重的底商,包含零售商场、会议中心和高品质的酒店式公寓。

该建筑采用了世界上最高的斜肋构架结构,这一点可以明显从建筑立面看出来,赋予建筑物庞大的规模感。斜肋构架以混凝土填充钢管构成,既提供了良好的刚度,也满足了结构的防火需求。管状斜肋构架结构每12层就会形成一个54米高的巨型钢钻结构。在大楼的底部,构件直径为1800毫米,随着高度增加而减少,到了顶楼,构件直径只有900毫米。

结构的核心需要承担来自于建筑楼层的大部分重力荷载,并且通过地楞横梁与斜肋构架结构连接,形成了一套坚固的“管中管”结构体系。结构固有的刚度极大地减少了钢材的使用吨位,同时还能抵挡加速度和结构的摇摆变形,从而为建筑物的使用者提供了较高的舒适度。这种刚度和抵抗加速度的性能意味着需要一种没有阻尼的结构。大厦的外形经过设计,可减少风力带来的影响,因而也减小了结构的必要尺寸和重量。


Architects: Wilkinson Eyre Architects

Location: Guangzhou, China

Structural Engineers: Arup

Hotel Operator: Four Seasons

Hotel Fit Out Designer: Hirsch Bedner Associates

Area: 448.371 sqm

Year: 2010

Photographs: Christian Richters, Jonathan Leijonhufvud, Will Pryce

International hotelier Four Seasons has opened a 33-floor luxury hotel (5 star plus rating) at the top of the Guangzhou International Finance Center (Guangzhou IFC) in China, marking the final completion of the award winning 440m skyscraper designed by Wilkinson Eyre Architects with engineers, Arup.

Rising 103 storeys above the Pearl River, the Four Seasons Guangzhou occupies the top third of the new Guangzhou IFC. Arranged around a breathtaking full-height atrium, itself taller than St Paul's Cathedral in London or the Statue of Liberty in New York, the 344 luxurious guest rooms and suites are among the most modern and spacious in the city, with unrivalled views of the Pearl River.

Interior designer Hirsch Bedner Associates (HBA) worked with the full potential of Wilkinson Eyre's design. The building's floor to ceiling windows make for light-filled spaces and create extraordinary panoramic views for the hotel's stylish restaurants, bars and guest rooms. The atrium balconies have been sculpted by Wilkinson Eyre so that when viewed from the atrium they recall the building's diamond shaped steel "diagrid" structure. This is accented at night by futuristic lighting design which artistically illuminates the handrails throughout the atrium.

Guests access the hotel's ground floor lobby and enter dedicated express elevators to the 70th Floor sky lobby which benefits from amazing views out over the Pearl River and a towering atrium. This space is flooded with daylight from a dramatic roof light floating 120 metres above hotel guests' heads. Nowhere is the sense of height more intense than from the 100th floor restaurant and 99th floor bar and Executive Club lounge, with a staircase that is cantilevered over the atrium connecting the two levels.

Throughout the hotel, a carefully curated collection of paintings, prints and sculptures by contemporary international artists enhance HBA's sleek modern interiors and Wilkinson Eyre's dramatic architecture. The hotel offers a fully equipped spa, fitness centre and an infinity pool with spectacular views of the city below. Guests can admire the view from the 100th floor restaurant and from a range of dining venues, including Japanese, Cantonese and seafood restaurants as well as an Italian café. Three formal ballrooms give over 3,500 sq meters of event space for weddings, social occasions and conferences.

Wilkinson Eyre was selected in 2004 to design the 440m Guangzhou International Finance Center following an international design competition. Conceived as a simple, elegant form the tower marks Guangzhou Zhujiang New Town's main axis, which links the commercial district in the north with the Pearl River to the south. Its triangular plan maximises views of the Pearl River Delta and responds to the need for efficient internal space layouts and excellent environmental performance. With 103 storeys, the tower has a mixture of uses including office space, a luxury hotel and a top floor sightseeing area. Within the tower, office floors occupy the levels below the hotel. The main lobby connects via escalators to a secondary office lobby located at the lower basement level, which in turn allows access to below ground retail and the subway station. At ground level, the tower connects with a substantial podium complex containing a retail mall, conference centre and high quality serviced apartments.

The building utilises the world's tallest constructed diagrid structure which is clearly expressed through the building's façade and gives the building considerable character. The diagrid members are formed from concrete filled steel tubes which provide both good stiffness and fire protection to the structure. The tubular diagrid structure "nodes-out" every 12 storeys to form 54m high giant steel diamonds. At the base of the tower the structural members are 1800mm in diameter and reduce in size up the building to 900mm at the top of the building.

The structural core takes much of the gravity load of the building's floors and is linked back to the diagrid perimeter structure via floor beams to create a stiff "tube-within-tube" structural system. The inherent stiffness in the structure minimises steel tonnage whilst providing resistance to acceleration and sway, thereby maintaining high comfort levels for the buildings occupants. This stiffness and resistance to acceleration means that no damping of the structure is required. The shape of the building has been designed to reduce the effects of wind, thereby reducing the necessary size and weight of the structure.