澳大利亚,墨尔本 ,拉筹伯分子科学研究所 / Lyons

建筑师:Lyons

地点:澳大利亚墨尔本,拉筹伯大学

年份:2013

摄影:Dianna Snape, Michael Evans, and Nils Koenning

拉筹伯分子科学研究所(LIMS)是拉筹伯大学邦多拉校区的一座新建主楼,其建成将满足各科系学生们学习和研究的长期需求。Lyons建筑事务所在澳大利亚建筑师学会举办的一次设计竞赛之后获得了设计委托任务。设计标书中一个主要部分是要求项目实施之后在建筑设计上和校园的形象上都产生“变革”的效果,而此前的校园无论在建材还是高度上都是按照严格的设计指导方针建造的。

该大学的特别建设模式是为学生们搞科学研究提供便捷途径,为他们发展成为学生研究员、进而最终成长为主管研究员创造环境,因此新楼的设计完全以此为目标。

该建筑的低层为一到三年级本科学生的学习空间,其中几间宽敞而灵活的开放式实验室(可容纳具有160名学生的教学群体)连接着正常的学习空间。这样,学生们就可以进行在以实验为基础的项目时,在进行数字和合作学习活动时,能够就近范围活动。在一楼,这些学习空间打开,与新的景观空间衔接,进一步突出了“将学生置于外界社会与学习领域中央”的教学理念。

建筑物的上面三层是以高度协作模式进行试验的楼层。所有的实验室都是大型的灵活开放空间,各种团队都可以一起工作,或根据研究基金的情况扩大或收缩研究规模。这些大型的“超级实验室”均与报告记录空间毗邻,促使各研究工作领域之间都能拥有非常直接的物理与视觉联系。

在研究楼层还有一系列共享空间,其中包括一间大会议室、员工“学院”休息室和非正式的会议空间。本设计完全与毗邻的现有建筑整合而成,现有建筑已容纳了大量的LIMS其他研究人员和实验室。

该项目的设计也以其在首层上架高的“宽敞大厅”响应了拉筹伯大学邦多拉校区的独特属性。实际上,该建筑的主要接待处就位于这个大厅的同一楼层,是南北方向校园循环路线的“十字路口”。

主楼梯在建筑的中央向上攀升,连接着学生学习楼层与研究楼层,这也是科研“途径”的一种表现形式。建筑外表皮的细胞状结构是为了表达正在校内进行的主要分子研究,而且通过建筑的材料性与建筑本身而得到调整。墙壁主要为预制混凝土,在各个空间都安装有“低层”和“上层”窗户,有助于日光照射进来。蜂窝概念还为许多特殊的学生用空间都创建了框架,或者为研究人员的聚会和合作创造了条件。


Architects: Lyons

Location: La Trobe University, Melbourne, Australia

Year: 2013

Photographs: Dianna Snape, Michael Evans, and Nils Koenning

The La Trobe Institute for Molecular Science (LIMS) is a major new building on La Trobe University’s Bundoora Campus, which will meet the University’s long-term needs in terms of student learning and research in the science disciplines. Lyons were appointed following a design competition sponsored by the Australian Institute of Architects. An integral part of the brief was for the project to have a ‘transformative’ effect in terms of the architecture and identity of the campus, which had previously been built within the strict guidelines for materials and heights.

The building is designed around the University’s specific model for creating a pathway for students in science; an environment where students can develop into student researchers and ultimately into lead researchers.

The lower levels of the building accommodate first to third year undergraduate learning spaces – with large open flexible labs (accommodating teaching cohorts for 160 students) connected with ‘dry’ learning spaces. This allows students to move between laboratory based project work, to digital and collaborative learning activities within the adjacent spaces. At ground level, these learning spaces breakout to new landscaped spaces, extending the idea of placing students at the centre of outside social and learning areas.

The upper three levels of the building are research focused and based around a highly collaborative model. All laboratories are large open flexible spaces where teams are able to work together, or expand and contract according to research funds. These large ‘super labs’ are located immediately adjacent to write-up spaces, allowing a very direct physical and visual connection between all research work areas.

A series of further shared spaces, including a major conference room, staff ‘college’ lounge and informal meeting spaces, are also located on the research levels. The design is fully integrated with the adjacent existing building, which accommodates a number of other LIMS research staff and laboratories.

The project design also responds to the unique attributes of the University’s Bundoora Campus, with its elevated ‘concourse’ at the first level. The primary reception to the building is, in fact, located at this concourse level at a ‘cross roads’ of the campus circulation in a north/south direction.

A major stairway rises through the centre of the building, connecting the student and research levels – as a form of representation of the ‘pathway’. The cellular exterior of the building is derived from ideas about expressing the molecular research that is being undertaken within the building, and is adjusted via the materiality of the building itself. The walls are primarily precast concrete, with the cells providing a ‘lower’ and ‘upper’ window into the various spaces, aiding the penetration of daylight. The cellular concept also creates a framework for a number of distinctive spaces for students to occupy or for research staff to meet and collaborate.