中国,上海市,嘉定区,莲花庭院 / TM Studio

建筑师:TM Studio

地点:中国上海市嘉定区

建筑师:Tong Ming, Huang Xiaoying

项目面积:450 sqm

项目年份:2011

摄影:Courtesy of TM Studio

嘉定区的一个新城有一个公园正在建设中,这个公园将在尽是高层建筑的高密度新城中为人们的休闲与休息提供一个公共空间。该开发项目正在一块空地中快速兴建,这里的环境几乎一片空白。

整个新城就建在一片空地上,缺少背景环境,建筑师将这个项目诠释成公园中的小型建筑。最初的设计意图是模棱两可的,因为开始时项目的功能还未确定,但室内空间应有三个最基本的功能——茶馆、公共厕所和公园管理办公室。

尽管现在还没有树木,但项目建成后很快就会种植樟树苗,未来这里将充满阴凉,设计过程中也正是在此基础上开始的。但该项目的面积分配有要求,茶馆为250平方米,厕所50平方米,办公室130平方米。这一要求对基地条件很不利,但建筑师借机将建筑体量分开,设计成几个较小的结构,而非一座建筑,不同体量的布置方式允许复杂的空间布局。人流的交通流线更进一步发展了空间。

穿孔墙成为项目的边界,开窗位置在眼睛的高度上,使室外的公园和室内空间产生了视觉连接,同时还保持了和平安静的室内氛围。墙体和建筑之间的空间充满了水,形成一个池塘和庭院,庭院内种植了莲花。莲花最终成为整座建筑的焦点。建筑师还在临水的一侧、离地1.4m的位置设计了一个很长的水平窗户。这个水平窗户与所有的建筑体量一起,共同框住了动态的莲花庭院的景色。


Architects: TM Studio

Location: Jiading, Shanghai, China

Architect: Tong Ming, Huang Xiaoying

Area: 450 sqm

Year: 2011

Photographs: Courtesy of TM Studio

A park is under construction within a new town in the Jading District, and it is anticipated that this park will provide a public space for leisure and respite from the high rise and dense new town. This development is being constructed rapidly in an empty site that has hardly any context.

As the whole town is constructed upon tabula rasa, this lack of context has been translated over to our project, a small building within the park. The first design intent was ambiguous, as the function of our project was undecided at this point, however, there were three minimum functions of the interior spaces - a teahouse, public restrooms and park management office.

Although non-existent yet, the seedlings of camphor trees were to be planted soon after the completion of our project, and thus it was within this shady knowledge of a 'future' site hat we begun the design process. The areas of the project however was controlled, the teahouse being 250㎡, the restrooms 50㎡ and the office was to be 130㎡. This posed unfavorable with our site conditions, and we took the opportunity to divide the volumes and have clusters of smaller structures rather than one building, and the arrangement of the various volumes allowed for complex spaces. The spaces were further developed by organizing human circulation.

A perforated wall creates the boundary of our project, the fenestrations are at eye level to allow for visual connectivity of the exterior park and the interior, yet maintain a peaceful and quiet interior atmosphere. The space between wall and buildings was filled with water, forming a pond and courtyard that we filled with lotuses. this eventually became the focal point of the whole building. Accordingly, we designed a long horizontal window beside the water from 1.4m to the ground level. Together with the volumes of the building, this horizontal window framed a view of dynamic lotus courtyard.