加拿大,魁北克,普雷蒙灯塔建筑/ DMG architecture + Bourgeois Lechasseur Architectes

建筑师: Bourgeois Lechasseur Architectes, DMG architecture

地点:加拿大魁北克

结构:Axys Consultants inc.

机电:Génécor experts-conseils

土木:Axys Consultants inc.

室内:Optima Design

承包商:Les Constructions Gagnon 1980 Inc

年份:2012

摄影: Stéphane Groleau

普雷蒙·哈雷-戴维森综合大楼位于魁北克。这座综合楼的建筑面积近8000平方米,容纳了一间巨大的展厅、包括一些收藏家项目的博物馆,以及一个大型维修车间。该设计还包含一家主题餐厅和行政办公室。建筑设计的目标是在乡间创建一座标志性建筑物,成为当地的地标。在基地的南端,建筑物的顶端是一截断塔,塔身的上半截替换成了普雷蒙灯塔,在夜里这就是一座灯塔,从高度公路上以及周边地区都清晰可见的标志性建筑。

该建筑坐落在La Capitale高速公路与皮埃尔·伯特兰大道交汇处,周围建筑均为城郊的典型建筑。进入该地区以驾车的方式为主,建筑物分布在严格划分、均匀整齐的不知名地块上。许多分布于乡村各处的建筑都是以极低的预算建造起来的。其设计平庸,或者说几乎没有什么设计可言,从未思考过建筑与所在环境的关系。这些金属盒子的堆叠形成了一种千篇一律的景观,只能满足一时之需,却没有长远的打算。在这种背景下,普雷蒙·哈利-戴维森大楼以其独有的形象以及适合建筑基地及其特色的设计而显得独树一帜。

建筑的外形很简单,但是充满了动感。其设计灵感来自于哈利-戴维森这一品牌,形象优雅而富有流动性,以超脱世俗的愿望反映出了自由与独立的精神。该建筑设计就清晰地表达出了这种精神。

虽然该地区大多数的建筑物都牢牢地坐落于其地块上,但普雷蒙·哈利-戴维森大楼作为一个带状结构伸展而成,形成了一个U形,因此后背面向高速公路,在另一侧创造了一个得到保护的院子。这个空间拥有局部小气候,赋予建筑物周边更为人性化的规模,挡住了噪音、狂风与污染物的侵害。在靠大道最近的一侧,一条巨大的绿色地带沿着建筑物而建,与周围铺砌地面形成了对照。这个停车场位于大楼后部,与建筑平行。这样一来,展厅就可以面对林荫大道了。

根据每天的时间变化,建筑物的一大亮点就是其黑色铝板双层表皮,它就像一张富有戏剧性的面纱,白天在主楼上创造了美丽的图案,而晚上灯火通明的时候,面纱仿佛消失一般。从高速公路上看去,格栅给人一种立面在运动的错觉,当汽车飞奔而过时,产生了波纹效应。构成外围护结构的各个层次让过往行人都感觉到了建筑的深度、不透明性和光线。金属表皮就是这样建成的,它是在逐步让人了解室内空间。白天,金属格栅给人留下了不透明的印象,创建了一组光影的互动。这种材料让我想起了用于附近工业建筑的金属材料。晚上,表皮过滤来自内部的光线,将建筑物变成了一盏巨大的灯笼。表皮的面纱带有巨大的洞口,光线透入室内,演绎了丰富多彩的光影画面。

该设计方法极为有趣,令人难忘。当你骑着摩托车到达皮埃尔·伯特兰大道时,建筑的外围护结构就构成了一个两层高的洞口。这个大窗口如果海报一般,展示了几辆摩托车,并让来访问者预先了解到展厅的内容。建筑表皮沿着立面延伸,或上升或下降,将内部环境向外敞开,最后终止于入口上方的塔楼。

大楼内部的设计与其说是简单的储藏室,倒不如说是博物馆人行道。室内布局经过设计,可为游客创造丰富体验。紧接着设计师用了一下午的时间,通过空间序列来告诉人们哈雷-戴维森公司的历史。主入口位于塔楼下方,这里也是通往哈利-戴维森世界的入口。一进入大堂,游客们就会沉浸在由塔楼入射的自然光线中。他们还可以看到支撑结构。从这个地方望去,洞口与光线的演绎点缀着路线,突出了展品的特征,也在各种空间内为游客起到了指引的作用。

普雷蒙·哈利-戴维森大楼不只是一座标志性建筑,更捕捉到了这一传奇摩托车品牌的灵魂,清晰传达出其内涵,同时也在这种平凡无奇的环境中塑造了一份特殊的建筑作品。


Architects: Bourgeois Lechasseur Architectes, DMG architecture

Location: Québec, Canada

Structural: Axys Consultants inc.

Mechanical / Electrical : Génécor experts-conseils

Civil : Axys Consultants inc.

Interiors: Optima Design

Contractor: Les Constructions Gagnon 1980 Inc

Year: 2012

Photographs: Stéphane Groleau

The Prémont Harley-Davidson is located in Québec. The complex measures nearly 8000 square metres and houses a large showroom, a museum that includes several collectors’ items, and a large repair shop. The program also includes a theme restaurant and administrative offices. The architectural part consisted of creating an iconic building, a landmark in the countryside. On the southern end of the site, the building culminates in a truncated tower, the upper part of which disappears in order to make room for the Prémont lantern which can now be seen at night like a lighthouse—a landmark visible from the highway and surrounding areas.

The building is located where La Capitale expressway crosses Pierre-Bertrand Boulevard, in an environment marked by the type of generic architecture found in city outskirts. Access to the sector was designed with cars in mind, and buildings are laid out on rigid, regular, anonymous plots of land. Many of the buildings dotting the countryside were built with small budgets. Their design is banal and minimal, with no thought for the place in which they were built. This accumulation of metal boxes creates a repetitive landscape that meets an immediate need but has no long-term vision. In this context, the Prémont Harley-Davidson building achieves distinction by having its own identity and a design appropriate to the site and its characteristics.

The building’s shape is simple, but dynamic. It is inspired by the Harley-Davidson brand and has an elegant, fluid image that also projects freedom and independence expressed by a desire to place itself beyond conventions. The architecture gives shape to this spirit.

Although most of the buildings in this sector sit solidly on their lots, the Prémont Harley-Davidson building opens out in a band that turns back on itself in a “U” shape; thereby turning its back to the highway to create a protected yard on the other side. This space, a sort of microclimate, gives the building’s surroundings a more human scale and provides protection from noise, wind, and pollution. On the side nearest the boulevard, a large green band runs the long of the building and contrasts with the surrounding paved surfaces. The parking area is towards the back and parallel with the building. This allows the showroom to be in front on the boulevard.

Depending on the time of day, one of the building’s highlights is its double skin of black aluminum that acts like a theatrical veil, creating a cut-out on the main building by day and shining by its absence at night. From the highway, the grill lends movement to the façade thanks to the moiré effect when cars travel quickly by it. The layers that make up the envelope give the effect of depth, opaqueness, and light to pedestrians walking by. The metal skin is made in such a way that it gradually reveals the interior. During the day, the metal grill gives the impression of opaqueness and creates a play of shadows. This material brings to mind the metal used in the neighbouring industrial buildings. At night, the skin filters the light that comes from inside and transforms the building into an immense lantern. Perforated with large openings, the veil allows light to be filtered inside and creates a play of varying shadows.

The approach is intriguing and inviting. When you arrive on a motorcycle, on Pierre-Bertrand Boulevard, the envelope frames a two-story high opening. Like a poster, this window displays a few motorcycles and gives a foretaste of the visit. The skin runs along this façade, rising and falling to let the interior be seen, then culminates in a tower above the entrance.

The inside of the building is designed more like a museum walkway than a simple store. The interior layout is designed to create an experience for visitors. They are drawn through the space following a sequence that tells the history of the Harley-Davidson company. The main entrance is located under the tower and marks the entrance to the world of Harley-Davidson. Once in the hall, visitors are submerged in the light that comes from the tower. They can also see the structure that supports it. From this spot, a play of openings and light dot the course, highlight the objects on display, and direct visitors through the various spaces.

More than a signal building, Prémont Harley-Davidson captures the spirit of the legendary motorcycle brand and gives it shape, while creating a unique architectural response in this generic environment.