美国,纽约州,湖滨度假屋 / GLUCK+

建筑师: GLUCK+

地点:美国纽约州阿迪朗达克

设计团队:Kees Brinkman, Holly Chacon, Kathy Chang, Steven Chen, Christopher Farnum, Peter L. Gluck, Charles Greenwald, Bethia Liu, Adam Manrique, Joseph Morin, Eric Schaefer

项目年份:2010

摄影:Paul Warchol, Courtesy of

结构工程师:Robert Silman Associates P.C.

土木工程师:Jarrett-Martin Engineers

岩土工程师:Dente Engineering

机械、电气和管道工程师:IBC Engineering Services, Inc.

照明:Lux Populi

玻璃:Front Inc.

室内家具:Holmes Newman and Partners

声效:Paul Scarbrough

音频/视频:HEDSouth

这座现代化的家庭度假屋的设计灵感来自于阿迪朗达克Great Camps的传统,它远离尘世的喧嚣,坐落在纽约上州一片树木繁茂的湖滨住宅区内。与这些早期建成的建筑一样,本案项目的居住与娱乐功能空间分设在不同的建筑内,这些建筑遍布整个场地,与景观融为一体。

大型项目必不可少的大体量结构设在坡地景观中,产生了不同的层次和多个露台,降低了建筑的存在感,增加了湖畔生活的体验。这些“非建筑”埋在地下,与景观融为一体,室内的每一层都与地面相连,鼓励室内外生活的互动。全高的玻璃板向后滑进卧室就成为睡觉的地方,而下沉式庭院则成为户外客厅。

家庭住宅在这两个主要结构中更加私密,与娱乐建筑相比,入口与通道设计得较少。娱乐建筑是客人聚会的场所,从“树林中的小木屋”进入。家庭住宅包括主卧、客卧、起居室与餐厅、厨房和一个开放式艺术画廊,娱乐建筑包括小型游泳池、水疗室、健身房、蒸汽房、更衣室、厨房、开放式起居空间和一个正式的餐厅,后者朝向室外,是一个有遮屏的门廊。客人们可以自己在建筑中进进出出,进入改造后的景观中。

木遮屏阻断了朝向湖泊一侧玻璃立面的反射,可以调节私密性,扩展立面,弱化室内光线。从湖泊的一面通过树木可以瞥见建筑,由于有了木遮屏的伪装,因此建筑只是隐约可见。新的可上人绿色屋顶实际上是新的地面,增加了自然场地的使用范围。

将建筑“埋入地下”有多个层面的含义:它高效节能,轻轻地坐落在景观上,在地面上裸露结构的清晰、纯净与地面下空间的神秘、奇特之间创造了一种建筑张力。曾经的荒凉与无人居住变成了现在的新娱乐场地,在室外用餐露台和能欣赏到更多景色的娱乐观景区可以体验到这片特殊场地独特的地理特征。


Architects: GLUCK+

Location: Adirondack, NY, USA

Design Team: Kees Brinkman, Holly Chacon, Kathy Chang, Steven Chen, Christopher Farnum, Peter L. Gluck, Charles Greenwald, Bethia Liu, Adam Manrique, Joseph Morin, Eric Schaefer

Year: 2010

Photographs: Paul Warchol, Courtesy of

Structural Engineer: Robert Silman Associates P.C.

Civil Engineer: Jarrett-Martin Engineers

Geotechnical Engineer: Dente Engineering

Mep Engineer: IBC Engineering Services, Inc.

Lighting: Lux Populi

Glazing: Front Inc.

Interior Furnishings: Holmes Newman and Partners

Acoustical: Paul Scarbrough

Audio/Visual: HEDSouth

Inspired by the tradition of Adirondack Great Camps, this modern family retreat is an escape nestled into a heavily wooded lakefront property in Upstate New York.  Like these early examples, the residential and recreational program is distributed among a series of buildings located across the site to promote engagement with the landscape. 

The requisite bulk of a large program is set into the sloping landscape, providing a play of levels and terraces that diminish the built presence and enhance the experience of the lakeside site.  These “non-buildings” are buried to integrate them into the landscape, with every interior level opening to the ground plane to encourage interaction between indoor and outdoor living. Full-height glass panels slide back in bedrooms to become sleeping porches, while sunken courtyards become outdoor living rooms.

The family house is the more private of these two main structures with entry and movement less prescribed through the building than the recreation building, whose program is designed as the gathering place for guests, arriving from their “cabins in the woods.”  The former includes the master suite, guest bedrooms, living and dining, kitchen and an open art gallery. The latter houses lap pool and spa, gym, steam room, changing rooms, kitchens, open living spaces and a formal dining room that opens up to become a screened porch. Visitors navigate their own interpretative plan in and out and through the reconfigured landscape.

Wood screens break up the reflections of the glass façades facing the Lake to modulate privacy, scale the façade and soften the interior light. From the Lake, the buildings peek through the trees, barely visible in their wood screen camouflage.  The new occupiable green roofs in fact create new ground, expanding the use of the natural site.

“Burying” the built project works on multiple levels: it is energy efficient, it sits lightly on the landscape, and creates an architectural tension between the clarity and purity of the exposed construction above the ground plan and the mystery and eccentricity of the spaces below.  What was inhospitable and uninhabitable becomes new playing fields, outdoor dining terraces and recreational lookouts to more fully experience the exceptional characteristics of the geography of that particular place.