中国,重庆,绿地会所 / PURE Architecture

建筑师: PURE Architecture

地点:中国重庆

项目面积:1,100 sqm

项目年份:2012

摄影: Shu He Photography

结构工程师:Shanghai Baoye Construction Group Corp.

景观设计:Collective Landscape Design LLC.

室内设计:MoHen Design International

客户:Chongqing Greenland Real Estate Development Co.

重庆绿地会所位于重庆鸿恩寺森林公园南侧山坡半山腰处,面对嘉陵江,是23座商业楼宇之一,最早被用作绿地外滩中心项目的房地产销售中心。

它是河流与山脉之间对话的媒介,建筑内的空间体验反映了动态地形的独特品质。

建筑共有两层,面对大山一侧的入口和可俯瞰河流的露台之间高度相差一个楼层。二层包括主入口,主要用作房地产展览空间,包含多媒体演示设备,可以欣赏到河流的景色。一层是销售中心,包括沙盘模型和销售空间,与样板房相连。

在建筑方面,一层被设计成玻璃盒的形式,质朴且坚固。二层面对大山的一侧采用拉伸的三角形状,形成了起伏的轮廓线,与大山的轮廓互为呼应。此外,厚重的灰色锌板外覆层使建筑与城市融为一体。相比之下,面对河流的一侧宁静而轻盈,让人联想起水晶盒,半透明的表皮对河边风光影响微乎其微,但在建筑内却能看到河流的全景。在此基础上,还有一条蜿蜒的路径从二层入口处通往一层的露台,参观者将有七种不同的空间体验。每个参观者都能体验到作为场地与周围环境之间媒介的这座建筑的美,包括无边界水池、河流、三角形的建筑形式、庭院和水晶盒。


Architects: PURE Architecture

Location: Chongqing, China

Area: 1,100 sqm

Year: 2012

Photographs: Shu He Photography

Structural Engineer: Shanghai Baoye Construction Group Corp.

Landscape Design: Collective Landscape Design LLC.

Interior Design: MoHen Design International

Client: Chongqing Greenland Real Estate Development Co.

The Chongqing Greenland Clubhouse is located halfway up the south side of the mountain in Hong’en Temple Forest Park, Chongqing, facing the Jialing River. It is one of twenty-three commercial buildings, initially used as a real estate sales centre for the Greenland Bund Center project.  

Designed as a medium for dialogue between the river and mountain, the spatial experience through the building reflects the unique qualities of the dynamic terrain.

Due to the one story height difference between the mountainside entrance and the terrace overlooking the river, the building is composed of two floors. The second level consists of the main entrance, and is primarily used as the real estate exhibition space, containing multimedia presentations and a river view experience. The first floor functions as a sales centre, containing models of the properties and sales spaces. It is also connected to the model homes.

In terms of architecture, the form of the first level is conceived from a glass box, pristine and sturdy. On the second level, the side facing the mountain utilizes stretched triangular shapes to create an undulating contour line, echoing the silhouette of the mountains. Additionally, the heavy gray colour of the external zinc cladding integrates the architecture with the city. In contrast, the surface facing the river is tranquil and lithe, reminiscent of a crystal case; its translucency presents little disturbance to the river scenery while allowing a complete view of the river from the interior of the building. On this basis, the visitor is led on a winding path containing seven different experiences from the second floor entrance to the first floor terrace. Let each visitor experience the beauty of the medium between the site and its surroundings, composed of an infinity pool, river, triangularform, courtyard, and crystal case.