中国,上海,朱家角人文艺术馆 / Scenic Architecture

建筑师:Scenic Architecture

地点:中国上海

建筑师负责人:Zhu Xiaofeng

设计团队:Li Qitong, Xu Lei, Dong Zhiping, Zhang Hao

客户:Shanghai Dianshanhu Newtown Development Ltd.

结构&机电管道工程师:Shanghai Xiandai Huagai Architectural Design Ltd.

项目面积:1,818 sqm

项目年份:2008

摄影: Iwan Baan

作为上海保存最完整的的水乡古镇,朱家角以真正的中国东部传统吸引着逐年增多的游客。建筑场地位于古镇入口处,门前有两棵有着470年树龄的古银杏树。这座1800平方米的艺术馆将展出与朱家角历史有关的绘画作品以及其他艺术作品。

建筑师采用的设计方法是根植于朱家角,创造一种艺术参观体验,而本案建筑正是这种体验的载体。

在空间组织方面,位于建筑中央的中庭成为交通流线的核心。在一层,中庭通过精心设计的洞口将自然光引入周围的展厅。在二层,中庭外围的走廊将几个分散的“小房子”展厅与庭院连在一起,在庭院内能欣赏到周围的风景,庭院还能为小型展览和活动提供多样化的空间。这种建筑—庭院式布局明确参考了古镇的背景环境,使参观者可以徜徉在艺术作品与真实风景之间,体验实物与思想之间的亲密互动。设在二层东面庭院里的反射池将古银杏树的倒影带入艺术馆,成为最后一件藏品。


Architects: Scenic Architecture

Location: Shanghai, China

Architect In Charge: Zhu Xiaofeng

Design Team: Li Qitong, Xu Lei, Dong Zhiping, Zhang Hao

Client: Shanghai Dianshanhu Newtown Development Ltd.

Structural & Mep: Shanghai Xiandai Huagai Architectural Design Ltd.

Area: 1,818 sqm

Year: 2008

Photographs: Iwan Baan

As the most integrally preserved canal-town in Shanghai, Zhujiajiao attracts an increasing number of visitors every year with its authentic tradition of eastern China.  The site, located at the entry of the old town, faces two 470-year-old ginkgo trees.  This 1,800 sqm museum will house paintings and other art works related to the history of Zhujiajiao.

Our design approach is to delineate an art-visit experience that is rooted in Zhujiajiao.  The architecture will be the carrier of this experience.

In the spatial allocation, the central atrium becomes the heart of the circulation.  On the ground floor, the atrium brings natural light into the surrounding galleries through carefully positioned openings.  On the second floor, a corridor around the outskirt of the atrium links several dispersed “small-house” galleries and courtyards, which absorb surrounding sceneries and provide diverse spaces for small exhibitions and events.  This building-courtyard layout makes a clear reference to the figure-ground texture of the old town, and orientates the visitors to wander between the art works and the real sceneries with an experience of intimate interactions between matter and thought.  A reflecting pool, laid in the east courtyard on the second floor, accomplishes an ultimate collection by borrowing the reflection of the ginkgo tree into the museum.