中国,江苏省,南京市,中国国际建筑艺术实践展4号住宅 / 张雷

建筑师: AZL architects

地点:中国江苏省南京市

建筑师负责人:Zhang Lei

设计团队:Zhang Lei, Jeffrey Cheng, Wang Wang, Wang Yi

合作者:Architectural Design & Planning Institute, NJU

项目面积:500 sqm

项目年份:2008

摄影:Yao Li

中国国际建筑艺术实践展(CIPEA)始于2003年,此次展览位于南京中部西边的老山森林中,邀请了24位国内外著名的建筑师参与设计。中国国际建筑艺术实践展包括四座公共建筑和20座小型住宅,根据设计要求,住宅面积为500平方米,至少要有五间卧室、多个公共空间和若干接待住宿空间。

4号“块状住宅”坐落在山谷中一个特别的位置,融于周围的景观中。建筑师以宝塔作为设计灵感,设计了竖向堆叠的四层立方体建筑,最大限度地减少了土方挖掘和土地使用。一层设有起居室和用餐空间,被周围的森林环绕,环境清静,向下可以俯瞰到河流;一个公共屋顶露台达到了树冠的高度。屋顶融入到景观中,成为另一个起居空间,设有游泳池和木甲板,可以欣赏到森林的全景。独特的几何形状由混凝土塑造而成,表面涂有一层白色的保护层。

块状住宅的概念基本体现了许多中国人的生活态度:面向周围景观的最小洞口是住宅宽敞内部空间的唯一开窗。每层的水平裂缝结合每层更大的独特弧形开口可以让建筑内的人们像观看中国山水画般欣赏周围的美景。限定视角在中国美术史和中国传统园林中有着悠久的传统,旨在让人们重新思考景观。


Architects: AZL architects

Location: Nanjing, Jiangsu Province, China

Architect In Charge: Zhang Lei

Design Team: Zhang Lei, Jeffrey Cheng, Wang Wang, Wang Yi

Collaborator: Architectural Design & Planning Institute, NJU

Area: 500 sqm

Year: 2008

Photographs: Yao Li

Situated in Laoshan Forest to the west of central Nanjing city, China International Practical Exhibition of Architecture (CIPEA) began in 2003 to bring twenty-four renowned international & domestic architects together onto one site.  CIPEA consist of four public buildings and twenty small houses, in accordance with the brief, the houses should have at least five bedrooms, public spaces, and hospitality accommodations on 500 square meters.

The Number Four “Blockhouse” sits on a particularly valley site, nestling the house into the landscape.  In the spirit of a pagoda, four cubic floors are stacked vertically, allowing for minimal site excavation and land use.  The ground floor features living and dining spaces quietly enveloped in the surrounding forest and overlooking a stream, and a communal roof terrace rises to just above the trees.  The roof merges into the landscape as another living space, complete with pool and wooden deck within the panorama of the forest.  The geometric shape is sculpted from concrete and finished in a white protection surface.

The concept of Blockhouse is almost the living attitude of many Chinese: a minimal opening to the surrounding landscape is the only perforation of the richness inside the house.  The horizontal break of each floor—in combination with larger unique curved apertures on each floor—frame vistas in the spirit of Chinese landscape scrolls.  Prescribed views have a long tradition in Chinese art history and traditional Chinese gardens, designed to make the viewer reconsider and contemplate the landscape.