美国,亚利桑那州,凤凰生物医学园区,保健科学教研大楼 / CO Architects

建筑师: CO Architects

地点:美国亚利桑那州,凤凰生物医学园区

设计与执行建筑师:CO Architects

面积:268,000 sqft

年份:2012

摄影:Bill Timmerman

承包商、改造与风险施工经理:DPR Construction • Sundt Construction, Inc., a Joint Venture

Co Architects团队:Paul Zajfen, FAIA, RIBA, design principal; Scott Kelsey, FAIA, principal-in-charge; Jonathan Kanda, AIA, LEED AP, project architect; Andy Labov, AIA, LEED AP, senior architect; Jenna Knudsen, AIA, LEED AP, senior architect; Arnold Swanborn, AIA, LEED AP, senior design architect Tony Moretti, FAIA, technical principal; Jatin Kayastha, designer; Luciana Tagliaferri, LEED AP, designer Lilit Ustayan, LEED AP, designer; Shiyi Zhang, LEED AP, designer; Joqua Jordan, project assistant; Jesse Carrillo, designer; Kevin Kavanaugh, project team; Marie Malone, project team

参与设计建筑师与总体规划者:Ayers Saint Gross

Ayers Saint Gross团队:Jack Black, AIA, LEED AP BD+C, associate principal; Sean R. Rosebrugh, AIA, LEED AP BD+C, project manager; Eric Zobrist, AIA, LEED AP BD+C, project architect; Michelle Kollmann, LEED AP BD+C, designer, interiors; Kristina Abrams, RA, LEED AP BD+C, technical production; Justin Dahl-James, RA, LEED GA, technical production; Eliseo Ramirez, technical production; William Whitfield, technical production

景观设计师:JJR

照明设计师:Kaplan Gehring McCarroll Lighting

结构工程师:John A. Martin & Associates

机电工程师:AEI Engineers

土木工程师:Dibble Engineering

气候工程师:Transsolar Energietechnik

岩土工程师:Professional Service Industries

防火/规范顾问:Rolf Jensen & Associates

载荷/垂直交通设计顾问:Lerch Bates

视听技术:The Sextant Group

预算员:Davis Langdon

业主:Arizona Board of Regents

使用者:亚利桑那州立大学;北亚利桑那大学

预算:$187 million (includes $99 million construction cost)

项目计划

位于凤凰生物医学园区的亚利桑那州立大学(UA)与北亚利桑那大学(NAU)合作,为保健科学教育和研究的跨学科综合性发展竖立了新的典范。在本案中,创新之处在于拥有不同校园文化的两所大学在这些学科项目上的协作与合并,合作地点位于美国菲尼克斯市市中心的凤凰生物医学园区内。

保健科学教研大楼(HSEB)是保健科学教育与研究的跨校合作计划的一部分,容纳了医学院、综合医疗保健和生物医学信息学等学院。新建筑共六层,建筑面积268000平方英尺(约合24898平方米),由管理与教工办公室、演讲厅、学习工作室、机动教室、学生和教工服务部、临床技术套间、仿真技术套间、大体解剖学设施、班级实验室、学习资源中心、食堂、学生储物柜、小组学习室、会议室及其他各种建筑功能构成。HSEB和未来的研究大楼通过一个坐南朝北的结构相连,该结构中有供用户使用的公共功能空间,从而确保教育工作者、研究人员、学生和老师会面,促进跨学科的教育学和研究方法的生成。

本项目的一个关键特点就是由亚利桑那州立大学凤凰医学院、亚利桑那州立大学药学院、亚利桑那州立大学Mel and Enid Zuckerman公共卫生学院,以及北亚利桑那大学卫生与人类服务项目共用的集体资源模式。这个交互式的规划过程在保健科学领域的教育工作者的通力合作下,创造了一个基于连续护理模式的教育愿景。

设计

本项目功能和建筑设计均由CO建筑师事务所开发,在菲尼克斯市中心28英亩(约合11.3万平方米)的城市地块上建设注重独立自主和协作的保健科学教育和研究园区。保健科学教研大楼(HSEB)的设计灵感来自于亚利桑那州的高山、峡谷,并响应了这里的沙漠气候,这种气候的特点是光照强烈,气温极端的天气常有。建筑物的选址来源于Ayers Saint Gross建筑规划公司制定的总体规划,该总体规划建立了一个南北取向的中央绿色校园,南临历史建筑,北接未来的研究设施。

亚利桑那州的沙漠气候,以及对于减少能量消耗的需求,共同决定了HSEB从选址到建筑开窗等大部分设计。该设施分为东西两个翼楼,中央为一条南北走向的轴线,项目亦位于校园的东部边界。建筑的形式及其定位都是为了尽量减少亚利桑那州强烈的日照影响。

朝南立面与作为遮阳板的穿孔悬挑挡板相结合;设计师对窗口的位置进行了大量研究,再加上内部空间的功能要求,共同决定了开窗模式以及遮阳设备的应用。垂直的翅片控制阳光渗透进北立面。翼楼经过弯曲变形设计,可自行为墙体提供遮阳,并且形成了东西方向的“峡谷”结构。两个翼楼之间的空间很深,并故意设计得很狭窄。没有窗户的东西立面经过切割,形成了南北立面的开窗方式。在“峡谷”位置的低层安装有较多的玻璃窗,而顶层附近窗口较少。自然光线洒满“峡谷”的下部区域。“峡谷”表层覆盖着打磨光滑的浅色混凝土块,可提供制冷和反射功能。在“峡谷”顶部是一张PTFE(聚四氟乙烯)棉麻织物顶棚,有助于调节透射的阳光。建筑供暖和冷却系统的废气从“峡谷”经过,因为废气的温度低于周围的室外空气,因此有助于为室外空间降温。该项目的目标是夺取LEED-NC金级认证。

“峡谷”这一比喻也适用于凸显建筑物的重要性。为使建筑环境与周围的景观相结合,并将自然风光带进菲尼克斯市中心,建筑的颜色和光泽是根据亚利桑那州绵延起伏的群山选定的。周围山脉的条痕经过抽象,化为大楼的折叠形状的铜表皮,与周围环境创建了一种视觉上的联系。

HESB提供了一系列功能完备、技术先进的技能型仿真环境,维持了保健科学系内部专业培训项目的健康运行。这个综合体为培养1200名医疗专业人员提供了学习环境。它也将成为研究团体的学习和教学资源。


Architects: CO Architects

Location: Phoenix Biomedical Campus, Phoenix, AZ, USA

Design And Executive Architect: CO Architects

Area: 268,000 sqft

Year: 2012

Photographs: Bill Timmerman

Contractor, Preconstruction, Construction Manager At Risk: DPR Construction • Sundt Construction, Inc., a Joint Venture

Co Architects Team: Paul Zajfen, FAIA, RIBA, design principal; Scott Kelsey, FAIA, principal-in-charge; Jonathan Kanda, AIA, LEED AP, project architect; Andy Labov, AIA, LEED AP, senior architect; Jenna Knudsen, AIA, LEED AP, senior architect; Arnold Swanborn, AIA, LEED AP, senior design architect Tony Moretti, FAIA, technical principal; Jatin Kayastha, designer; Luciana Tagliaferri, LEED AP, designer Lilit Ustayan, LEED AP, designer; Shiyi Zhang, LEED AP, designer; Joqua Jordan, project assistant; Jesse Carrillo, designer; Kevin Kavanaugh, project team; Marie Malone, project team

Associate Architect, Master Planner: Ayers Saint Gross

Ayers Saint Gross Team: Jack Black, AIA, LEED AP BD+C, associate principal; Sean R. Rosebrugh, AIA, LEED AP BD+C, project manager; Eric Zobrist, AIA, LEED AP BD+C, project architect; Michelle Kollmann, LEED AP BD+C, designer, interiors; Kristina Abrams, RA, LEED AP BD+C, technical production; Justin Dahl-James, RA, LEED GA, technical production; Eliseo Ramirez, technical production; William Whitfield, technical production

Landscape Architect: JJR

Lighting Designer: Kaplan Gehring McCarroll Lighting

Structural Engineer: John A. Martin & Associates

Mep Engineer: AEI Engineers

Civil Engineer: Dibble Engineering

Climate Engineer: Transsolar Energietechnik

Geotechnical Engineer: Professional Service Industries

Fire Protection/Code Consultant: Rolf Jensen & Associates

Loading/Vertical Transportation Consultant: Lerch Bates

Audiovisual Technology: The Sextant Group

Cost Estimator: Davis Langdon

Owner Client: Arizona Board of Regents

Users: University of Arizona; Northern Arizona University

Budget: $187 million (includes $99 million construction cost)

Program

The University of Arizona (UA) College of Medicine-Phoenix, in partnership with and Northern Arizona University (NAU), is creating a new model for an integrated and interdisciplinary approach to health sciences education and research. Innovative in this endeavor is the collaboration and merging of these programs from two universities with distinct institutional cultures on one campus—Phoenix Biomedical Campus in downtown Phoenix.

The Health Sciences Education Building (HSEB) is part of the inter-institutional campus for health science education and research, and supports the colleges of medicine, allied health, and biomedical informatics. The new 268,000-square-foot, six-story facility consists of administration and faculty offices, lecture halls, learning studios, flexible classrooms, student and faculty services, clinical skills suite, simulation suite, gross anatomy facilities, class laboratories, learning resource center, cafeteria, student lockers, group study rooms, conference rooms and miscellaneous building support. HSEB and future research buildings are connected by a north- south structure that houses public functions and spaces for the occupants of these facilities as part of an effort to ensure that educators, researchers, students, and teachers meet and encourage an interdisciplinary approach to pedagogy and research.

A key characteristic of the program is a model of collective resources shared by the UA College of Medicine-Phoenix, the UA College of Pharmacy, and the UA Mel and Enid Zuckerman College of Public Health, as well as by Northern Arizona University’s College of Health and Human Services programs. An interactive planning process, which involved educators from the cross-section of health sciences disciplines, has worked collaboratively to create an educational vision of a team- based continuity of care model.

Design

The program and building design were developed by CO Architects to support an independent and collaborative health sciences education and research campus on a 28-acre urban setting in downtown Phoenix. The design for the Health Sciences Education Building (HSEB) draws inspiration from Arizona’s mountains and canyons and responds to the desert climate, characterized by intense sunlight and extreme temperatures. The siting of the building originates from the master plan by Ayers Saint Gross that establishes a north-south central campus green connecting the historic buildings to the south with future research facilities to the north.

The Arizona desert climate and need for reduced energy consumption informs much of the design for HSEB, from the siting to the fenestration. The facility is organized into east-west wings connected to a north-south axis establishing the eastern boundary of the campus. The building’s form and its orientation result from efforts to minimize the intense effects of the Arizona sun.

South-facing façades combine overhangs with perforated screens that function as sunshades; extensive studies of the window locations and the program requirements for the internal spaces informed the fenestration pattern as well as the shading devices. Vertical fins control sun penetration on the north. The wings are inflected to self-shade the walls and to create east-west “canyons.” Space between the two wings is tall and intentionally narrow. Windowless east and west façades are incised to create north and south fenestration. In the canyon, there are more glazed openings at the lower level with fewer windows near the top. Natural light is harnessed to flood the lower portions of the canyon with light. The canyon is clad in light-colored, burnished concrete block to provide cool thermal mass and reflectivity. At the top of the canyon is a PTFE (Polytetrafluoroethylene) scrim roof that helps regulates sunlight penetration. Exhaust air from the buildings heating, and cooling systems flow into the canyon because the exhaust air temperature is lower than the ambient outside air and therefore helps to cool the outdoor space. The project is targeting LEED®-NC Gold certification.

The canyon metaphor also applies to the materiality of the building. To connect the built environment to the surrounding landscape and bring nature into the heart of downtown Phoenix, the color and patina of the building skin draw from the peaks and mountains prevalent in Arizona. The striations of the surrounding mountains are abstracted by folding the building’s copper skin creating a visual connection to the surroundings.

HESB provides a range of established-to-vanguard skills-based and simulation settings that sustain the gamut of health sciences inter-professional training programs. This complex provides learning environments to train 1,200 medical professionals. It will also serve as a learning and teaching resource for the research community.