中国,深圳市,盐田区,万科壹海城码头中心 / Kokaistudios

建筑师:Kokaistudios

地点:中国深圳市盐田区

项目团队:Andrea Destefanis, Filippo Gabbiani, Pietro Peyron, Qin Zhantao, Yu Liding, Li Wei

项目面积:2,300 sqm

项目年份:2013

摄影:Lu Feng Photography, New & Old Studio

室内设计:Andrea Destefanis, Johanna Chen, Ada Sun

客户:Vanke

这个与万科合作开发的项目位于深圳盐田区,地块策略性地沿着大鹏湾海滨展开,面对正在建设的新旅游港口,是总体开发项目的枢纽与第一期工程,这个未来将建成的大型混合用途总体开发项目包括中高层的住宅楼与商业楼。

本案新建筑2300平方米,共四层,开始将作为万科新开发项目的售楼处,然后将被改造成商业设施,出租给多个用户。因此,灵活性成为平面布局、立面设计、设施布置与室内设计的重要原则。

建筑体量由两个有多个面的水晶一样的棱柱结构连接组成,它们围绕四层楼高的中庭互锁连接,中庭内的玻璃电梯和空中楼梯可以让人欣赏到绝美的海景、南面背景中的香港岛以及北面的山脉。

由两种不同色调的着色玻璃构成的复杂几何图案装饰着倾斜的立面。立面玻璃较宽的部分可以拉开,将室内公共区域与一层的周边景观与四层的全景屋顶露台融合在一起,这是根据深圳的气候而设计的。

完美的交通动线连接着顾客体验的不同阶段,从接待处经过位于四层的多媒体展示室,到区域模型间与样板公寓,最后通往室内外的休息区与放松讨论区。


Architects: Kokaistudios

Location: Yantian, Shenzhen, China

Project Team: Andrea Destefanis, Filippo Gabbiani, Pietro Peyron, Qin Zhantao, Yu Liding, Li Wei

Area: 2,300 sqm

Year: 2013

Photographs: Lu Feng Photography, New & Old Studio

Interiors: Andrea Destefanis, Johanna Chen, Ada Sun

Client: Vanke

The project, developed in collaboration with Vanke, is located in Yantian District, Shengzhen, strategically situated along Dapeng Bay waterfront, opposite to the new tourist port currently under construction, pivot point and first phase of big future mixed use development including residential and commercial medium and high-rise.

The building, 2300 sqm of new construction on four floors, will initially host Vanke sales office for the promotion of the new development, and will be than reconverted into a commercial facility for multiple tenants. Flexibility, thus, was a key principle in the design of layout, façades, installations and interiors.

The volume is articulated in two faceted crystal-like prisms interlocked around the transparent quadruple height central atrium where a glass lift and the expressive flying staircase offer stunning points of view over the sea, Hong Kong islands in the background to the South and the mountains to the North.

A complex geometric pattern of two different tones of tinted glass decorates the slanted facades. Wide portions of these can slide open, integrating interior public areas with the surrounding landscape at the ground floor, and with the panoramic roof terrace at the fourth floor, an opportunity offered by the climate of Shenzhen.

A flawless circulation links all the different stages of the guest experience from the reception, through a multimedia display located at the fourth floor, area models and sample apartments, to lounges and areas for relaxation and discussion, indoor and outdoor.