中国,北京,伊比利亚当代艺术中心 / Approach Architecture Studio

建筑师: Approach Architecture Studio

地点:中国北京

建筑师负责人:Liang Jingyu

艺术总监:Lu Qiong

设计团队:Peng Xiaohu, Zhao Ning, Li Honglei, Yang Jieqing, Zhou Yuan, Gu Wei

工程师:Beijing Jiuyuan Tri-Star Architects Partnership

项目年份:2008

摄影: Courtesy of Approach Architecture Studio

伊比利亚当代艺术中心是一个再开发项目,坐落在北京798艺术区。原来的建筑场地上矗立着一组工业建筑,最大的约有1000平方米,天花板高度8至11米。

再开发的概念是将这些独立的建筑改造成一体化的展览空间,同时还要尽可能保持工业外观。建筑师在沿街的一侧设计了一堵50米长的砖墙,从而将三座独立的老建筑结合在一起,形成一个连续的立面。但新立面并没有完全取代老立面,而是通过形状和构造概念与老立面形成互动。

建筑师保留了内墙,在宽敞的空间内插入了一些新的功能盒。除了展览空间,中心还包括办公室、图书馆、礼堂、咖啡厅、艺术品商店等。


Architects: Approach Architecture Studio

Location: Beijing, China

Architect In Charge: Liang Jingyu

Art Director: Lu Qiong

Design Team: Peng Xiaohu, Zhao Ning, Li Honglei, Yang Jieqing, Zhou Yuan, Gu Wei

Engineers: Beijing Jiuyuan Tri-Star Architects Partnership

Year: 2008

Photographs: Courtesy of Approach Architecture Studio

Iberia Center for Contemporary Art is a re-development project located in the 798 art district, Beijing. The original site was composed by a group of industrial buildings, The biggest one is around 1000 square meters area with 8 to 11 meters ceiling height.

The concept of the re-development is to convert these separated buildings into an integrated art exhibition space while keeping the industrial appearance as much as possible. A 50-meter-long brick wall was introduced to the street interface in order to join the 3 old individual buildings into one single continuing façade. The new façade, however, is not completely replacing the old façades, rather, interacting with the old one by its shape and tectonic concept.

The interior wall was preserved while a few new function boxes were inserted into the lofty space. Besides the exhibition space, it has offices, library, auditorium, café, art shop, etc.