韩国,京畿道,S Mahal住宅 / Moon Hoon

建筑师:Moon Hoon

地点:韩国京畿道

总建筑师:Moon Hoon

设计组:Kim Suki, Lee Kyong Ho, Kam dong ho, Park Jung Mok

面积:14,712 sqm

年份:2007

摄影:Kim Yong Kwan, Park Chan Woo

杨平住宅

当我还在读高中的时候,有一个瘦小的朋友,他总是随身携带《易经》,而且对韩国的传统音乐很感兴趣。他一方面笃信宗教,同时也对这个世界充满了好奇心,总是在马不停蹄地四处游历。二十年后的一天,我很出乎意料地接到了他的电话。他已成为一名兽医,希望过几年搬到印度,过自己想要的生活。我们见了几面,每次都是边喝酒、边聊天。后来他想让我给他设计一座住宅,也是他和妻子、父母同住的家。他希望我建造一个可以饲养动物的内院以及一间祈祷室。

他买下的土地位于杨平郡的Daesim-ri,这里水渠、稻田、森林和马厩、牛棚杂乱地交织在一起。尽管预算紧张,我也能够设计出七个内院,其中包括为每个房间设计的院子再加上住宅中央的庭院,同时还设计了一个环状的阳台,这里为房主及其家人、猫狗提供了足够的空间随意走动。虽然这与我朋友梦想中的印度景象截然不同,我还是设计了一个sonarasi(对瓦拉纳西的独有诠释),它也可以被用作水池;另外也完成了一间祈祷室,在这里他既可以缅怀过去,也可以专注地做祷告。

为了在环状阳台与户外之间创造一个边界,我最初考虑采用冰冷而坚硬的饰面材料。然而由于预算太低,我们必须随机应变,最后选择了由防水布制成的帘子来装饰墙面。在风和日丽的日子里,柔软的墙面随风摇曳,让我很清楚地意识到:这个房子是真正有生命的。当我在屋子里走来走去时,软墙挨近我的身体,给我一种很细腻的触感。

几周后,一场强风袭来,窗帘随风狂舞,就好像疯女人的长发,他的家人亲眼目睹了这一幕,表达了对这意想不到的怪诞场景的不适之感,他们再也无法忍受这种混乱和令人头晕的状况了。

这位朋友和我都对于失去窗帘而感到惋惜。


Architects: Moon Hoon

Location: Gyeonggi-do, Korea

Architect In Charge: Moon Hoon

Design Team: Kim Suki, Lee Kyong Ho, Kam dong ho, Park Jung Mok

Area: 14,712 sqm

Year: 2007

Photographs: Kim Yong Kwan, Park Chan Woo

Yangpyeong Residence

When I was a high school student, I had a friend of slight build who always used to carry the Book of Changes with him and was interested in Korean traditional classical music. He was faithful in his religious life, at the same time full of curiosity about the secular world and always paced around restlessly. One day after 20 years, he called me out of the blue. He had in the meantime become a veterinarian and wished to move to India a few years later to lead his own life. After getting together with him for a chat over a drink a couple of times he asked me to design a house where he, his wife and her parents would live together. He wanted me to build an inner court and madang where he could raise animals, as well as a prayer room.

The land he purchased in Daesim-ri, Yangpyeong was a place where water, a rice paddy, a forest and livestock stables were intermingled. Despite a budget that was on the tight side, I was able to create seven inner courts including one for every room plus one in the center, while designing a circulatory balcony where there was sufficient space for the house owner and his cats and dogs to roam about freely. Although it was quite different from India that my friend had been dreaming of, I designed a sonarasi (an autistic interpretation of Varanasi), which was also used as a pool, and completed a prayer room (Ssalon de Sson) where his nostalgia about room salons and his obsession with prayer were mixed.

In order to crate a boundary between the circulatory balcony with the outside, I initially considered hard and cold finishing materials. Due to the low budget, however, we had to improvise and finally opted for a finish with curtains made from waterproof cloth. The waving of the soft walls on a breezy day made it clear to me: the house is truly alive. When I walked around inside the house, the soft walls reacting to my body brought me exquisite feelings.

After a few weeks when a strong wind blew, the curtains waved like the hair of a crazy women and his family who witnessed the scene voiced their discomfort over this unexpected eeriness, unable to stand the confusion and dizziness much longer.

The friend and I express regret over the curtains that became the lost wings.