意大利,佛罗伦萨 ,安提诺里家族酒庄 / Archea Associati

建筑师: Archea Associati

地点:意大利佛罗伦萨,Bargino, San Casciano in Val di Pesa

项目组:Laura Andreini, Marco Casamonti, Silvia Fabi, Giovanni Polazzi

年份:2012

摄影: Pietro Savorelli, Leonardo Finotti

艺术监督:Marco Casamonti

艺术指导助理:Francesco Giordani

工程:HYDEA

客户:Marchesi Antinori srl

预算:€ 85,052,831

该基地坐落在意大利基安蒂葡萄酒产地,位于佛罗伦萨与锡耶纳之间,周围风格独特的群山环抱,漫山遍野都是葡萄园。由于客户重视文化氛围,因此我们才得以通过建筑设计提升风景与环境品质,进而表达该葡萄酒产地的文化和社会价值。

项目的功能方面因此成为设计过程之中不可或缺的组成部分,设计过程聚焦于对建筑进行地貌学实验,这种实验可以理解为真实地表达了对于共生的渴求,以及将人类文化、人类工作及其工作环境和自然环境相融合的真实想法。葡萄酒厂的物理和智能结构依赖于与土地之间根深蒂固的联系,这种联系如此紧密,但为了使建筑形象融于土地之中,其联系也遭到了一些破坏(从经济投资方面看亦是如此)。

因此,该项目的目的是融合建筑物与乡村风光;由于屋顶的利用方式,工业综合体似乎成了后者的一部分,屋顶已经变成了一块农田,葡萄藤蔓缠绕,两个水平切口沿着轮廓线将屋顶打断,让光线进入室内,也让在建筑内部的人能欣赏到周围的优美风光。

为了实现独特的建筑表达方式,本项目的立面沿着自然坡度横向延伸,斜坡上竖立着成排的藤架,连同斜坡上的土地共同形成了建筑的“屋顶覆层”。洞口或切口小心翼翼地揭开了地下空间的面纱:办公区域,布局如路障上方的观景楼;下方为葡萄酒生产区域,上方为装瓶和存储区域。葡萄酒在酒桶中酿熟,摆放酒桶的地方属于酒厂的心脏部位,与外界隔绝,这里光线阴暗,酒桶投影在赤褐色的拱顶上,创造了一种韵律,传达了神圣的空间感。这个空间之所以设计成封闭状,不是想将其隐藏,而是为了保证理想的湿热环境,利于葡萄酒产品缓慢酿熟。

解读建筑物的剖面设计可以看出,在高度上的布局既遵循了葡萄酒的生产过程,又考虑到了游客的行进路线。葡萄酒的生产过程包括从葡萄成熟落地一直到装入发酵桶存放在地下酒窖中,是从上而下的路线。而游客刚好相反,从停车场进入葡萄酒酿造厂和葡萄园,通过生产和媒体展示区——意式餐后白甜酒即在此酿熟,最后到达餐厅和地面层,地面层有礼堂、博物馆、图书馆、品酒区域和专卖店。

办公室、行政区域和行政办公室均位于上层,由一系列内院分隔开,内院都由分散在葡萄园屋顶的圆孔采光。这些圆孔也为旅馆和门房带来了自然光照。材料和技术令人想起当地简朴的传统,前后一致地申明了自然研究这一主题,无论是在赤土陶器的使用上,还是在以土壤来制冷,提供隔绝作用,进而明智地节约能源等方面,都为葡萄酒的生产创造了理想的气候条件。


Architects: Archea Associati

Location: Bargino, San Casciano in Val di Pesa, Firenze, Italy

Project Team: Laura Andreini, Marco Casamonti, Silvia Fabi, Giovanni Polazzi

Year: 2012

Photographs: Pietro Savorelli, Leonardo Finotti

Artistic Supervision: Marco Casamonti

Artistic Direction Assistant: Francesco Giordani

Engineering: HYDEA

Client: Marchesi Antinori srl

Budget: € 85,052,831

The site is surrounded by the unique hills of Chianti, covered with vineyards, half-way between Florence and Siena. A cultured and illuminated customer has made it possible to pursue, through architecture, the enhancement of the landscape and the surroundings as expression of the cultural and social valence of the place where wine is produced.

The functional aspects have therefore become an essential part of a design itinerary which centres on the geo- morphological experimentation of a building understood as the most authentic expression of a desired symbiosis and merger between anthropic culture, the work of man, his work environment and the natural environment. The physical and intellectual construction of the winery pivots on the profound and deep-rooted ties with the land, a relationship which is so intense and suffered (also in terms of economic investment) as to make the architectural image conceal itself and blend into it.

The purpose of the project has therefore been to merge the building and the rural landscape; the industrial complex appears to be a part of the latter thanks to the roof, which has been turned into a plot of farmland cultivated with vines, interrupted, along the contour lines, by two horizontal cuts which let light into the interior and provide those inside the building with a view of the landscape through the imaginary construction of a diorama.

The façade, to use an expression typical of buildings, therefore extends horizontally along the natural slope, paced by the rows of vines which, along with the earth, form its “roof cover”. The openings or cuts discreetly reveal the underground interior: the office areas, organized like a belvedere above the barricade, and the areas where the wine is produced are arranged along the lower, and the bottling and storage areas along the upper. The secluded heart of the winery, where the wine matures in barrels, conveys, with its darkness and the rhythmic sequence of the terracotta vaults, the sacral dimension of a space which is hidden, not because of any desire to keep it out of sight but to guarantee the ideal thermo-hygrometric conditions for the slow maturing of the product.

A reading of the architectural section of the building reveals that the altimetrical arrangement follows both the production process of the grapes which descend (as if by gravity) – from the point of arrival, to the fermentation tanks to the underground barrel vault – and that of the visitors who on the contrary ascend from the parking area to the winery and the vineyards, through the production and display areas with the press, the area where vinsanto is aged, to finally reach the restaurant and the floor hosting the auditorium, the museum, the library, the wine tasting areas and the sales outlet.

The offices, the administrative areas and executive offices, located on the upper level, are paced by a sequence of internal court illuminated by circular holes scattered across the vineyard-roof. This system also serves to provide light for the guesthouse and the caretaker’s dwelling. The materials and technologies evoke the local tradition with simplicity, coherently expressing the theme of studied naturalness, both in the use of terracotta and in the advisability of using the energy produced naturally by the earth to cool and insulate the winery, creating the ideal climatic conditions for the production of wine.