科索沃,普里什蒂纳,唐楼咖啡厅 / Innarch

建筑师:Innarch

地点:科索沃普里什蒂纳

设计实现:Innarch – Dekoriti,Prishtine RK

年份:2013

摄影: Atdhe Mulla

唐楼咖啡厅是科索沃的Don Coffee公司首次引进的经营理念。其想法是通过增加客户在唐楼咖啡厅这一新环境中品尝其产品的机会来扩大销售量。唐楼咖啡厅采取跨科索沃地区以及其他国家和地区连锁经营的模式。

设计方Innarch对唐楼咖啡厅进行了各种研究,从而提出了一种独特的概念与视觉理念,赋予其现代化的形象,与其他传统咖啡吧区分开来。

设计理念,或者说灵感,来源于装满了咖啡豆的麻袋。

咖啡吧墙壁的有机外形和色彩就好像由“夹板”类型的木材制成的咖啡袋,中间的柱子上被盖上了纺织咖啡袋。

桌子与悬挂吊灯代表了未能对称排列的咖啡豆,这是为了给人带来一种身处咖啡袋之中的印象。

隔墙拥有双重功能:装饰性和功能性。它的有机形状成为本项目最主要的组成部分,给人一种独特的就坐感受,不同于日常生活中遇到的其他任何一种空间。

在咖啡厅的正中央配备了座位与桌子,其设计也是独具特色,以隔墙和咖啡吧在内部环境中建立起了一种联系。吧台身后的隔墙形成了封闭的麻袋造型。这一部位体现了公司产品的展示功能。

咖啡吧的形状在功能方面也起到了重要的作用,丰富了咖啡的种类。外层包裹着一种有机表层,4厘米的胶合板部件反映/描绘了酒吧本身的活力。

本项目采用了2厘米和4厘米厚的胶合板材料。

为了产生有机的设计外形,整个胶合板材料都分别放在数控机中成型并最终进行组装。每个胶合板构件都是单独设计的。这是因为,为了创建整体的有机形式,必须对每一种构件都进行单独设计。

整个项目由1365块胶合板构成,这些胶合板都是单独确立尺寸并进行设计、切割和组装的。


Architects: Innarch

Location: Pristina, Kosovo

Realisation: Innarch – Dekoriti,Prishtine RK

Year: 2013

Photographs: Atdhe Mulla

Don Café House is the first concept introduced by the Don Coffee company in Kosovo. Its idea was the expansion of the business by offering to the clients a greater possibility to taste their products in the new environments of the Don Café House in a pattern of chain setup across the territory of Kosovo and beyond.

Through studies and researches conducted into Don Café, Inarch was able to come up with a unique conceptual and visual concept expected to distinguish it from other traditional coffee bars by giving it a modern image.

The idea / inspiration for the design derives from sack filled with coffee grains.

The walls of the bar are organically shaped and colored like coffee sack made up of “Plywood” type of wood, whereby the pillars in between are coated with textile coffee sacks.

Tables and hanging chandeliers represent the coffee grains lined up asymmetrically in order to generate the impression of being inside a coffee sack.

The separating wall has a double function; decorative and functional.  Its organic shape consists the most dominant part of the premise enabling a unique feeling of sitting unlike any other one comes across in everyday life.

Right the middle of the bar is equipped with seats and tables also unique by their design establishing a connection in-between the environment by separating wall and the bar. The separation wall section is completed by the section behind the bar achieving thus the closing shape of the sack. This section performs the display role for the articles of the company.

The bar shape plays an important role too in the functioning of the bar by generating diversities in sorts of coffees and the taste on the menu card. The outer perimeter is coated with a sort of organic layer yielded by the 4cm plywood parts and reflects/depicts the dynamism of the bar itself.

The project was accomplished by the 2cm and 4 cm thick plywood material.

For the purposes of generating the designed organic shape, the whole plywood material was shaped in CNC machine separately in parts and ultimately assembled.  Each of the plywood element was designed individually. This because for the creation of an entire organic shape, each of the element needs to be designed separately.

The entire premise consists of 1365 pieces of plywood, each dimensioned, designed, cut and assembled.