澳大利亚,悉尼,一风堂日本拉面店 / Koichi Takada Architects

建筑师: Koichi Takada Architects

地点:澳大利亚悉尼

施工方:Bonar Interiors

年份:2012

摄影: Sharrin Rees

悉尼的一风堂拉面店旨在将日式拉面文化推介给澳大利亚的餐饮界。一风堂不仅仅是一个餐馆,更是拉面文化的展览馆,展示传统的面条碗和勺子,以及日本博多传统的特色黏土墙,博多正是一风堂的诞生地。一风堂的员工总是笑脸迎人,服务热情周到,这也都成为一风堂就餐体验的一部分。

餐厅设计所面临的挑战是连绵起伏的木质天花板。它表示“一阵风”,这也是“一风堂”在日语中的字面含义。天花板的设计仿佛在述说着一风堂的历史,引领人们深入了解日本的就餐传统。一风堂带领人们逃离喧嚣,这里的氛围永远舒适宜人。光线、饰面以及木屏风共同打造了独有的质感与深度。

一风堂以“精心烹饪”的佳肴而著称。拉面的制作过程也是体验的一部分,店里就有拉面的常规做法与配方的照片和书籍。从食物的制作到室内装修随处都能体现出这种对细节一丝不苟的关注,在采用了自然材料的装饰装潢中更体现得淋漓尽致。内部环境氛围宜人,令人精神为之一振,柔和的木材曲线极受欢迎,给人以独特而又现代化的日式就餐感受。

室内设计的动力是实现一风堂“家族”的热情和完整性,同时还能创造一个令人振奋的永恒设计。作为在澳大利亚开设的第一间一风堂餐厅,设计旨在创造温暖而诱人的室内空间,不但提升餐饮体验,也表达了对于传统日式就餐环境的现代诠释。

弯曲的木质天花板对设计提出了极高的挑战,获得了多方赞誉。作为餐厅内部环境的特征,几何形式和最终装饰的质量是最重要的。木屏风的构件是按照调制系统的标准设计的,可以进行预制。每张面板都包含“灵活的”铝框架,可以在现场弯曲。胶合板骨架使用数控技术切割,得到了光滑的几何形状,每张面板都是在附近进行弯曲并固定在骨架上的,实现了高效的安装过程,并极大地减少了损耗。

构造系统确保了每一个构件都能近乎完美地安装在建筑物中,并与其他构件相互契合。借助于光滑的青铜镜子,室内设计呈现出了持续而又引人注目的天花板空间效果,创造了一个极具影响力的室内环境。餐厅开业之后始终宾客盈门,就证明了设计的成功,也实现了社会可持续性。


Architects: Koichi Takada Architects

Location: Sydney, Australia

Construction Team: Bonar Interiors

Year: 2012

Photographs: Sharrin Rees

Ippudo is designed to introduce the Japanese noodle culture into Australian dining. More than just a restaurant, Ippudo is a gallery of the noodle culture, displaying traditional noodle bowls and spoons, and a traditional clay feature wall from Hakata, the birthplace of Ippudo. The enthusiasm of the staff is reflected in their greetings and service – all becoming part of the Ippudo dining experience.

The challenge of the restaurant was the undulating timber ceiling. It represents the ‘gust of wind’, the literal Japanese meaning of Ippudo. It tells the story; a narrative of Ippudo’s history, and allows an insight into the traditions of Japanese dining. Ippudo allows you to escape – the atmosphere is inviting. The light, finishes and timber screens create texture and depth.

Ippudo is known for the ‘crafted’ dishes. The noodle making process is part of the experience, with photos and books about the routine and recipe. This meticulous attention to detail carries from the food to the interior, where great detail is seen in the application of natural finishes. The interior is exciting and natural – the gentle timber curves are welcoming, the overall experience is a unique and modern interpretation of dining in Japan.

The driving factor of the interior design was to encompass the passion and integrity of the Ippudo ‘family’, while creating an exciting and timeless design. As the first Ippudo restaurant in Australia, the design seeks to create a warm and inviting interior that not only enhances the dining experience but also displays a modern interpretation of the traditional Japanese dining settings.

The curved timber ceiling was a design challenge with high reward. As the feature of the restaurant interior, the geometry and quality of the finished product was paramount. The timber screen profiles were designed as a modulated system, enabling them to be prefabricated. Each panel incorporates a ‘flexible’ aluminium frame, which could be bent in-situ. Plywood ribs, cut using CNC technology, allowed a smooth geometry, to which each panel was curved around and fixed, achieving an efficient installation process, and also allowing minimal wastage.

The construction system ensured that each piece fit near perfectly within the building and to each other. With the help of bronze facing mirror, the effect is of a continual and dramatic ceiling space, creating a high impact interior. The continued success since the restaurants opening is proof of successful design and social sustainability.