中国,浙江省,宁波市 ,宁波万达广场立面 / LAB Architecture Studio

建筑师:LAB Architecture Studio

地点:中国浙江省宁波市

建筑师负责人:LAB Architecture Studio, SIADR

设计团队:Donald Bates, Alexander Adkins, Dean Boothroyd, John Doyle, Nicole Tang, Sam Kashuk, Tim Fowler, Kourosh Akbarza

项目面积:18,100 sqm

摄影:Yu Wei

LAB建筑工作室研究出的潜在解决方案满足了两家客户的要求——为零售中心设计一个“新的门面”,设计还出于经济方面的考虑,简化了制造和施工过程,分段进行,对日常运作的影响降至最低,以迎合紧张的施工进度计划。

重复的不规则三角形图案是根据波兰数学家谢尔宾斯基的不规则迷人三角形固定组设计的,它可以复制,能无限放大,也能不断缩小,可以拆分开,形成更小的能自我复制的瓷砖,从而构成形状相同的更小的复制单元。

最终的18000平方米的立面悬挂在建筑之外,形成了图案,使原来风格各异的零售区域、高度不同的女儿墙、入口、洞口变得统一起来,这些元素通过一条拱廊通道连在一起,在每个入口处都表现出相同的特点。

简便的施工和高效的分段模式保证了广场的正常运营,对租户的干扰减到了最小。模块化的重复瓷砖系统可以进行优化,与原来的设计相比,每块瓷砖大小可以减小75%,所有构件可以由当地承包商生产,提升周边的经济。

此外,该项目还在不规则图案中集成了LED夜间照明灯具,应用在入口处、广告位和指示牌上,有助于零售商和租户促销产品,增加了整座建筑的经济效益,同时对立面设计语言的干扰被降至最低。


Architects: LAB Architecture Studio

Location: Ningbo Zhejiang, China

Architect In Charge: LAB Architecture Studio, SIADR

Design Team: Donald Bates, Alexander Adkins, Dean Boothroyd, John Doyle, Nicole Tang, Sam Kashuk, Tim Fowler, Kourosh Akbarza

Area: 18,100 sqm

Photographs: Yu Wei

LAB studied potential solutions which addressed the dual client requirement for the design of a ‘new face’ to the retail centre, coupled with economic considerations of ease of fabrication and construction and staging to minimise disruption to daily operations to meet an aggressive and ambitious construction schedule.

The repetitious triangular fractal pattern is based on the polish Mathematician Warclaw Sierpinski’s fractal and attractive fixed set that is reproducible at any magnification or reduction, and that can be broken down into a ‘rep-tile’ of smaller self-replicating tilings to form smaller copies of the same shape.

The resulting 18,000m2 façade screen is suspended outside of the building form to create the pattern, and serves to unify the disparate existing retail components, parapet height, entries, openings which are ‘glued’ together by an arcaded circulation which finds a common expression at each of the entry gates.

Ease of construction and effective staging resulted in the plaza maintaining normal hours of operation with minimal disruption to tenants. The modular tile repetition system was able to be optimized to reduce the individual tile shapes by 75% from the original design with all of the elements fabricated by local contractors adding to the surrounding economy.

In addition, the scope of the project also includes LED night lighting integrated into the fractal pattern with entry gates and advertising spaces and signage to promote retailers and tenants and adding to the economic viability of the complex with minimal disruption to the façade language.