西班牙,萨拉曼卡,卡斯蒂利亚莱昂地方议会多功能行政大楼 / Sánchez Gil Arquitectos

建筑师:Sánchez Gil Arquitectos

地点:西班牙萨拉曼卡

项目建筑师:Emilio Sánchez Gil, Fernando Sánchez Cuadrado, Emilio Sánchez Cuadrado

面积:30,000 sqm

年份:2012

摄影:Montse Zamorano, Fernando Sánchez Cuadrado

合作方:Antonio García Villanueva, Frederick Posse, Stephanie Zimmerman, Monika Nerud, Jorge Garrudo

技术建筑师:José Francisco González Hernández, José Luis Benavides, José Antonio Sánchez Nieto.

工程师:Valeriano Diego, Fechor (Estructura), Juan Carlos Cancho (Instalaciones), Javier Mancebo (Telecomunicaciones).

客户:Castilla y León Sociedad Patrimonial, S.A

施工:U.T.E Dragados- Rio Vena, Arturo Bernal- Bernardo Díaz

预算:24 M Euros

我们为了改善位于萨拉曼卡的卡斯蒂利亚莱昂地方议会办公总部的建筑性能、降低运行成本,并简化维护,设计了一栋行政大楼。

建筑位于城市东部外围地区的一个居民区内,在一个带有陡坡的梯形地块上,其两侧包围着一面长长的围墙,墙上的庭院朝向邻近的住宅建筑张开怀抱。地块较低的位置朝南,毗邻一座公共公园和一条街道,街道包括人行道和自行车道。

我们决定设计一栋既能提高地块的品质、又能实现最佳功能性和灵活性的建筑。该建筑紧挨着街道和公园,与围合出作为植物缓冲带的周边花园的围墙互相分离。植物缓冲带从改善用户的视野和加强隐私保护两方面考虑,同时也提升了建筑物在城市中的形象。在南端坐落着一个托儿所和礼堂,这里如同一座经过精雕细琢的花园,用一连串的体量和下沉庭院避免与行政大楼的庞大体量形成鲜明的对照。

建筑物由一个黑色混凝土基座构成,基座参考了入口广场的水平高度,有效地解决了高差问题。内部的功能具有互补性,譬如托儿所、礼堂、多功能教室、食堂和停车场。在基座上坐落了一个白色体量,用于主要的行政管理功能,这是一个L形的两层和四层建筑,环绕着入口广场,这个广场使城市与建筑紧密相连。

设计采用了轻盈灵活和以水平形式为主的思路,选用白色混凝土板式结构体系,层层堆叠、漂浮在粗糙的深色混凝土基座上方。窗户的位置根据朝向向后撤退。它们赋予这栋以水平结构为主的建筑物以空灵的特质。精致的楼板可保护室内房间免受阳光的直接照射,并且改善隐私条件和视觉舒适度,减少能源成本。办公室立面为玻璃表皮,色彩与透明度变化多样。

我们从正方形网格(M=7.20米)开始,这个模块确立了建筑的自然扩展方式。柱子的间距根据7.20米×14.40米(1米×2米)的模块来调整,建立了一种独特的大跨度结构,并以悬挑观景露台加以制衡。立面以1-2-1的规律被划分为0.90米的子模块,这种分布规律允许立面出现简单的变化,与这种行政管理大楼的功能非常匹配。

该建筑参照了修道院的模式,围绕三个庭院布局,其中较小的庭院(2 米×2米)位于入口区域,位于一楼,顶部有一个很大的采光天窗,这里是主要的门厅。而其他两个花园门厅位于上层区域(3米×4米)。我们围绕着庭院做了一个环形的通道,这样一来,带有不透明屏风的办公室就位于外环,而以玻璃封闭的透明的行政领域朝向庭院,为走廊提供了空间和自然光线。行政区域位于内部的角落里,这里也是整个平面布局的核心。这里的空间层高不高,但是水平空间很大,表面贴挂着大块的Calatorao石,不但加强了该区域的地位,也组织了空间。

独特的空间序列都是围绕着入口和入口大厅而形成的,在建筑的循环路径布置上起到了重要的作用。在建筑内部,透明度、空间序列和一扇金字塔形采光天窗,共同为游客营造了丰富的空间体验。


Architects: Sánchez Gil Arquitectos

Location: Salamanca, Spain

Project Architects: Emilio Sánchez Gil, Fernando Sánchez Cuadrado, Emilio Sánchez Cuadrado

Area: 30,000 sqm

Year: 2012

Photographs: Montse Zamorano, Fernando Sánchez Cuadrado

Collaborators: Antonio García Villanueva, Frederick Posse, Stephanie Zimmerman, Monika Nerud, Jorge Garrudo

Technical Architects: José Francisco González Hernández, José Luis Benavides, José Antonio Sánchez Nieto.

Engineers: Valeriano Diego, Fechor (Estructura), Juan Carlos Cancho (Instalaciones), Javier Mancebo (Telecomunicaciones).

Client: Castilla y León Sociedad Patrimonial, S.A

Construction: U.T.E Dragados- Rio Vena, Arturo Bernal- Bernardo Díaz

Budget: 24 M Euros

We have designed an administration building to house the headquarters of the delegation and services of the Council of Castilla y León in Salamanca in order to improve its performance, reduce costs and simplify maintenance.

The building is located in a peripheral residential neighborhood to the east of the city, in a trapezoidal lot with a steep slope, surrounded on two of its sides by a long party wall on which courtyards open up from the neighboring residential buildings. In its lower area, towards the south, the lot borders a public park and a street where the pedestrian and vehicle access is located.

We decided to design a building that enhances its character and reaches optimal functionality and flexibility. The building is aligned with the street and the park, and separated from the party walls creating a perimeter garden that serves as a vegetal buffer, which improves both the view and privacy of users as well as the urban image of the building. At the southern end lies the nursery and hall, which as a carved garden, gives up its presence creating a play of volumes and sunken yards that avoid competing with the large volume of the administrative building.

The building consists of a black concrete plinth that draws as reference the level of the access plaza and effectively resolves the height difference. It houses complementary uses such as nursery, auditorium, multipurpose classrooms, cafeteria and parking. On the plinth lies a white volume intended for the main administrative use, which in an L-shape of two and four levels surrounds the access plaza, which is a space that links the city and the building.

The proposal is designed with an idea of lightness and horizontality, opting for a system of white concrete landscaped slabs that pile and float on a plinth of textured, dark concrete. The windows are set back according to orientations. They give the building and ethereal character where the horizontal structure is protagonist. The landscaped slabs protect the interior rooms from direct sunlight and improve the conditions of privacy and visual comfort, reducing energy costs. The facade of the offices is a glass skin with color and transparency variations.

We begin with a square mesh (M=7.20m), that orders the natural growth of the building. The layout of columns is adjusted to the projected modulation, 7.20×14.40 m (1Mx2M), creating a unique structure of large spans and cantilevers of landscaped terraces that balance it. The facade is divided into sub-modules of 0.90m with 1-2-1 rhythms, which allows an easy change of distribution, predictable in this administrative use.

The building takes the monastic model and is organized around three courtyards, one smaller (2Mx2M) located in the access area, which is covered on the ground floor with a large skylight, setting the main lobby and two other gardened lobbies that structure the top area (3Mx4M). We propose an annular circulation around the courtyards, so that the offices, with an opaque screen, are located in the exterior perimeter, while the administrative areas, diaphanous and enclosed in glass, turn to the courtyards, providing space and light into the hallway. In the inner corners, framing the administrative areas, the building cores are laid out. As rotund, compact volumes covered in large format Calatorao stone, they reinforce their status and organize the space.

The spatial sequence that is produced around the access and entrance hall stands out in particular, as the main distributor of the circulation in the building, where the transparencies, sequence of voids and a single pyramidal skylight configure a rich spatial experience for the visitor.