智利,科金博大区 ,萨拉曼卡市政厅 / Mario Carreño Zunino + Piera Sartori del Campo

建筑师:Mario Carreño Zunino + Piera Sartori del Campo

地点:智利科金博大区,萨拉曼卡

面积:4,400 sqm

年份:2010

摄影:Cristobal Palma

合作方:Pamela Jarpa Rosa

客户:Municipalidad de Salamanca

占地面积:1280 m2

材料:Estructura principal H.A., Paneles H.A. prefabricado, Vidrio Par, Raulí, Coigüe

施工:Constructora INCOBAL

结构:SyS. Mauricio Sarrazin A.

电气:ICG S.A.

管道:Roberto Pavéz

技术要求:Equipo SECPLAN Salamanca

萨拉曼卡城坐落在Choapa河流域发源地附近的一个内陆农业山谷。陡峭而贫瘠的山坡景色限定了农作物只能以绵延的形态种植。本项目将会为这座建筑低矮的城市开启一个新的高度。这个高度并未包括大楼的规模,这是从外部来理解的;大楼共有五层,我们将其理解为山谷的内部环境。

建筑基地与主要广场毗邻。设计师的第一直觉是认为该建筑是城市整体公共土地的一部分,并与远近的公共空间都产生联系。

该建筑经过设计成为一个扩展的循环结构,从人行道一直通往顶层的露台,经过一个朝向景观开放的室内上空空间,在这个空间内汇集了各种市政服务设施。

两个独立的结构彼此保持一定的距离,并有半个楼层的高差。我们在两个结构体之间插入了一个坡道系统,另加两组楼梯,衔接其各自楼层。楼层两端各有一组楼梯,可为工作团队和公众提供捷径。

这个空间每天都人来人往,川流不息,因此汇集了复杂的功能,这个重要的交汇点巩固了建筑的公共性质,其室内循环通道在一个人口不过1.2万人的小城市内构建了一个组织严密的社区。所有设计灵活的平面楼层都面向这个空间开放,公众在这里得到了友善的接待与服务,同时他们还可以欣赏远处的美景。

建筑内部的物理属性通过对流通风和自然采光的方式被激活:前者从地下庭院引入新鲜空气,从屋顶释放;后者利用了循环通道上方的采光天窗和朝北的玻璃幕墙。六米宽的屋檐在冬季和夏季可根据太阳的入射角度来调节光线。

在这个从地面层到四楼一路升高的循环通道中,其设计目的是为了能接纳更多的公众,对社区更加开放,包括那些拥有更高的隐私和独立要求的空间。

各个部门在每一层都是垂直于建筑物的长度而分布的。人们从俯瞰广场的坡道开始,经过一连串的楼层到达室内办公室,同时也能欣赏到河流和山谷的北坡。

从构造角度来说,由于基地地处偏远,拥有如此这般规模和复杂度的建筑物所必需的某些技术难以得到实施。因此该建筑被设计为一连串的单独结构,固定于两个主体结构上,这两个结构是由刚性框架和在现场同时制作的墙体构成的。除了典型的工业零部件之外,被运往工地现场的构件范围从坡道和带有滑动接头的楼梯,到全玻璃面板和天花板木块,再到组成建筑四周结构的预制混凝土板,范围甚广。后者有着灵活的金属连接件,在25天内安装完毕。


Architects: Mario Carreño Zunino + Piera Sartori del Campo

Location: Salamanca, Coquimbo Region, Chile

Area: 4,400 sqm

Year: 2010

Photographs: Cristobal Palma

Collaborator: Pamela Jarpa Rosa

Client: Municipalidad de Salamanca

Ground Surface: 1280 m2

Materials: Estructura principal H.A., Paneles H.A. prefabricado, Vidrio Par, Raulí, Coigüe

Construction: Constructora INCOBAL

Structures: SyS. Mauricio Sarrazin A.

Electrical: ICG S.A.

Plumbing: Roberto Pavéz

Technical Requirements: Equipo SECPLAN Salamanca

The city of Salamanca is located in an inland agricultural valley at the beginning of the Choapa River basin. A vertical and arid hillside landscape defines a long stretch of crops. This project opens a new height for the city of low construction. This height does not have the proportion of a tower, which is understood from the outside; it is five stories that we have understood as an interior with respect to the valley.

The site is adjacent to the Main Square. The first instinct has been to think of the building as part of an urban ensemble in public land, related to the distant and the immediate public spaces.

The building is designed with an extended circulation, that goes from the sidewalk to a terrace on the top floor, through an interior void open to the landscape, which brings together the various municipal services.

Two independent structures are distanced from each other and have a height difference of half a floor. In the interior distance between them and connecting the floor levels of both, we insert a system of ramps complemented by two sets of stairs, one at each end, which serve as shortcuts for work teams and the public.

This space hosts a large number of people daily, hence converging programmatic complexity, consolidating the public nature of the building at the meeting point that the interior circulation proposes for a tight-knit community, in a city of no more than twelve thousand inhabitants. All the free plan levels open towards this space, the public is received here in a friendly manner, and the distant landscape can be appreciated.

The physical attributes of this interior are activated for ventilation by convection – taking in air from an underground courtyard and releasing it from above – and for natural lighting through a skylight at the top of the circulation and through a glazed wall facing north. An eave 6 meters wide regulates light in winter and summer, in the geometric relationship with the solar path.

In this upward circulation, from the urban floor to the fourth floor, the progression is from the programs that receive most public and that are more open to the community, to those with greater privacy and independence.

On each floor, the departments are distributed in the direction perpendicular to the length of the building. From the ramp landings, with views overlooking the square, one goes through a series of layers to get to the interior offices, with views of the river and the northern slope of the valley.

In terms of construction, the remoteness of the site makes access difficult to certain technologies essential for a building of this size and complexity. The building is designed as a series of parts that are mounted onto two main structures, composed of rigid frames and walls made on site that operate jointly. The elements brought to the site, apart from the typical industrial parts, range from ramps and stairs with sliding joints, through all-glass panels and wood ceiling pieces, to the prefabricated concrete slabs that form the perimeter of the building. The latter were mounted in 25 days and have flexible metallic connections.