挪威,桑内斯,VåGen高中与桑内斯文化学院 / LINK Arkitektur AS

建筑师:LINK Arkitektur AS

位置:挪威桑内斯

客户:Rogaland Fylkeskommune

项目面积:22,500 sqm

摄影:Courtesy of LINK Arkitektur AS

这所学校位于桑内斯中心,交通便利,可容纳800名学生。学校提供多个学科的教学,包括传媒、绘图与设计、艺术与工艺、音乐、舞蹈、戏剧等。本案建筑面积为22500平方米,有体育馆、380席演讲厅、试听室和体操房。

该项目紧凑而简约,反映出相应的内部配置。同时,建筑的各个部分赋予校园动感与能量。中庭内的“茧”结构就是这样的一个建筑元素。弯曲倾斜的结构延伸四个楼层,与天花板相连,向西伸出街道之上。

第四层连续的玻璃立面由彩色玻璃板交替组成,长达170米,成为学校的一个标志。朝北的特色建筑是一座抹灰立面的“功能主义建筑”。这座建筑有着类似格栅化建筑的改造结构,但桑内斯公社希望将其设在一个更大、更旧的建成环境中。

校园的特点是对建筑材料的精致使用。“茧”结构的内外都覆盖着落叶松木。厚重的、或多或少呈开放状态的建筑部分采用了石灰华,而朝南和朝向河边散步道的餐厅区和门厅有三个楼层采用了玻璃立面。建筑朝南和朝东的两面比较开放,而朝向西面街道和朝北的两面则更加封闭。

美学课程是该校教育课程的基础。师生们可以跨学科互动与交流,但在进行总体规划开发阶段,专业课程成为主要课程。


Architects: LINK Arkitektur AS

Location: Sandnes, Norway

Client: Rogaland Fylkeskommune

Area: 22,500 sqm

Photographs: Courtesy of LINK Arkitektur AS

Conveniently located in the centre of Sandnes the school has room for 800 students. The school caters to a variety of academic subjects within media and communication, drawing and design, arts and crafts, music, dance, and drama. The building covers an area of 22.500 m2 including a sports hall, a lecture theatre with 380 seats, miscellaneous audition rooms, and rooms equipped for gymnastics.

The project exhibits a tight simplicity that reflects the corresponding rationale informing the internal configurations. At the same time, individual building sections give a dynamic and power to the campus. “The cocoon”, in the atrium, is one such element. With its stooping and leaning extensions spreading themselves over 4 levels, it stitches itself through the ceiling and leans out over the street to the west.

On the 4th floor a continuous glass façade with alternating coloured-glass panels up to 170 metres in length becomes a plinth for the school’s logo. A characteristic building segment towards the north is a ‘funkis’ building with a plastered façade. This is a building that has a similar reconstruction to that of a building that has been grated, but which Sandnes Kommune would like incorporated as part of a larger, older built environment.

The campus is characterised by a refined use of materials. “The cocoon” is clad with larch, both on the exterior and on the interior. Heavier, more or less open building sections are dressed with travertine, while the canteen areas and foyers have up to 3 levels with glass façade towards the south and towards the river promenade. The buildings appear open towards the south and east, but more closed towards the street in the west and north.

The school has its basis in educational programmes with aesthetic curriculums. Interaction and communication across the disciplines, but with possibilities for specialisation have been leading themes during the development of the masterplan.