俄罗斯,莫斯科,KBH俱乐部 / Atrium studio

建筑师: Atrium studio

地点:俄罗斯莫斯科

建筑团队:Anton Nadtochiy, Vera Butko, Gennadiy Nadtochiy, Alexey Naumenko, Julia Zykina, Alexander Malygin, Petr Alimov, Yuri Frolov, Ivan Khripkov

项目面积:10,500 sqm

摄影: Courtesy of Atrium studio

原来的电影院经过重新设计,成为“乐活思聪俱乐部”(俄罗斯一档广受欢迎的国际智力游戏电视节目)的总部。最初的电影院项目建于20世纪80年代,是国际风格建筑的一个很好的例子,它有着矩形的体量、经典的门廊比例,面向两条在附近交叉的主要街道。后来在电影院的正前方建造了一条隧道,人们便无法再看到这座建筑。同时,附近十字路口的交通变得越来越繁忙(时常堵车),转角处又建造了地铁站。

因此,2012年年初举办了重建设计竞赛,本案项目建筑师提出了突出原有体量转角的设计。建筑师用两个弧形的面包裹建筑,两个面反向倾斜,一个指向地,一个指向天,二者在转角处相交。建筑师的本意是使用一种特殊的纺织物,但客户却要求使用穿孔钢板。这并没有破坏更具当代形象特色的整体概念,而且从中可以看出这个城市场地的繁忙交通。


Architects: Atrium studio

Location: Moscow, Russia

Architectural Team: Anton Nadtochiy, Vera Butko, Gennadiy Nadtochiy, Alexey Naumenko, Julia Zykina, Alexander Malygin, Petr Alimov, Yuri Frolov, Ivan Khripkov

Area: 10,500 sqm

Photographs: Courtesy of Atrium studio

The former cinema was redesigned to become headquarter of so named “Club of cheerful and resourceful” (KBH) - the popular Russian TV-show and international intellectual game. The initial project for cinema was made in the 1980-s. It was nice example of international style with rectangular volume and classical proportions of entrance portal, oriented to the main of two streets intersected nearby. Since then the tunnel was organized right in front of the cinema and demolished the opportunity to observe the building. At the same time transport situation of adjacent crossroad became much more dynamic (static also while traffic jams). The metro-station appeared on the corner.

So participating in the competition for reconstruction in the beginning of 2012 architects proposed to accentuate the corner of existed volume. They wrapped it with two curved planes that meet each other on the corner being inclined oppositely to earth and sky. There was an idea to use special textile, but the client asked to change the material for perforated steel. Still it didn't spoil the whole idea of much more contemporary image that visualize transport context of this city site.