奥地利,因斯布鲁克,Basis Terminal Galzigbahn滑雪馆 / Driendl Galzigbahn

建筑师: Driendl Galzigbahn

地点:奥地利因斯布鲁克

摄影: Courtesy of Driendl Galzigbahn

蒂罗尔(奥地利)的圣安东——一个拥有悠久的滑雪旅游传统的村庄,在2006年至2007年的冬天新建起了一座标志性建筑。这个小村子再一次证明了其对于新建筑风格的包容性。

建筑师Georg Driendl表示,建筑设计应当摒弃华而不实的所谓时尚造型,他首选了玻璃、钢铁、混凝土作为建筑材料。尽管材料如此理性,在组合方式上却颇富于感性。新滑雪基地缆车站的外形由其必需的交通运输功能直接发展而来。对于可视性和透明度的需求决定了材料的选择。玻璃可显示内部的技术设备,也能预览通往山顶的路线。靠近地面的构造为混凝土结构,牢固地锚固在坡地之中,创建了平衡力,承载上方的空间桁架(为三角形支撑结构,尽量做细),桁架的存在减轻了屋顶的重量。

可见的空间桁架构造(其管道配件、索具和精挑细选的型材)直接根据当地的盛行风和天气状况而设计,始终关注抵挡狂风骤雨以及积雪所带来的不良影响。

不过,巨大的混凝土基座上方新的玻璃罩看起来很漂亮,仿佛以优雅的姿态飞入山谷,既没有鲁莽地挑战建筑构造极限,也不仅仅是普通的技术设备外壳。建筑开发与技术创新携手并进向来罕见,本项目就是其中一份子。在这种情形下,建筑设计与技术比肩,甚至是后者的催化剂。

移除的建筑涂层,技巧娴熟的极简派抽象艺术家,令人印象深刻的Galzigbahn地区的新举措。缆车进入建筑物,巨大的轮状结构将其引领到一处让游客能进入底层的地方。缆车车厢方向调头:乘客跟着缆车升高,高悬在屋顶上方,在屋顶,人们可透过玻璃窗向外欣赏到Galzig(山)的美景。乘客借助缆车凌驾于这一空间上方,始于内部空间,止于外部空间,空间的区隔变得模糊起来。Driendl建筑师事务所将这座看似迎风摇曳的建筑物塞进了Galzigbahn的象形图画中。由此可见,功能性的建筑设计也能尽量做得生动而富于感性。

S设计说明

缆车站的建设包括两侧的辅助设施——售票处的公共空间、仓储、物流、废物管理设施和地下车库。客户:Arlberger Bergbahnen AG, Boznerplatz 6, 6020 Innsbruck

外部构造

建筑体量由一个犹如漂浮在南北两堵墙上的巨大的混凝土基座和基座上方的拱形玻璃构造构成。这层气候防护罩为独立结构,横跨于整个车站上方,不需要与下方结构有接触点,这是因为它采用了新式的圆钢条支撑结构——一种空间桁架(为三角形支撑结构),将屋顶的重量转移到钢筋混凝土结构中。为了使空间桁架看起来纤细精美,设计师对圆钢条的强度进行了优化。

混凝土基座的体量构成了牵引缆索的平衡物,因为缆索的角度根据坡度的增加而增加。

游客入口处位于北侧墙体,在这里有一个钢混凝土三角结构用来抵御严寒。这个屋顶还为广告板留出了空间。由于建筑的外层为透明的,办公室(办公室以前位于建筑内部)又被转移走,缆车以及入口区(付款台)就成了众人关注的焦点。玻璃罩的曲线优美,同时又漂浮在巨大的混凝土墙体上方,融入了山谷。

空间概念

28架缆车,每车24人

最大速度6米/秒

缆车进入大楼,巨大的轮状结构将它引入一处能让游客从一层进入建筑物的场所。

第一列悬索被结合安装到滑雪馆中,以保证全景视野不受阻碍。韵律感十足的轻质斜撑营造了一种动态的空间体验:乘客离开带遮阳的入口区,进入洒满光线的宽敞大厅,就能亲眼见到缆车进出车站的惊人技术运用。


Architects: Driendl Galzigbahn

Location: Innsbruck, Austria

Photographs: Courtesy of Driendl Galzigbahn

St. Anton in Tyrol (Austria) – a village with long tradition in skiing tourism - has a new architectural landmark, starting with the Winter-Season 2006/2007. The village once again proves its openmindedness for new ways in architecture.

Glass, steel, concrete - favoured materials when Georg Driendl expresses his views of an architecture which strongly refuses the fashion of hollow and meaningless aesthetical over-forming. Sober feedstock, yet sensual in its combination. The form of the new basis station directly evolves out of the transport function it has to achieve. The desire for readability and transparency defines the material choice. Glass reveals technical inner life and previews the trip up to the mountain. Concrete grounds the construction, anchors it into the slope, creates a counterweight and is a carrier of a space truss (organized in triangulated bracing and as filigree as possible) which carries off the weight of the roof.

The visible construction of the space truss (with its riggings and the chosen profiles) directly evolves from the prevailing wind- and weather conditions, always standing in attention to defy wind, rain and snow-masses.

Still, the new glass hood above the massive concrete pedestal looks beautiful as it enters the valley with an elegant drive and neither walks a daring architectural tightrope nor is it just a plain home for the technical devices. It’s one of those rare situations when architectural developments and technological innovation work hand in hand, where architecture is an equal partner of technology, even its catalyst.

The moved architecture paints, skilfully minimalist, the impressive new course of motions of the Galzigbahn. The gondola enters the building and a giant wheel leads it to a point which enables the guests to enter it on ground level. The cabin turns into the opposite direction: the passengers get lifted, together with the gondola, and float above the rural roof-landscape to the Galzig (the mountain), through glassed space. The passenger conquers space through the cable car, starting with the inner, followed by the outer, until spatial limits blur. driendl*architects packed the swung building into a pictogram of the Galzigbahn. Functional architecture as vivid and sensual as it gets.

Specification

Building of a cable car station including side facilities Public spaces in the pay desk areas Storage, logistics, waste management facilities and garage in the cellar. Client: Arlberger Bergbahnen AG, Boznerplatz 6, 6020 Innsbruck

External Construction

The body consists of a massive concrete pedestal which floats into two walls (north and south) and is overarched by a glass construction. This weather protection coat is spanned, self-supporting, over the whole station and needs no contact points - due to a newly constructed supporting structure of round bars, a sort of space truss (organized in triangulated bracing) which carries off the weight of the roof into the steel concrete construction. To make the space truss appear as filigree as possible the strength of the bars has been optimized.

The mass of the concrete pedestal builds the counterweight to the traction cable, because of its increasing angle according to the slope.

The entrance for the guests is situated on the northern wall, where a steel concrete triangle functions as a weather protection. This roof also provides space for advertising inserts. Due to the transparent coat as well as the shifted office rooms (which have been put into the building before) the cable cars as well as the entrance area (cash desk) is in the centre of attention. The glassed hood describes an elegant curve while floating over the massive concrete walls into the valley.

Spatial Concept

28 cabins / 24 persons each

Max Speed 6 m/s

The gondola enters the building and a giant wheel leads it to a point which enables the guests to enter it on ground level, for the first time.

The first column of the suspension cable is integrated into the basis terminal and so guarantees an unhindered panorama view. A rhythmic light tracing supports the dynamical space experience: The passenger leaves the shadowed entrance area, enters the light flooded width of the hall and witnesses an imposing technical play of approaching and leaving gondolas