日本,广岛,弧形墙小屋 / Tato Architects

建筑师:Tato Architects

地点:日本广岛

项目年份:2013

摄影:Ken’ichi Suzuki

来自建筑师的描述。

我在广岛设计了一个公共厕所,作为此次濑户内艺术节参展项目的一部分。项目基地位于被称为“Hishio-no-sato(酱油之乡)”的地区,日本大部分的近代酱油酿造仓库都聚集于此。这些仓库被指定为注册有形文化资产,仍然在采用老式方法酿造酱油。给传统小屋和大型杉木桶在地面上搭建框架是这里的特色。我决定建造一个能融入这样环境的厕所,在传统的小屋屋顶下利用轻柔如布的曲面分隔空间,使其成为步行的起点。

由于基地条件限制,施工必须在大约两个月内完成。为了缩短工期,我利用钢板建造曲面,而且在工厂建造曲面的同时,现场进行基础的建设。

我选用了与附近住宅相同的屋面瓦。由于采用标准化设计,熏制的屋面瓦与玻璃瓦完全兼容,组成了马赛克图案。我还利用FRP板作为护板,使这里显得更加明亮,仿佛阳光透过树枝照射进来一般。

白天从外面看,熏制的屋面瓦和玻璃瓦不易区分,会让人误以为与周围建筑年代久远的屋面瓦一样凹凸不平。但当夜幕降临,灯光从内部泄露而出时,它们的不同就会清晰地显现出来。当人们沿着和缓的曲面行走时,会有一种被内部空间引导前进的感觉。我想我可能已经实现了这样一个空间:看起来比实际的要更宽敞,在人们放松身心的同时给人以安全感。


Architects: Tato Architects

Location: Shodoshima Island, Japan

Year: 2013

Photographs: Ken'ichi Suzuki

From the architect. I made a public toilet at Shodoshima Island as a part of the project of Setouchi Art Festival in which I came to participate from this time. The site is in the area called "Hishio-no-sato (Native place of sauce)" where pre-modern architecture of soy sauce making warehouse remains collectively most in Japan. These warehouses are authorized as registered tangible cultural property, where soy sauce has been made still in the old-fashioned formula.Framing of a traditional cabin and large cedar barrels on the floor are the characteristic scene. I decided to make the toilet adapted to such surroundings and make it be the starting point of a walk by partitioning the space with curved surfaces as softly as a cloth under a traditional cabin roof.

Due to circumstances on the site the construction had tobe completed in about two months. I tried to shorten the construction period by making the curved surfaces with steel plate and by, while making them at factory, proceeding with the foundation work at site at the same time.

I adopted tile roofing following nearby houses. Actually Iroofed with smoked tiles and glass tilesin mosaic pattern as these are compatible with each other thanks to the standardization, and I used FRP plates for the sheathing to make the place light as if sunlight came in through branches of trees.

The smoked tiles and glass tiles cannot easily be distinguished, during the day, from outside and may be mistaken for the same as the unevenness of the aged roof tiles of the neighborhood. But the difference appears clearly when night falls and light begins to leak from inside.The internal space will give feeling of being guided on while walking along the softly curved surface. I think I may have realized such a place as looks more spacious than actually is and as being secured while being relieved.