中国,山西省,太原市,河水高度馆 / People’s Architecture Office

建筑师:People’s Architecture Office

地点:中国山西省太原市

负责人:Hezhe, James Shen, Zangfeng

项目团队:Zhang minghui, Liu xiujuan, Jennifer Tran

项目面积:1,800 sqm

项目年份:2012

摄影:Courtesy of People’s Architecture Office

来自建筑师的描述。河水高度馆位于太远郊区著名的汾河边。作为陕西省省会的太原是中国二线城市的典范,正在飞速发展。河水高度馆建在典型的空白板岩基地上,这里将建造低密度住宅开发项目。这是一个位于郊区的城市项目。

在空旷的背景下,城市环境被高效地呈现在了建筑内部,空间组织可以使不同的活动之间产生独特的关系。例如,想象一下你站在大厅观看一场表演,远处是一对在庭院里休息的夫妇,而楼上的办公室员工正离开自己的办公桌,去参加屋顶平台上举办的派对。

河水高度馆的设计由长短不一的线性体量组成,这些体量被重复设置与安排,以适应基地的边界。每个体量都容纳了一个独特的功能性元素,如展览室、休息室和办公室。这些体量在形式上是单层和双层交替,而内部材料与饰面则是冷色和暖色交替。

这样的组织布局给人两种完全不同的空间体验。沿着每个体量长度方向看去,会看到一个统一的空间在进深方向上不间断地向室外景观延伸。但视角旋转90°后情况却大不相同,观者的视线将对角穿过空间分离的各层,看到水平和垂直方向上有不同的活动在同时进行。此外,视线还会依次穿过室内、室外,然后还是室内、室外。

景观设计起伏地延伸了这些线性体量,每片草地都由耐候钢分隔。


Architects: People’s Architecture Office

Location: Taiyuan, Shanxi Province, China

Principal: Hezhe, James Shen, Zangfeng

Project Team: Zhang minghui, Liu xiujuan, Jennifer Tran

Area: 1,800 sqm

Year: 2012

Photographs: Courtesy of People’s Architecture Office

From the architect. The River Heights Pavilion is situated on the outskirts of Taiyuan along the edge of its famous Fen River. As the capital of Shanxi province, Taiyuan is an example of a second tier Chinese city developing at break neck speed. The River Heights Pavilion is built on a typical blank slate site, yet counters the trend of low density housing developments. It is an urban project located in the middle of suburbia.

Within this empty context, the urban environment is most effectively rendered within the building’s interior, as spaces are organized to afford unique relationships between various activities. For example, imagine standing in the lobby watching a performance, beyond which is a lounging couple in the courtyard, while above, office workers leave their desks to join a party in the adjoining roof deck.

The design of the River Heights Pavilion consists of linear blocks of varying lengths that are replicated and arranged to fit the boundaries of the site. Each block houses a unique programmatic element, such as exhibition, lounge, and office. In form, the blocks alternate between single and double story heights, while interiors alternate between cool and warm materials and finishes.

This organization provides two completely different spatial experiences. Looking down the length of an individual block, one views the depth of a unified space extending uninterrupted to the exterior landscape. In contrast, turning 90 degrees, one’s view penetrates diagonally through discrete layers of shallow spaces that reveal various activities juxtaposed horizontally and vertically. Furthermore, there is a stacking of views through the interior, exterior, and interior and exterior again.

The landscape design is an undulating extension of these linear blocks, each grassy strip separated by corten steel.