以色列,特拉维夫,雅法,雅法某住宅 / GalPeleg Architects

建筑师: GalPeleg Architects

地点:以色列特拉维夫雅法

建筑师负责人:Orit Gariani-Rozental

项目面积:740 sqm

项目年份:2010

摄影: Amit Geron, Courtesy of GalPeleg Architects

来自建筑师的描述。本案建筑坐落在地中海海滨雅法渔港南部的阿加米住宅小区。1948年战争期间,原雅法的大部分阿拉伯居民从这里逃离,多年来这部分小区被逐渐拆除,从而形成了一片空地。这片空地按照原来的土地分割和新的城镇计划进行划分,强调传统的建筑特色,如,按照土地红线建造,使用当地的元素和物体。这种情况使规划过程不受周围环境的限制,因此可以广泛参考当地的雅法环境。

在规划过程中,建筑师希望建造一座与环境交流并丰富周围环境的建筑。在雅法,这并不一定意味着建筑要向街道开放,而是要使立面成为建筑与城市空间的界限,同时还要特别注意立面纹理、材料和颜色的设计。建筑师找到了一种建筑语汇,借鉴了传统的雅法建筑,同时也关注当代元素,并与更广泛的地中海文脉息息相关。这座建筑不但尊重它的历史位置,也忠于我们所处的时代与地点。

建筑师在立面上使用了传统的当地材料,如灰泥、木材和铁。这些元素都用在了立面上,是对木阳台、凸木窗和圆形图案——圆形图案包含蓝色陶瓷管,蓝色陶瓷管是用于通风的传统黏土管的一种变化形式——这些传统元素的当代诠释。红色大门设计得很像鱼鳞,这也是对阿拉伯传统铁艺的诠释。建筑包含两套公寓,每套180~240平方米。每套公寓都有一层半的楼面空间、一个开放式的露台和一个朝向地中海的游泳池。


Architects: GalPeleg Architects

Location: Jaffa, Tel Aviv, Israel

Architect In Charge: Orit Gariani-Rozental

Area: 740 sqm

Year: 2010

Photographs: Amit Geron, Courtesy of GalPeleg Architects

From the architect. The building is situated in the Ajami neighborhood, south of Jaffa's fishing port on the Mediterranean seafront. During the1948 war most of the original arab inhabitants of Jaffa fled and over the years this part of the neighborhood was gradually demolished. This resulted in a vacant site, divided according to the original parcellation with new town plans emphasizing traditional architectural characters, such as building on plot lines and the use of local elements and objects. This situation left the planning process with no immediate context and consequently gave the issue of the reference to the local Jaffa surroundings a broad perspective.

During the planning process we looked to create an architecture that communicates with its environment and enriches its surroundings. In Jaffa, this does not necessarily mean opening the building towards the street but rather relating to the facades as the boundaries of the urban space and paying careful attention to their texture, material and color. We sought a vocabulary that draws on traditional Jaffa architecture but is also attentive to contemporary elements and relates to the wider Mediterranean context - an architecture which respects its historic location but is also loyal to our own time and place.

In the facades we used traditional local materials like stucco, wood and iron. These elements, which are incorporated in the facades, are contemporary interpretations of traditional elements: the wooden balcony, the projecting wooden windows and the circular pattern which incorporates blue ceramic tubes which are a variation on traditional clay tubes that were used for ventilation. The red entrance door which resembles fish scales is also an interpretation of traditional arab ironwork. The building contains 2 flats, each one 180-240 sqm. Each flat has one and a half floors and has an open terrace with a swimming pool facing the Mediterranean sea.