韩国,舒川郡,国家生态研究所的伊甸园工程(Ecorium)/ Samoo Architects + Engineers + Grimshaw Architects

建筑师: Samoo Architects & Engineers, Grimshaw Architects

地点:韩国,舒川郡

面积:33090.0 sqm

摄影:Young Chae Park

From the architect. Located in Seocheon, Republic of Korea, the Ecoplex ecological park is a government led initiative to preserve the natural environment of the region and to create a national hub to gather various ecological valuables for advanced research and exhibition in Korea. The site was originally allocated to be developed as an industrial zone but due to its environmental values, the Korean government changed the plan and commissioned a design competition for the Ecoplex and its various facilities which was won by Samoo Architects & Engineers.

以下文字来自建筑师。Ecoplex生态园位于韩国忠清南道的舒川郡,这是一个由政府发起的项目,旨在保护该地区的自然环境,并创建一个国家级生态中心,专门收集各种珍贵的生物物种,用于韩国的高级科研项目与展览。该基地最初被分配用于开发一个工业园区,但由于其环境价值极高,韩国政府改变了计划,并为Ecoplex及其各种设施的设计举办了设计竞赛,最后Samoo Architects & Engineers事务所胜出。

伊甸园工程(Ecorium)位于Ecoplex生态园内部,这是一座专门用于展览的标志性建筑物。Ecorium由Samoo Architects & Engineers与Grimshaw Architects建筑师事务所合作设计完成,由各种温室和受控环境组成,复制了从热带到南北极的全球五大不同气候区域的生态系统。设计概念定为“大自然的奇幻历险”,每个气候区均由细长的矮墙围合而成,这也是展区的主要路径,为游客带来了丰富的体验。

游客一进入Ecorium,迎面就是一间宏伟的大堂,在这里可以概览各个气候区展厅,并有便捷的通道,可前往永久展厅、剧院、餐厅和礼品店等各种设施。展现在游客面前的第一个气候区将是热带气候区。这里是规模最大的温室,为未来将在此生长的各种植物包括树木提供了充足的空间。这个温室呈现了一个能让游客观看、倾听、感觉和触摸的真实环境,就好像身处热带雨林。树木、其他植物和水族馆与瀑布水景经过精心的穿插布置,给游客带来了一场全方位的体验。为了使环境更具备真实感,在这里还安装了一座瞭望台,可俯瞰热带区的整体景色。

热带区旁边的第二间温室复制了亚热带地区严酷的沙漠环境,如果全球变暖持续下去的话,这里也许就是未来的一个缩影。第三间温室展现了地中海地区的景观,放眼望去,尽是绿意,与前者形成了截然不同的体验。第四间温室是温带气候区,这也是韩国实际上所处的气候区。有了这一优势,温带气候区各种各样的展览体验还能与户外区域相连,这里有微型的山脉,山谷间水流潺潺。最后一个气候区就是气温常年在零下的南北极。这里将提供极地环境展览,馆里养了几只企鹅。它还将为促进全球变暖及其对于极地地区的破坏性影响提供一个现实教育环境。

考虑到体量庞大的温室的结构刚度,每间温室均由一个巨大的主拱支撑,为整体结构提供稳定性。除了提供支撑的主拱之外,还安装了水平带状桁架,确保横向稳定性以及整体结构的完整性。倾斜的垂直桁架连接主拱,支撑幕墙,并有抵抗风荷载的作用。

Ecorium作为环保建筑,在设计策略上旨在成为可持续性方面的领先设施。本项目核心目标就是创建一座可持续性建筑,而经过多次减少能耗和碳足迹的模拟试验之后,终于实现了目标。例如,为创造理想的气候环境,各间温室的排布及取向都经过模拟试验。同时,也对气流进行了模拟,这样就能在必要的设施内一年四季都保持自然通风效果。各个气候区的倾斜幕墙将收集雨水,用于制冷与浇灌植物。经过多方努力,整体设施能够减少大约10%的能源消耗总量。

位于Ecoplex生态园内部的Ecorium,其宏愿是成为生态教育与科研基地,它将为游客提供亲身体验全球各种生态环境的良机,也教会我们认识到自然环境的重要性。


Architects: Samoo Architects & Engineers, Grimshaw Architects

Location: Seocheon-gun, Korea

Area: 33090.0 sqm

Photographs: Young Chae Park

From the architect. Located in Seocheon, Republic of Korea, the Ecoplex ecological park is a government led initiative to preserve the natural environment of the region and to create a national hub to gather various ecological valuables for advanced research and exhibition in Korea. The site was originally allocated to be developed as an industrial zone but due to its environmental values, the Korean government changed the plan and commissioned a design competition for the Ecoplex and its various facilities which was won by Samoo Architects & Engineers.

Within the Ecoplex lies the Ecorium, a landmark facility and a purpose-built exhibition facility. Designed by Samoo Architects & Engineers in collaboration with Grimshaw Architects, the Ecorium is composed of various greenhouses and controlled environments in order to reproduce the global ecosystem of five different climatic zones ranging from the tropical to the polar regions. Designed with the concept of ‘Nature’s Odyssey’, the individual climate zones are grouped by a linear podium which also functions as the main exhibition circulation path providing various experiences to visitors.

Arriving inside the Ecorium, visitors will be greeted by a grand lobby that provides a glimpse of the various climate zones and provide convenient access routes to various facilities including permanent exhibitions, theaters, cafeterias and gift shops. The tropical zone will be the first climate zone being presented to visitors. Designed as the largest greenhouse, the zone provides sufficient room for various plants and trees to grow in the future. The greenhouse provides a realistic environment where visitors could actually see, hear, feel, and touch as if inside a tropical rain forest. The arrangement of trees, plants and aquarium have been carefully set with waterfall features to provide visitors with a comprehensive experience. And to provide a more realistic sense of the environment, an observatory deck has been installed commanding a panoramic view of the whole tropical zone.

Next to the tropical zone lies the second greenhouse reproducing the sub-tropical zone with its harsh environment of the deserts and perhaps a glimpse of the future if global warming continues. The third greenhouse is the Mediterranean zone filled with abundance of greenies and providing a contrasting experience. The fourth greenhouse would be the Temperate zone which is actually the climate zone of Korea. Due to this advantage, the zone provides a variety of experiences with some programs that is linked to the outdoor zones with miniature mountains and valleys with water flows. The last climate zone would be the Polar zone with its sub-zero temperature environment. This zone will provide exhibitions of the polar environment with displays of actual living penguins. It will also provide a realistic environment that promotes the education on global warming and its destructive effects on polar regions.

For structural rigidity of the large greenhouses, each of the greenhouses is supported by a mega-structure main arch which provides stability to the whole structure. With the main arch providing support, it is equipped with horizontal band-truss which provides lateral stabilities and integrity to the whole structure. Slopped vertical trusses connected to the main arch support the curtain wall as well as resistance to wind loads.

Planned as an eco-friendly building, the Ecorium is strategically designed to become a leading facility in regards to sustainability. The idea of creating a sustainable facility was at the heart of the project and this was realized through multiple simulations that were engineered to reduce energy consumptions and carbon footprints. For example, the alignment and the orientation of the various greenhouses were simulated to create an ideal environment depending on the climate zone the greenhouse would represent. Also, air-flow simulations were carried out so that natural ventilation effects could be maintained throughout the 4-seasons for necessary facilities. The sloped curtain-wall of each climate zones would gather rain-water for cooling & watering plants. With these various efforts, the whole facility was able reduce total energy consumption by approximately 10%.

With a grand vision of becoming the hub for education and research on ecology, the Ecorium within the Ecoplex will play an important role in providing an opportunity for visitors to have a hands-on experience of the various ecological environments around the world and teach us the importance of our natural environments.