法国,马赛,Chutes-Lavie社区体育中心 / Damien Fluchaire + Julien Cogne

建筑师: Damien Fluchaire & Julien Cogne

地点:法国马赛

总建筑师:Damien Fluchaire, Julien Cogne

工程公司:Auxitec BET

面积:835 sqm

年份:2012

摄影: Courtesy of FDC-Studio, D. Fluchaire, P. Terraz, A.Ravix

以下文字来自建筑师。Chutes-Lavie社区体育中心位于法国马赛第四区,是该区的新建体育与社区建筑,它见证了马赛市政府为改善街区面貌所做的努力。处于敏感区域附近的社会建筑,其设计目标广泛却又充满了矛盾:既要确保设备的可持续性、容易保养,具有能抵挡故意或意外损坏的特性,以及满足各种需要,同时还要关注更深入和更敏感的感受——考虑、体贴与尊重。因而,在体育活动、教育活动和家庭生活的组织中,社区中心扮演了重要的角色。本项目正是以这种二分法引出了设计的实质:混凝土和钢材等具有厚重感和强度的材料,在敏感甚至是精巧的当代风格设计的烘托下,犹如珍贵的宝石。

这些举措遍布整座城市,分享了“共同生活”这一主题。城市和人类是城市的两大载体,他们共同参与到社区发展以及城市建设当中。在马赛普罗旺斯,伴随着2013年欧洲文化之都与2017年欧洲体育之都活动的展开,这座法国的第二大城市无疑是在展望未来。

社区体育中心新楼坐落于普通房屋林立的社区,这里以犯罪率高而闻名,建筑物沿着一块建有多功能大楼、幼儿园与现有户外运动场的大宗地块而建。该项目共有两层楼,有8间当地协会组织的办公室和2个运动场地,带更衣室与储藏室。地面经过重新设计,可提供停车位,以及宽阔的儿童操场和街道上的残障人士专用路。为了使幼儿园融入附近绿地,在这里开发建设了教学用的花园。

这座单体建筑以百叶片形式的混凝土板拼合而成,力图呈现乡村特色,并具有可持续性,另外也具有现代感与高品质:在原材料方面,利用了模压混凝土,呈现出其透光的立面纹理,在光影变幻中呈现出一种“振颤”之感,从而保护建筑物免受异物入侵,以及减少太阳得热。

因此,这里存在两种理解角度:第一,遍布建筑外表的图案呈现出一种植物特性,其设计灵感是以印象派的视角描绘了普罗旺斯地区漫山遍野的松树。第二,从人的角度来看,这些孔眼诠释了社区计划的模式,并将填充空间与空白空间的“符号”放在一起,创建了一种原始符号表,有点类似于建筑的“神秘”代码,而建筑物正是珍贵的社会联系的据点。在基本的人类与环境的主题上,本项目为满足这种“掩体”风格建筑的需求而给出了一种诗意的答复。


Architects: Damien Fluchaire & Julien Cogne

Location: Marseille, France

Architect In Charge: Damien Fluchaire, Julien Cogne

Engineering Firm: Auxitec BET

Area: 835 sqm

Year: 2012

Photographs: Courtesy of FDC-Studio, D. Fluchaire, P. Terraz, A.Ravix

From the architect. Witness of the municipality's undertaking for its districts, the House of Chutes-Lavie is the new equipment for sport and community of the 4th arrondissement of Marseille. The ambition of a social equipment near a sensitive area is wide and ambivalent: if the constraints are those of sustainability, easy upkeep, invulnerability of the equipment against the willful or unintended damages, needs, meanwhile, concern more deeper and more sensitive feelings: those of the consideration, thoughtfulness and respect. In the midst of the organization of the sporting, educational and family life, the neighborhood house therefore has a strong part to play. It's in this dichotomy that the project draws its essence: the thickness and strength of materials, such as concrete and steel, linked by the contemporary, sensitive, almost delicate vocabulary like a precious jewel.

These initiatives shine over the entire city and participate in the "living together". Urban and humans, these two vectors of the city, join and participate in the development of a neighborhood and a city in the making. At Marseille-Provence, European Capital of Culture in 2013 and a candidate for the European Capital of Sport in 2017, the second city of France is definitely looking to the future.

Located in a neighborhood with common architecture and known for its crime, the new construction get along on a large plot with a multipurpose building, a kindergarten and existing outdoor sports ground. The project is on two floors, with 8 offices for local associations and 2 sports hall with changing rooms and storage. The grounds were redesigned to provide parking, a wide playground for children and an available way from the street for disabled person. Pedagogical gardens (non-project) have been developed for the kindergarten to participate in the greening of the land.

The monolithic building, designed in shuttered concrete, wants to be rustic and sustainable, but also contemporary and quality: conceived in raw materials, the building in stamped concrete reveals its light texture set, while the stainless steel cladding rig out it in a shiny metal skin with perforations, providing a "vibration" in the chiaroscuro shadows, thus protecting the building from intrusion and solar gains.

So there is two understanding degrees: First time, the general pattern across the building works under a vegetable pattern inspired by a impressionistic point of view of the breakthrough of pine trees in the middle of Provence. Second time, at the human level, these perforations interpret the pattern of neighborhood plan and put together "symbols" from filled and empty spaces to create a vocabulary of primitive signs, sort of "mystical"code for a building that becomes setting of the social bond so precious. On the underlying theme of man in his environment, this project is a poetic answer to this need of "bunker" equipments.